A tápanyagutánpótlás egyik legnagyobb kihívása a nitrogén kimosódásának és elpárolgásának megakadályozása. Erre többféle megoldás létezik. Rácz Gábort, az ICL Specialty Fertilizers szaktanácsadóját kérdeztük arról, mit javasol a tavaszi trágyázásra, és hogyan tehető jobbá a termés a burkolt műtrágya használatával.

Melyek a burkolt műtrágya előnyei a kora tavaszi ültetésnél és az őszi vetéseknél?

Tápanyagutánpótlás terén az egyik legnagyobb gond a nitrát-nitrogén könnyű kimosódása az aktív gyökérzónából. Erre jelentenek jó megoldást a burkolt műtrágyák, melyeknél a tápelemet vagy tápelemeket egy fizikális burok veszi körül, ami speciális polimer anyagból készül. Az E-max technológiával készült burkolat növényi gyantakivonatot utánoz, ami igen érzékenyen reagál a talajhőmérsékletre, ez pedig pontos feltáródást eredményez. Kiszórás és bedolgozás után nedvesség hatására feloldódik a tápelem a burok belsejében, onnantól pedig csak és kizárólag a talaj hőmérséklete szabályozza a benne oldott tápanyagok talajoldatba való jutását és annak mennyiségét. Ha nő a talajhőmérséklet, több, ha pedig csökken, kevesebb tápanyag kerül be a talajoldatba. Ez megfelel a növények tápanyag igényének. Így gyakorlatilag nincs kimosódás, a tápanyagveszteség minimális. Az 1-2, 2-3, illetve az 5-6 hónapos feltáródási időszak alatt folyamatosan kapja a növény a szükséges tápanyagokat. A feltáródás idejét a burok vastagsága határozza meg.

Rácz Gábor, az ICL Specialty Fertilizers szaktanácsadója vázolja a burkolt műtrágya működését egy gazdának - Fotó: Adam's Photovision

A magyar mezőgazdaság nagy öntözésfejlesztés előtt áll. Hogyan kapcsolódik össze ez a tápanyagutánpótlással?

A kormány tervei közt szerepel, hogy az elkövetkező évtizedben a meglévő közel 100 ezer hektár öntözött területet felfejlesztik a rendszerváltás előtti 300 ezer hektáros méretre. Az öntözés mindig intenzív gazdálkodást jelent, ami nagyobb terméshozam mellett magasabb költségráfordítást is jelent. Öntözéses termesztéstechnológia használatakor a könnyen mobilizálható tápelemek (nitrát, magnézium, kén) kimosódása megnőhet. Így a burkolt, szabályozott feltáródású műtrágyák, mint például az Agromaster műtrágyacsalád használatának jelentősége megnőhet. A tápelemek közül a nitrát forma a legfontosabb, ami mind laza, mind pedig kötött szerkezetű talajokból nagyon könnyen mosódik ki, burkolt formában viszont kimosódása gyakorlatilag zéró. A kimosódás minimalizálása mellett az a lehetőség, hogy egyszeri tápanyag-kijuttatással a teljes tenyészidőszakra elegendő tápanyagot tudunk kijuttatni, szintén költségtakarékos technológiát eredményez. A kevesebb taposás csökkenti a talajtömörödés okozta termésveszteségeket is, ami tonnákban mérhető. A termésre és a környezetre gyakorolt pozitív hatáson túl a burkolt szabályozott nitrogént szolgáltató Agromaster erőteljes egészséges állományt eredményez, ami tovább növeli a termék hatékonyságát.

Rácz Gábor, az ICL Specialty Fertilizers szaktanácsadója tart előadást a kertészet precíziós nedvesség-gazdálkodás lehetőségeiről egy precíziós gazdálkodás témájú konferencián Budapesten - Fotó: Adam's Photovision

Hogyan történik a jó gyökértömeg kialakulásához szükséges foszfor felvétele a korai ültetéseknél vagy a korai őszi vetéseknél a starter trágya kijuttatásakor?

A foszfor felvételét a talajból több tényező befolyásolhatja. Korlátozott a foszfor felvehetősége, ha a talaj pH-ja 6.5 és 7-8 között van. A foszfor savas környezeteben alumínium- és vas-, vagy magasabb pH-értékű talajokon kalcium-foszfátokká alakul, ami növény számára nem felvehető forma. A hideg talaj szintén foszfor-felvehetőségi gondokat okoz. Ilyen esetekben a nitrogén mellett a foszfort is érdemes burkolt formában kijuttatni. A szabályozott feltáródású foszfor kevésbé tud lekötődni, így a növény könnyebben fel tudja azt venni. A szabályozott feltáródású műtrágyák esetén gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy folyamatos növekedést biztosítanak, a növények nem lilulnak (a relatív P hiánytól) és a gyökérfejlődésük folyamatos.

Milyen egyéb megoldásokkal lehet növelni a termésmennyiséget?

Ha a talaj és a víz felületi feszültségét csökkentik, a víz és a vízben oldott tápanyagok könnyebben jutnak a talajba, a gyökérzónában a tápoldat egyenletesen oszlik el. A felületaktív anyagok hatására az öntözővíz hatékonysága javul, laza szerkezetű talajokon legtöbbször akár 25 százalékkal is csökkenthető a kiadott víz mennyisége. Ez energia- és pénzmegtakarítást jelent a gazdának. Erre kiválóan megoldás a H2Flo talajkondicionáló rendszeres használata.

A különbség kezelt és kezeletlen talajon: az Agromaster használatával sokkal nagyobb gyökértömeg jön létre

A tapasztalatai szerint milyen ellenérzései vannak a gazdáknak a burkolt műtrágyával történő tápanyag-kijuttatással kapcsolatban?

Sokszor előfordul, hogy nem látják a különbséget a kezelt és a kezeletlen terület között, ezért kell mindig mérni a termést. Mivel a burkolt termékeknél nem érdemes osztott kezeléseket végezni, nagyobb adagú alapkezeléssel gyakorlatilag a teljes vegetációra elegendő tápanyagot juttattunk ki. A burkolat segítségével szabályozott tápanyagáramlás folyik a talajoldatba, mennyisége kevesebb lehet, mint a hagyományos módszer esetén. Ezért nem célszerű az osztott kezelés kisebb dózisokkal. Kertészeti kultúrákban, mint például káposzta, hagyma, vagy répa esetén, egy menetben 500-600 kg/ha adagot érdemes kiszórni. Szokatlan, hogy csak egyszer kell kijuttatni, de a kevesebb művelet kevesebb taposással jár: nem tömörödik a talaj, valamint állandó, szabályozott a műtrágyajelenlét, az adott időszakon belül történő folyamatos tápanyagfelvétel pedig eloszlatja a kételyeket.

Milyen tapasztalatokat szereztek a burkolt műtrágyák hatékonyságával kapcsolatban?

Rácz Gábor tart bemutatót a burkolt műtrágyák hatékonyságáról

A vizsgálatok során, például a palántázás, vagy burgonya ültetés előtt nagyadagú hagyományos, nem burkolt műtrágya az öntözés hatására könnyen oldatba megy, hirtelen növelve a talajok EC-értékét (sókoncentrációját), ami akár meg is égetheti a növény gyökereit. Az Agromaster burkolt műtrágya használatakor azonban a sókoncentráció a hagyományos szinthez képest tizede, ami sokkal kedvezőbb a fiatal növények érzékeny gyökérrendszerének.

Egy másik lényeges tapasztalat a korai oltott dinnye, fóliás káposzta és karalábé kultúrákban mutatkozott 2017-ben, ami a 2018-as szezonban is megismétlődött.  A termesztés korai fázisában a talaj mindig melegebb, mint a levegő. A burkolatból az E-max technológia már 5-10 fokos talajhő esetén biztosítja a folyamatos tápanyagáramlást a talajba. Ez azt eredményezte, hogy az oltott görögdinnye futása a tavaszi fagyok idején nem állt meg, hanem üde, zöld színben nőtt tovább. Ezt mutatta a káposzta és a karalábé is. Az Agromaster termésbiztonságot ad - mondták a gazdák, akik ezt tapasztalták. Pontosan ezért használják korai kultúrákban, ahol a pár napos késés a szedés megkezdésében akár el is döntheti adott év nyereségét.

Tárolási káposzta esetében 500 kg Agromaster 2-3 hónapos feltáródású terméket dolgoztak be hektáronként a sorokba. Lombzáródás előtt ugyanakkora nitrogénadagot juttattak ki fejtrágyaként, mint a hagyományos technológiával kezelt területre. November közepén a betakarításnál még fehér, aktív gyökerei voltak a káposztának, fejméretben is szemmel látható különbség volt. A mérési eredmények - 5-5 kaloda lemérése - mutatták meg a pontos különbséget az Agromasterrel kezelt terület javára, ami 9 százalék plusz termést eredményezett. Ez kilóban 7 tonnával többet jelentett, ami hektáronkénti 70 ezer forintos költségre 172 ezer forint tiszta nyereséget hozott.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás