A városokban csak igen korlátozott mértékben van lehetőség a növénytermesztésre, kevés a terület ehhez. A tetőkön létrehozott kertek viszont segíthetnek megoldani a zöldségtermesztés gondjait akár egy zsúfolt belvárosban is. 2013-as adatok szerint a New York városa közel 15.500 hektár tetőfelülettel rendelkezik, ami csaknem 450-szer akkora, mint a meglévő kiskertek nagysága az amerikai városban. A tetőkertek nagy lehetőséget jelentenek.

A Greenfo írta meg, hogy a tetőkertek hasznosítása szakpolitikai támogatásokkal is lehetséges, New York városban például 2011 óta támogatják tetőkertek létrejöttét. A "Zone Green" projekt lehetővé teszi az épületek fenntarthatósági szempontok szerinti átalakítását, amibe beletartozik a tetőkertek építése is. Ennek egyik eredménye a Brooklyn Grange, ami egy 0,6 hektáros intenzíven művelt zöldségtermesztő terület egy 11 emeletes épület tetején.

A városokban csak igen korlátozott mértékben van lehetőség a növénytermesztésre, a tetőkertek viszont segíthetnek megoldani a zöldségtermesztés kihívásait akár egy zsúfolt belvárosban is

A Brooklyn Grange évente 11-13 ezer tonna biozöldséget állít elő. Helyi lakosokkal, iskolákkal, étterem tulajdonosokkal és non-profit szervezetekkel bővíti a kapcsolatait zöldségértékesítés, környezeti oktatás és komposztálás céljából történő hulladékgyűjtés révén. További lépésként 2024-től bevezetnek egy olyan rendeletcsomagot a városban, amely előírja az épületek energiafelhasználás-hatékonyságának javítását, beleértve a tetőkertek építését is. 

https://www.youtube.com/watch?v=KI4L1H6hC_w

A kültéri hidroponikus zöldségtermesztési rendszerek alkalmasak lehetnek számos zöldségféle, például a saláta, a paradicsom, a sárgadinnye, az uborka és a paprika tetőkerti neveléséhez. Az olaszországi Bologna lapostetős épületein 82 hektáron folyik városi zöldségtermesztés, ezzel biztosítva a település friss zöldségszükségletének 77 százalékát - írták. Az olasz példáról itt lehet bővebben és angol nyelven olvasni.

A biológiai sokféleség megőrzése

A városi tetőkertek jelentősen hozzájárulhatnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez és bővítéséhez is. A szántóföldi területek nagy részéről a rovarok, a kisebb gerinces állatok a gépek és a növényvédőszerek használata miatt nagyrészt kiszorultak, életterük csökkent. A tetőkertek, konténerkertek ideális életfeltételeket jelenthetnek a számukra, így a rovarok és a madarak élőhelye növekedhet. Mindez hozzájárulhat a városi zöldfolyosó-hálózatok bővüléséhez, az egyes élőhely foltok közötti átjárás elősegítéséhez. 

A zöldtetőkön zajló intenzív zöldségtermesztés másik fontos iránya lehet a tetőtéri üvegházak, vagy növényházak építése. Ezzel magasabb hozamot és hatékonyabb csapadékvíz-felhasználást lehet elérni, mint a talajfelszínen végzett termesztésnél. Egy Barcelona melletti városban például 19,6 kg/m2/év paradicsomtermésről számoltak be 2018-ban. Az ehhez szükséges esővizet a környező tetőkről gyűjtötték össze, ami a teljes vízszükséglet 80-90%-át adta. 

Példák a nagyvilágból

Párizs régóta híres konyhaművészetéről, amelynek egyre jelentősebb arányban adja alapanyagait a Nature Urbaine. Ez a tetőkert a Paris Expo Pavililon tetején lévő, 14 hektáros kert sokféle zöldségnövénnyel.

Brüsszel: a Lagum Project keretein belül egy brüsszeli szupermarket tetején alakítottak ki tetőkertet, ahonnan átlagosan 2 tonna zöldséget takarítanak be évente. 

Hongkong: a világ egyik leginkább zsúfolt városában gombaszám nőnek a tetőkertek. Az egyik leghíresebb városi kertjük 300 méter magasan található. 2015 óta több, mint 60 nagyméretű, termesztőfelület jött létre zöldtetőn a városban.

Rotterdam: az Európa legnagyobb kikötőjeként ismert településen épült meg egy 1000 m2-es tetőkert, ahol biogyümölcsök- és biozöldségek termesztése folyik. A kert ezen kívül helyet ad még dísznövényeknek és gyógynövényeknek, valamint fontos városi méhlegelő is. Víztároló rendszerét időjárás előrejelző vezérli, amely segíti a várost az árvizek elleni küzdelemben.

Kertészeti következtetések

A szerző, Kisvarga Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudományos főmunkatársa és kutatója szerint a városi növénytermesztés sokban eltér a hagyományos zöldségtermesztéstől. Ám valószínűleg megfelelő lehetőséget biztosít arra, hogy az egyre növekvő népesség számára lehetővé váljon a friss zöldségfogyasztás, nem beszélve a rendszer fenntarthatósági és edukációs céljairól. Ez egy viszonylag új téma a tudományban, de egyre több eredmény és felmérés születik a tetőkertek, a konténeres termesztés fontosságáról és szükségszerűségéről világszerte - írta.

Megosztás

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás