Több beavatkozást pontosítottak Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében, amelyek az erdészeti támogatásokat is érintik. Eltörölték az erdőállománytól függő támogatási időtartamot a jövedelempótló juttatásokban és több jut ápolási kifizetésekre. A Natura 2000 Vidékfejlesztési Program vonatkozó kifizetései a 2024-es pénzügyi évben még a VP terhére történnek, ezért nincs szükség a KAP Stratégiai Terv 2023-as és 2024-es forrás allokációjára. Ennek megfelelően a Natura 2000 keretében támogatásban részesülő területméret 2024-ben a korábban tervezett 230 000 hektárról 0 hektárra csökken.

Az erdőgazdálkodást érintő módosításokat érdemes részletesen átnézni, erről a NAK írt, mert az erdészeti támogatások feltételei megváltoztak. 

Több beavatkozást pontosítottak Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében, amelyek az erdészeti támogatások feltételeit is érintik

Az erdőtelepítési és fásítási támogatások (RD38 – beruházás, RD 39 – ápolás és jövedelempótló támogatás) esetében hozott legfontosabb módosítások:

  1. Az erdőtelepítésnél minden célállomány típus esetében – mint korábban a VP-ben - egységesen 12 évig jár majd a 432 euró/hektár jövedelempótló támogatás, a KAP Stratégiai Tervben eddig szereplő 5, 8 vagy 11 év helyett.
  2. Az erdőtelepítés kifizetések a 2024-es pénzügyi évben még a VP terhére valósulnak meg. Az ennek következtében felszabaduló KAP forrás átcsoportosításra kerül az ápolási tevékenységekre (RD38-ról RD39-re) úgy, hogy az a VP determinációs kifizetések fedezetéül szolgál 2025. december 31-ig.
  3. Így az előbbiek értelmében az összes erdőtelepítési beruházás támogatott területmérete 20 000 hektárról 15 000 hektárra csökken az RD38 erdőtelepítési beruházások vonatkozásában 2025-től.
  4. Míg ugyanakkor - szintén az átcsoportosítás következtében - a VP erdőtelepítési beruházások ápolása és jövedelempótló támogatása 2024-2025-ben már a KAP-ból kerül finanszírozásra, így az összes (KAP-os finanszírozású) fenntartási kötelezettség alá eső erdősítési terület mérete 175 000 hektárról 210 000 hektárra emelkedik.

Az RD 34 - Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések esetén, mivel a Natura 2000 VP felhívások szintén meghosszabbításra kerültek 2023-ra, a vonatkozó kifizetések a 2024-es pénzügyi évben még a VP terhére történnek. Ezért nincs szükség a KAP Stratégiai Terv 2023-as és 2024-es forrás allokációjára. Ennek megfelelően a Natura 2000 keretében támogatásban részesülő területméret 2024-ben a korábban tervezett 230 000 hektárról 0 hektárra csökken, s így a KAP Stratégiai Terv keretében finanszírozott – tehát a teljes időszakra vonatkozó – összérték is redukálódik 1 150 000 hektárról 920 000 hektárra. Az új KAP-ból a Natura 2000 erdőterületekre vonatkozó kompenzáció első kifizetésére a 2025-ös pénzügyi évben kerül sor.

RD40 - Versenyképes erdőgazdálkodást szolgáló beruházások fiatal erdők ápolására irányuló támogatásánál a támogatási intenzitás 50-ről 65%-ra nőtt (a többi célterületnél szintén ez az érték szerepel). Így a normatív egységköltségek az alábbiak szerint módosulnak ( áthúzott=eredeti összegek):

A versenyképes erdőgazdálkodást szolgáló beruházások fiatal erdők ápolására irányuló támogatásánál a támogatási intenzitás 50-ről 65%-ra nőtt - Forrás: NAK

A további változások felsorolása

A beavatkozás egy másik célterületénél, a korszerű erdőgazdálkodás hatékonyságának javításához szükséges digitalizációs fejlesztések esetében a fenntartási kötelezettség 5-ről 3 évre csökkent.

Továbbá ugyanezen tevékenység esetén a jogosultak köre kibővült az erdőgazdálkodási és elsődleges faipari, valamint az erdőgazdálkodási szolgáltatói (szakirányító) vállalkozásokkal, amelyek árbevétele a támogatási kérelem benyújtását megelőző három évben 50%-ot meghaladóan erdőgazdálkodásból (TEÁOR 2) és/vagy az elsődleges faiparhoz kapcsolódó fűrészárúgyártásból (TEÁOR 16.1) származott és az ebből eredő összeg az előző három évben átlagosan legalább a 3 000 000 forintot elérte.

 Az RD41 -erdőgazdálkodás környezeti fenntarthatóságát szolgáló beruházások beavatkozásErdőkár helyreállítás” célterület vonatkozásában a "Károsodott faanyag letakarítása" kiegészítő intézkedés a KAP Stratégiai Tervben csak az egyéb lágy lomb és fenyő vagy akác befejezett állományoknál jelent meg. Azonban a módosítás következtében most minden releváns faállomány típus (tölgy, bükk és egyéb keménylomb; egyéb lágylomb és fenyő; akác; nemesnyár) esetében igényelhető lesz az egyégesen 1300 euró/ha támogatási összeg.

RD36 - Erdő-genetikai több éves kötelezettségvállalások beavatkozásnál a központi törzsültetvények létrehozása ex situ megőrzésnek minősül, ennek ellenére szerepelt az in situ célprogramban is. A pontosítás eredményeképpen most az utóbbiból törlésre kerül, míg természetesen az ex situ célporgramban továbba is szerepel majd.

RD21 -Agro-ökológiai nem termelő beruházások: A beavatkozás „B” része, a „Környezeti vagy klímavédelmi célú agrár-erdészeti rendszerek telepítése”, ennek a Fás legelő vagy fás kaszáló gyepterületen történő kialakításáról szóló célterülete kiegészül a legeltetéshez kötődő beruházási elemekkel, amelyekre vonatkozóan a támogatási összegek az alábbiak:

A Fás legelő vagy fás kaszáló gyepterületen történő kialakításáról szóló célterülete kiegészül a legeltetéshez kötődő beruházási elemekkel, amelyekre vonatkozóan ezek a támogatási összegek - Forrás: NAK

Végül egy jelentős módosításról is beszámoltak, amely szerint – az erdészethez is kapcsolódóan – a Tudásmegosztás, -átadás témakörben szereplő beavatkozások közül az RD59 Tájékoztatási szolgáltatás beolvad az RD60 Tanácsadási szolgáltatásba, ami így megerősítésre és bővítésre kerül. A tájékoztatási szolgáltatás beavatkozást értelemszerűen kivezetik a KAP Stratégiai Tervből, pénzügyi és monitoring háttere pedig átkerül az RD60-ba - írták.

Kibővítették az információkat

az RD 34- Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetésekhez kötődő változásokról írt információkat a NAK egy újabb cikkében még részletesebben kifejtette. Az RD 34 - Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések beavatkozás esetében egy évre jutó értékkel (azaz 20%-kal) csökkent a KAP Stratégiai Tervben szereplő támogatási keretösszeg, valamint támogatott terület. A technikai módosítás azzal áll összefüggésben, hogy a 2023. évre vonatkozóan még a korábbi – meghosszabbított – VP felhívás alapján, illetve a korábbi VP keret terhére történt a támogatás igénylése és kifizetése. A módosítás tehát érdemben nem érinti a támogatási jogosultságokat és igénylést, a támogatásra az érintettek a közeljövőben megjelenő új, immár a KAP Stratégiai Terv keretében kiadott pályázati felhívás szerint 2024. évtől is folyamatosan számíthatnak - írták.

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás