Sokunk nem is sejti, hogy a gardróbban vagy a konyhaszekrényben garázdálkodó, a lepkék egyik alrendjét alkotó molylepkefajok mennyire szerteágazó és meghatározó szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Szerepük szerint a földi élet hálójának a közepén helyezkednek el: a virágok nektárjával és más növényi nedvekkel táplálkozva több fajt poroznak be, mint a házi-, vad- és poszméhek együtt.

Emellett a táplálékláncban is fontos szerepet töltenek be, más rovaroknak, pókoknak, madaraknak, hüllőknek, kétéltűeknek és emlősöknek szolgálnak eleségül. Külföldi kutatások rávilágítottak arra, hogy a Földön élő fauna kilenc állatfajából egy molylepke – nyugodt szívvel állítható, hogy részben ők tartják egyben élő természeti rendszereinket.

. Az éjszakai tevékenységüket lehetetlenné tevő fényszennyezés is tömegesen pusztítja a molyfajokat. Márpedig nélkülük az ökoszisztéma amúgy is ingatag egyensúlya végképp felborulhat, hiszen rengeteg fajt poroznak be (Fotó: Pixabay)

Végképp felborulhat az ingatag egyensúly

Napjainkra azonban a molyokra is cudar világ jött. Természetes élőhelyeik zsugorodása, felszámolása, az intenzív mezőgazdasági vegyszerhasználat végzetes számukra. Az éjszakai tevékenységüket lehetetlenné tevő fényszennyezés is tömegesen pusztítja a molyfajokat. Márpedig nélkülük az ökoszisztéma amúgy is ingatag egyensúlya végképp felborulhat.

Magyarországon egy 2011-es kutatás szerint 2264 fajuk ismert, mintegy 60 családból. A szám megdöbbentő, ugyanis nagy átlagban jó, ha néhányat ismerünk közülük.

Egykor iloncának hívták őket

Legnépesebb családjuk a sodrómolyfélék, mintegy 750 nemmel és több mint 6300 fajjal. Ezeknek az apró termetű, közel téglalap alakú elülső pár szárnnyal rendelkező lepkéknek hazánkban 462 faját írták le. Régi magyar nevük, az „ilonca” számos faj mai nevében is feltűnik, mint például a kertészeti kártevőnek tekintett almailonca.

Gyors mozgású hernyóik henger alakúak, mindkét végük elkeskenyedik. A hernyók változatos helyeken, sűrű szövedékben alakulnak bábbá. Nevüket onnan kapták, hogy a hernyók összesodorják a tápláléknövény levelét, ezt eszik, és egyúttal ebben a csőben is laknak. Főleg a tölgyesekben, a fenyvesekben és a szőlőkben okoznak komoly károkat.

Csak módjával gyérítsük !

Nemzedékeik száma és telelésük módja is változatos. Néhány faj lepkéi nappal aktívak, de a többség alkony idején vagy éjszaka repül. A mesterséges fény vonzza őket. Mivel szaglásuk fejlett, feromoncsapdákkal és esetenként illatcsapdákkal is jól gyűjthetők.

Azonban csak módjával gyérítsük őket, ugyanis, mint írtuk, meghatározó szerepük van az ökoszisztémában.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás