A csípős, hideg tavaszi reggelek a méhészeknek sok fejtörést és nagy kiszolgáltatottságot jelent. Idén az enyhe tavasz miatt minden folyamat hamarabb érkezett: márciusban kipattantak rügyek, leveleztek a bokrok és a fák, egyre melegebb nappalok voltak, a hőmérséklet országszerte 15-18 fok volt, ez áprilisban nem ritkán 20-23 fokkal folytatódott. Aztán viszont éjszakai fagyok söpörtek végig az országon. Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében is megdermedtek a méhlegelők. Az ország egyes területein 70-90 százalékos volt a fagykár. Vajon mi lesz idén az akácterméssel?

A Mindent a mézről blogon Egerszegi Márta írta meg, hogy az enyhe tél kedvezett a méhcsaládok fejlődésének. A téliesített, hőszigetelő takarókkal védett méhcsaládokban nem kellett aggódni a kemény mínuszok miatt. Az általános állománycsökkenés elhanyagolható volt. A korai tavasz kedvezett a szaporulat növekedésének. A virágok megfelelő mennyiségű virágport adtak ahhoz, hogy elegendő utánpótlás fejlődjön ki. Az enyhe tél hátránya ugyanakkor, hogy a hótakaró hiánya miatt a fák nedvkeringése hamar megindul, így óriási kárt tud okozni egy kisebb fagy is. Továbbá az olvadó hómennyiség hiánya befolyásolja a növények, fák tavaszi nedvességellátását is. Ez pedig egy csapadékszegény tavaszi indulásnál a fák fejlődésére, virágzásra és a nektártermelésre is hatással van.

Enyhe tavasz, durva fagy, és nektár nélküli virágok miatt is lehet idén kevés az akácméz mennyisége

Ráadásul idén nagyon száraz tavasz volt, ami a repcevirágzásnál a nektártermelés csökkenéséhez vezetett. A méhészek az előzetes becslések alapján a termés ötödére számítanak. Idén, az enyhe tavasszal minden hamarabb történt meg, mint szokott. Márciusban a fák jó részének rügyei kipattantak, a természet gyorsan ébredt. Hamar leveleztek a bokrok, a fák, egyre melegebb nappalok jöttek, a hőmérséklet országszerte 15-18 fokig emelkedett. Aztán beköszöntött az április, gyakran 20-23 fokkal. Ezután pedig jött a kellemetlen meglepetés. Éjszakai fagyokat mértek, mínusz 10 fokkal. A hideg végigsöpört az országon. Az ország egyes területein 70-90 százalékos fagykárra is számítanak.

Mivel a fagyott akác is képes virágzásra, a gyanútlan mézkedvelő a szép, fehér akácvirágot látva gondolkodhat úgy, hogy mégsem olyan nagy a baj, van elég virág. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fagyott virág vagy egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolható mennyiségű nektárt képes adni. Tehát a pompás, hófehér akácfürtök nem biztos, hogy nektárt is adnak a méheknek.

Ez a négy ok befolyásolja az akácméz mennyiségét:

  • A méhcsaládok állapota )népessége és tavaszi fejlődése)
  • A tavaszi csapadékmennyiség (hótakaró utáni olvadék, esővíz)
  • A rügyfakadás utáni fagyok
  • A virágzás ideje alatti időjárás

Amennyiben az első három ponttal nincs gond, akkor a méhészek túl vannak a nehezén, de nagyon kritikus az a 2 hét, ami alatt a nektártermelés történik. Amennyiben virágzás alatt esős az idő, a méhek nem gyűjtenek, a nektárt kimossa az eső. Száraz időben a szél okozhat gondot.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás