Hirdetés
Tízszeresére nőtt a gombamérgezések száma – ezt a hibát ne kövesse el
A 2024-es gombaszezon során drasztikusan megemelkedtek a gombafogyasztást követő megbetegedések. Az idei évben tízszer több gombamérgezési esetet jelentettek, mint az átlagos időszakokban. Az emelkedést nem csupán a mérgező gombafajok megjelenése okozza, hanem az is, hogy sok esetben helytelenül készítik el vagy tárolják a gombás ételeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten arra figyelmezteti a gombagyűjtőket, hogy a vadon gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be gombaszakértővel, ezzel megelőzve a mérgezéseket.
Az ország időjárása idén különösen kedvezett a gombák elszaporodásának. A hosszan tartó kánikula végeztével bekövetkező országos esőzések több helyen is 100-150 mm csapadékot hoztak, amely kedvező feltételeket teremtett a gombák növekedéséhez. Az ehető és mérgező gombák egyaránt nagy tömegben jelentek meg a mezőkön és erdőkben. A réteken elsőként a mérgező karbolszagú csiperke bukkant fel, amely idén is sok mérgezést okozott. A mezei szegfűgomba, amelyet az egyik legnépszerűbb fajként tartanak számon, az idő hűlésével egyre ritkábban fordul elő, helyét azonban kisebb mérgező tölcsérgombafajok vették át, amelyek szintén felelősek a megbetegedések egy részéért.
Az alföldi erdőkben nagy mennyiségben találhatók a kedvelt ehető gombafajok, például a nagy őzlábgomba, az érdestinóru és a laskagomba, ám ezek mellett a mérgező kerti őzlábgomba is felbukkant, amely évről évre felelős a mérgezési esetek egy részéért. Az erdőkben jelenleg is megtalálhatók az olyan veszélyes fajok, mint a gyilkos galóca, amely minden évben nagy számban kerül be a gombavizsgálók elé a tapasztalatlan gombagyűjtők kosaraiból.
Hirdetés
A hegyvidékeken is nagy mennyiségű gombát találni, beleértve az ehető vargányákat, valamint az őszi időjárás hatására megjelenő lila pereszkéket és rizikéket. Ugyanakkor ezek mellett a mérgező fajok is nagyszámban jelen vannak. Különösen veszélyes a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba, amelyek felelősek a legtöbb mérgezésért. A galócák közül pedig szinte minden faj jelen van az erdőkben: a gyilkos, a légyölő, a párduc- és a citromgalóca, valamint a susulykák és fakógombák is hozzájárulnak a megbetegedésekhez.
Ahogy az idő tovább hűl, az őszi gombafajok veszik át az uralmat, mint például a gyűrűs tuskógomba és a szürke tölcsérgomba. Az idei szezon rendkívüli mennyiségű gombát hozott, amely sokak számára remek lehetőséget biztosít ízletes ételek elkészítésére. Ugyanakkor a hatóság arra figyelmeztet, hogy a vadon termő gombák veszélyesek lehetnek, és akár helytelen tárolás esetén is megbetegedést okozhatnak.
A Nébih kiemelten fontosnak tartja, hogy a gombagyűjtők minden esetben bemutassák a gombákat szakértőnek, hiszen egy helytelenül azonosított gombafaj végzetes is lehet. Laikusként soha ne fogyasszunk el ellenőrizetlen gombát, és ne ajándékozzunk belőle másoknak sem! A gombaszakellenőri vizsgálat életeket menthet, így ez az eljárás nem csak ajánlott, hanem kifejezetten szükséges.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével
Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.
Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”
A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 102 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés