Az exportpiacra történő termelésen túl a hazai termelés újbóli beindítása is hozzájárulhat a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű kistérségek népességmegtartó képességének javításához. Ennek érdekében vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni a haszongalamb-vásárlásához. A mezőgazdasági csekély összegű nemzeti támogatás összege madaranként legfeljebb 6000 forint lehet, és egy húsgalamb után kizárólag egy alkalommal igényelhető.

A NAK cikke számolt be róla, hogy az egykor hazánkban is közkedvelt galambhús fogyasztása napjainkra háttérbe szorult, gyakorlatilag eltűnt a magyarok étrendjéből. Ebben szerepet játszott a galambhús téves, negatív megítélése is. Ezen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a fogyasztók felé történő, valós információkon alapuló ismeretátadással és a hozzá kapcsolódó marketingtevékenységgel indokolt lenne változtatni. A galambhús ugyanis alacsony zsírtartalmú, koleszterinben szegény és könnyen emészthető élelmiszer, amelynek fogyasztása hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Ugyanakkor Magyarországgal ellentétben nemzetközi szinten a galambhús hagyományosan beépült a fogyasztók étrendjébe is.

Egy húsgalamb után legfeljebb 6 ezer forint támogatást lehet igénybe venni

A magyar húsgalamb-múlt dicső volt

Hazánkban a rendszerváltozás előtti évtizedekben a húsgalamb-előállítás növelése exportfejlesztési célból államilag is támogatott mezőgazdasági tevékenység volt. Ez együtt járt a termelői szakcsoportok létrehozásával, a felvásárlási hálózatok kialakításával és az exportigényeknek megfelelő feldolgozással egyaránt. Ennek köszönhetően Magyarország az éves szintű húsgalamb-előállításban világviszonylatban a 2-3. helyre tudott kerülni. A cikk szerint az egységes testméretű, magas hasznos (70 százalékot elérő) húsarányt produkáló, előhűtött galamb napjainkban is keresett és kifizetődő exportcikk lehet. Mivel az Európai Unió tagállamai galambhúsból önellátóak, az exportőr-országok főként Ázsiába exportálnak. Bár a magyar galambhús-kivitel az elmúlt években nagyon kis mennyiségű volt, megfelelő fajtaválasztás és korszerű tenyésztéstechnológia, jól kialakított logisztikai háttér, valamint a hazai és a külföldi piacokon történő bevezetéshez megfelelően megválasztott marketingeszközök alkalmazása mellett van realitása a hazai húsgalamb-tenyésztés újraindításának.

Több szempontból is hasznos lehet a termelés újraindítása

Az exportpiacra történő termelésen túl a hazai termelés újbóli beindítása hozzájárulhat a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű kistérségek népességmegtartó képességének javításához is. Ezért az agrártárca a haszongalamb-vásárlásához mezőgazdasági csekély összegű nemzeti támogatás formájában állami segítséget nyújt. A frissen megjelent 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető - amelynek mértéke a támogatási időszakban vásárolt haszongalamb ellenértékének 75 százaléka (de legfeljebb 6000 forint/haszongalamb) -, a 1408/2013/EU bizottsági rendelet szerinti mezőgazdasági csekély összegű támogatás csekély összegű támogatási keretének és feltételrendszerének betartásával.

A támogatási kérelem a Magyar Államkincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon, postai úton küldhető be:

  1. a 2019. augusztus 1. és 2019. október 15. támogatási időszakra 2019. október 1-15.,
  2. a 2019. október 16. és 2020. április 30. támogatási időszakra 2020. május 1-15.,
  3. a 2020. május 1. és 2020. október 15. támogatási időszakra 2020. október 1-15. közötti benyújtással.

Fontos, hogy támogatás egy haszongalamb után csak egy alkalommal igényelhető. Amennyiben a kérelmező az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján az általános forgalmi adó levonására jogosult, akkor a nettó vételárat, ha pedig az általános forgalmi adó levonására nem jogosult, akkor a bruttó vételárat kell figyelembe venni a támogatási mérték meghatározásakor.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás