Magyarországon a csapadék eloszlása mára térben és időben is jelentősen megváltozott. Egyre gyakoribb a több hónapig tartó aszály, amelyet gyakran özönvízszerű esőzés és árvíz követ. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél több vizet tartsunk meg akkor, amikor az megérkezik az őszi és a téli időszakban. A hazai gazdálkodók is fontosnak tartják a vízmegtartást, és hajlandók is lennének tenni ennek érdekében − derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózatának bevonásával készített felmérés eredményeiből. 

A felmérésre alapozottan 4 vármegyében összesen 5 mintaterület került kijelölésre, ahol a termelők a vízügyi igazgatóságok szakmai iránymutatása mellett valósíthatják meg a vizek visszatartását egyes gyengébb minőségű termőföldeken - írta a NAK.

A vízmegtartás kulcsfontosságú az őszi és a téli időszakban is, egy felmérés szerint a hazai gazdálkodók hajlandók is tenni ennek érdekében
A vízmegtartás kulcsfontosságú az őszi és a téli időszakban is, egy felmérés szerint a hazai gazdálkodók hajlandók is tenni ennek érdekében

A klímaváltozás már nem a jövő kihívása, hanem a jelen problémája. Az elmúlt években egyre szélsőségesebbé váló időjárás komoly fejtörést és súlyos gazdasági kárt okoz a magyar gazdáknak - közölték. Idén – a 2022-es nyár után – újra jelentős aszállyal kellett szembenézniük a termelőknek, majd néhány hét leforgása alatt már a Duna áradásáról szóltak a híradások. Ezzel egy időben azonban a Tisza vízgyűjtőjét továbbra is komoly vízhiány jellemezte, amely mutatja hazánk éghajlati szélsőségeit.

A felmérés összegzése

Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárközgazdasági Intézet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a MATE Környezettudományi Intézetének Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja és a NAK falugazdász-hálózata tavasszal országos felmérést végzett, melynek célja a gazdálkodói vízvisszatartási hajlandóság és tudás megismerése volt a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken. 

A felmérés a természeti-környezeti és műszaki szempontok alapján kijelölt, 40 ezer hektár mélyfekvésű, potenciálisan vízvisszatartásra alkalmas területhez kapcsolódott. A kérdőív kitöltésére rendelkezésre álló idő – alig 1 hónap – alatt, a mintegy 11 ezer potenciálisan érintett termelőből több mint 10 ezer termelő adott választ. Ez is jól mutatja, hogy a klímaszélsőségek okozta problémákra mielőbb választ kell találni.

A felmérés eredményei szerint a válaszadók 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást. A válaszadók fele hajlandó az érintett terület hasznosításának megváltoztatására, ahol előnyt élvez a vizes élőhelyek és gyepterületek kialakítása, de az agrárerdészeti rendszerek és energiaültetvények is szerepet játszanak. 

A megvalósításhoz azonban a termelőknek szükségük van szakmai és anyagi támogatásra is. Továbbá szükség lenne műszaki fejlesztésekre is. A termelők körében a vízelvezető árkok, csatornarendszerek és vízkormányzást szolgáló műtárgyak kialakítására, valamint ezek fejlesztésére mutatkozik a legnagyobb igény - írták az eredményekről.

A termelői hajlandóság és a vízügyi szakmai javaslatok (műszaki és vízkészlet lehetőségek) alapján a NAK szakemberei 5 különböző típusú mintaterületet választottak ki: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében egy-egy, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig két terület került be a kiválasztottak közé.

A folytatás és az együttműködés

A mintaterületeken gazdálkodó termelők számára szakmai workshopokat szervez a NAK, valamint az elvi vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges műszaki projektdokumentációt készít a vízügyi ágazat. Ennek köszönhetően a vízvisszatartás szakmai támogatással valósulhat meg. Emellett az érintetteknek bemutatják a KAP Stratégiai Terv keretében hamarosan megnyíló vízügyi területet érintő felhívásokat is - írták.

A projekt amellett, hogy felhívja a figyelmet a termőterületen történő vízmegtartás fontosságára, bemutatja a fenntartható, természetes vízmegtartó megoldásokat is. A cél, hogy a mintaterületeken megvalósított termelői vízvisszatartás gyakorlatát később más termelők is megismerjék, akik a vízmegőrzésben gondolkodnak - közölték.

További híreink

Elszállhat a kenyér ára! Vészjósló hírek a hazai búzatermésről

2024.10.21.

Az ipari növények és időszaki gyepek térnyerése, valamint a pihentetett területek növekedése, továbbá az időjárási szélsőségek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy 2024-ben több gabonaféle esetében csökkent a betakarított területek nagysága. A malmi búza mennyisége is visszaeshet, ami bizonyos élelmiszerek árát megemelheti. A hőség, az aszály, majd az áradások és belvíz egyaránt hátráltatta a gazdákat, ami megnehezítette a betakarítást.

Több ezer hazai gazda válaszolt egy felmérésben a vizek megtartásáról

2024.10.21.

A vízmegtartás kulcsfontosságú az őszi és a téli időszakban is, a hazai gazdálkodók hajlandók is tenni ennek érdekében

Válaszok érkeztek az új AKG kérdésekre

2024.10.21.

A gazdák közül sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban.

Agrárerdészet kicsiben, a kertben

2024.10.20.

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is. Az agrárerdészet olyan, ősi gyökerekkel rendelkező termesztési mód, amelyben a fákat (azaz az erdészeti növényeket) és a szántóföldi vagy kertészeti növényeket együtt termesztik.

A dámszarvasokat titokzatos betegség fenyegeti

2024.10.20.

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

Gyakran hibázunk, amikor a hideg elől a lakásba menekítjük növényeinket

2024.10.20.

Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás