Nagyban befolyásolhatják a következő évek hazai agrárstratégiáját azok az adatok, amelyeket idén gyűjt össze a Központi Statisztikai Hivatal. Csak Bács-Kiskun megyében több 10 ezer gazdaságot vizsgálnak meg az Agrárcenzus során. A gazdálkodók válaszait elsősorban online várják. A cél a mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírás, és nagyon lényeges, hogy minden mezőgazdaságból élő érintett pontosan nyilatkozzon, ugyanis e szerint alakítják a szektort érintő legfontosabb döntéseket és a források felhasználását.

A KSH szóvivője, Bognár Gergely a BAON kérdésére elmondta: az Agrárcenzust 10 évente tartják végzik el a világ országai, ahogy hazánk is. A júniusban kezdődött, online válaszadási lehetőséggel kitölthető kérdéssor csak Bács-Kiskun megyében több 10 ezer gazdaságot érint.

Több 10 ezer Bács-Kiskun megyei termelőt érint a nagyszabású felmérés - Fotó: Magro.hu - CSZS

Ezek a felmérés általános kérdései

Az egyéni gazdálkodóktól és a mezőgazdasággal foglalkozó cégek képviselőitől megkérdezzük, hogy milyen növényeket és mekkora területen vetettek a szántókon, illetve milyen és mennyi állatot tartanak. Szóba kerül a munkaerő is: hányan dolgoznak az adott gazdaságban, milyen végzettsége van a gazdaság vezetőjének? Azt a kérdést is feltesszük, hogy van-e a gazdaság használatában halastó, erdő, fóliasátor, és ha van, akkor rákérdezünk, hogy ezeket miként hasznosítják – beszélt a kérdésekről a szóvivő.

Kifizetésekről, támogatásról dönthetnek az adatok alapján

Ezekkel a friss és valós információkkal próbáljuk segíteni nem csak a hazai, hanem az uniós döntéshozókat is, akik agrár- és vidékfejlesztési támogatási kérdésekben döntenek. Ezért kérnek minden gazdálkodót, hogy pontosan válaszolja meg június 30-ig az online kérdőívet, hiszen ez minden termelő érdekét szolgálja – mondta a szóvivő. Azt is hozzátette, hogy az egész ország területén ugyanazok lesznek a kérdések, így nyilván akadnak köztük olyanok, amelyek egy-egy gazdára nézve nem relevánsak – ezeket természetesen ki lehet hagyni. A kérdőív kitöltésekor keletkező egyéni adatokat a KSH bizalmasan kezeli, titkosított csatornán adják át az információkat, amelyeket az Eurostat is megkap. Az összeírás alapján kidolgozott statisztikákban a gazdák válaszai anonimizált formában, név nélkül szerepelnek, és a KSH saját publikációiban is csak összesített adatok jelennek meg. Így tehát nem derülhet ki az, hogy egy gazdálkodó egy bizonyos kérdésre pontosan mit válaszolt.

Bács-Kiskun megyében összesen 119 településen zajlik a felmérés. Több mint 71 ezer egyéni gazdaságot, illetve több mint 1500 gazdasági szervezetet, tehát mezőgazdasággal foglalkozó céget érint az Agrárcenzus – összegezte Bognár Gergely. A népszámlálás után ez a második legtöbb embert érintő összeírás. A KSH abban bízik, hogy a maja.ksh.hu oldalon elérhető online kérdőívet, minél többen kitöltik.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás