A 2024-es gombaszezon során drasztikusan megemelkedtek a gombafogyasztást követő megbetegedések. Az idei évben tízszer több gombamérgezési esetet jelentettek, mint az átlagos időszakokban. Az emelkedést nem csupán a mérgező gombafajok megjelenése okozza, hanem az is, hogy sok esetben helytelenül készítik el vagy tárolják a gombás ételeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten arra figyelmezteti a gombagyűjtőket, hogy a vadon gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be gombaszakértővel, ezzel megelőzve a mérgezéseket.

Az ország időjárása idén különösen kedvezett a gombák elszaporodásának. A hosszan tartó kánikula végeztével bekövetkező országos esőzések több helyen is 100-150 mm csapadékot hoztak, amely kedvező feltételeket teremtett a gombák növekedéséhez. Az ehető és mérgező gombák egyaránt nagy tömegben jelentek meg a mezőkön és erdőkben. A réteken elsőként a mérgező karbolszagú csiperke bukkant fel, amely idén is sok mérgezést okozott. A mezei szegfűgomba, amelyet az egyik legnépszerűbb fajként tartanak számon, az idő hűlésével egyre ritkábban fordul elő, helyét azonban kisebb mérgező tölcsérgombafajok vették át, amelyek szintén felelősek a megbetegedések egy részéért.

mérgesgomba
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az alföldi erdőkben nagy mennyiségben találhatók a kedvelt ehető gombafajok, például a nagy őzlábgomba, az érdestinóru és a laskagomba, ám ezek mellett a mérgező kerti őzlábgomba is felbukkant, amely évről évre felelős a mérgezési esetek egy részéért. Az erdőkben jelenleg is megtalálhatók az olyan veszélyes fajok, mint a gyilkos galóca, amely minden évben nagy számban kerül be a gombavizsgálók elé a tapasztalatlan gombagyűjtők kosaraiból.

A hegyvidékeken is nagy mennyiségű gombát találni, beleértve az ehető vargányákat, valamint az őszi időjárás hatására megjelenő lila pereszkéket és rizikéket. Ugyanakkor ezek mellett a mérgező fajok is nagyszámban jelen vannak. Különösen veszélyes a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba, amelyek felelősek a legtöbb mérgezésért. A galócák közül pedig szinte minden faj jelen van az erdőkben: a gyilkos, a légyölő, a párduc- és a citromgalóca, valamint a susulykák és fakógombák is hozzájárulnak a megbetegedésekhez.

Ahogy az idő tovább hűl, az őszi gombafajok veszik át az uralmat, mint például a gyűrűs tuskógomba és a szürke tölcsérgomba. Az idei szezon rendkívüli mennyiségű gombát hozott, amely sokak számára remek lehetőséget biztosít ízletes ételek elkészítésére. Ugyanakkor a hatóság arra figyelmeztet, hogy a vadon termő gombák veszélyesek lehetnek, és akár helytelen tárolás esetén is megbetegedést okozhatnak.

A Nébih kiemelten fontosnak tartja, hogy a gombagyűjtők minden esetben bemutassák a gombákat szakértőnek, hiszen egy helytelenül azonosított gombafaj végzetes is lehet. Laikusként soha ne fogyasszunk el ellenőrizetlen gombát, és ne ajándékozzunk belőle másoknak sem! A gombaszakellenőri vizsgálat életeket menthet, így ez az eljárás nem csak ajánlott, hanem kifejezetten szükséges.

Megosztás

További híreink

Több mint hat éve tartó titkos harc: Hogyan védi Magyarország a sertésállományát az afrikai sertéspestis ellen?

2024.10.24.

Eredményesen védekezett hazánk az afrikai sertéspestis (ASP) ellen: a betegség megjelenése óta eltelt több mint hat évben sikerült megvédeni a sertéságazatot a járványtól. A gazdák figyelme azonban továbbra sem csökkenhet, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tízszeresére nőtt a gombamérgezések száma – ezt a hibát ne kövesse el

2024.10.24.

A 2024-es gombaszezon során drasztikusan megemelkedtek a gombafogyasztást követő megbetegedések. Az idei évben tízszer több gombamérgezési esetet jelentettek, mint az átlagos időszakokban.

Sikerült megoldani az aflatoxin problémát! Nézze meg, hogyan védték meg a kukoricát Baranyában!

2024.10.24.

A kukoricatermesztés terén különösen nagy kihívást jelent az Aspergillus flavus nevű penészgomba, amely aflatoxint termel, ami egy erősen rákkeltő anyag. Szerencsére azonban a Nébih munkatársai sikeres példát mutattak arra, hogyan lehet ezt a veszélyt hatékonyan kezelni.

Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Bárki megteheti, hogy más földjén gazdálkodik

2024.10.24.

A Global Farmer valós térképadatokat használva generálja le a játék környezetét, így a játékos úgy gazdálkodhat, akár a valóságban.

Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket kell betartani Magyarországon a cégeknek októbertől

2024.10.24.

A már Magyarországon működő üzemek számára felkészülési időt biztosítanak, de az új beruházóknak már be kell tartaniuk a szigorúbb szabályokat.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás