A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tartja az agrárszakmák népszerűsítését, a pályaválasztó fiatalok és szüleik tájékoztatását, az agrárszakképző intézményekbe történő beiskolázás elősegítését. Ennek részeként 2024 nyarán a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteken 19 agrárszakképző intézményben 380 általános iskolás kapott interaktív betekintési lehetőséget az agrárszakmák munkafolyamataiba, az iskolák életébe.

A tapasztalatok szerint az élményalapú, játékos ismeretszerzés szólítja meg leginkább az agrárszakmákat megismerni vágyó általános iskolai 6., 7. és 8. osztályos diákjait - írta a NAK. 

A "Szakmakóstoló" programsorozat résztvevői megismerkedhettek az agrárgépészet rejtelmeivel, kipróbálhatták a tárcsázást, megismerték az oktató traktor felépítését, vezetési lépéseit, illetve annak működését, a vezetés örömét
A "Szakmakóstoló" programsorozat résztvevői megismerkedhettek az agrárgépészet rejtelmeivel, kipróbálhatták a tárcsázást, megismerték az oktató traktor felépítését, vezetési lépéseit, illetve annak működését, a vezetés örömét

Így történt az immár hetedik éve megszervezett „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteken is, ahol a szakképző intézmények színvonalas bemutatókkal és programokkal várták a gyermekeket, akik 20 fős csoportokban „kóstolgatták” az adott iskola által kínált agrárszakmákat. 

A NAK a programba minden évben elsősorban olyan pályaválasztás előtt álló tanulókat von be, akik szeretik a természetet, az állatokat, a növényeket és érdeklődnek az agrárszakmák iránt, így biztosítva számukra a tudatos pályaválasztás és az agrárszakképzésben való továbbtanulás lehetőségét.

A Szakmakóstoló számai voltak

A tematikus programhetekre idén június 24. és augusztus 16. között, az egész országra kiterjedően került sor, bejárós jelleggel. A programok gyakorlati környezetben valósultak meg, összesen 19 agrárszakképző intézményben, 65, az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozó, vállalkozás bevonásával. Az általános iskolai diákok 20 fős csoportokban irányítottan, az egyes munkafolyamatokba tevékenyen bekapcsolódva ismerkedhettek meg egy-egy adott agrárszakmával/szakmairánnyal. Továbbá megismerhették a programhétnek otthont adó szakképző intézményt és tangazdaságát, tanműhelyét is, amelyben az adott szakmát, szakmairányt is oktatják. 

A tanulók megismerhették a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez kapcsolódó munkafolyamatokat, például az állatok takarmányának összeállítását, a ház körül élő állatokat, melyeket génmegőrző program keretében is tenyésztenek. Ismerkedtek a különböző gabonamagvak felismerésével és az ezermagtömegméréssel, az állattartó telepre való belépés szabályaival, a szőlő fejlődésmenetével, az egyes szőlőfajták sajátosságaival és a metszés módjaival, valamint drónos gépbemutató is láttak. 

Betekintést kaptak az élelmiszerkészítés fortélyaiba (kelt tészta készítése, termékek formázása, töltése és sütés utáni díszítése, a nyomózsákok, kések és kiszúrók használata, csokoládé temperálás, különböző kakaóbabok vizsgálata, húsfeldolgozás, kolbászkészítés stb.).

Gépészet, erdészet és kertészet

Megismerkedhettek az agrárgépészet rejtelmeivel, kipróbálhatták a tárcsázást, megismerték az oktató traktor felépítését, vezetési lépéseit, illetve annak működését, a vezetés örömét. Emellett erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási ismeretekre tehettek szert: tanulmányozhatták a síkvidéki erdőgazdálkodást és a vadgazdálkodást, az örökerdő gazdálkodást, a klímaváltozás csökkentésének lehetőségeit, illetve az időjárásváltozás őshonos növényekre gyakorolt hatásait, és azt, hogy mekkora erőfeszítés kell ahhoz, hogy a rosszabb minőségű termőhelyeken is erdőkkel találkozhassanak. Kertészeti tudásra is szert tettek, megismerték a konyhakerti növényeket, palántáztak, megnézhették a cserepező automatát és a növényszaporítás különböző módjait, valamint kerttervező szoftverrel 3D-s látványtervekkel készíthették el saját kertterveiket. Kipróbálhatták a szintező műszert, illetve térkővel, téglával gyakorolhatták a kertépítés egyes lépéseit, illetve a talajmintavételt és az egyszerűbb talajvizsgálati módszereket.

A szülőkkel együtt is szakmáztak

A játékos szakmai ismeretek és gyakorlati bemutatók mellett a diákok vetélkedőkön, szintetizáló kvízjátékokon mérhették össze a nap folyamán szerzett tudásukat. A programhét zárására a szülők is meghívást kaptak, akiknek a NAK vármegyei szakképzési referensei bemutatták az agrárium továbbtanulási lehetőségeit, valamint a szakképzésben elérhető tanulói juttatásokat és duális képzési lehetőségeket.

Idén ezek voltak a programheteken bemutatott szakmák: 

Mezőgazdasági technikus/ Állattenyésztő és Növénytermesztő szakmairányok; Kertésztechnikus/ Dísznövénytermesztő, virágkötő, Gyógynövénytermesztő, Gyümölcstermesztő, Zöldség-termesztő, Parképítő és- fenntartó szakmairányok; Gazda/Állattenyésztő, Növénytermesztő, Lovász  szakmairányok; Erdésztechnikus/Erdőgazdálkodás és Vadgazdálkodás szakmairányok; Mezőgazdasági gépésztechnikus; Mezőgazdasági gépész; Hentes és húskészítmény-készítő; Pék; Pék-cukrász; Édességkészítő, sütő- és cukrászipari technikus kitekintéssel; Kistermelői élelmiszer-előállító.

Pályázat zárja a szezont

A „Szakmakóstoló” programheteket minden év őszén egy országos pályázattal zárja a NAK a részt vevő tanulók körében, melynek témája, hogy miért jó agrárpályát választani továbbtanuláskor. Az első helyezett tanuló „pályaorientációs diáknagykövetként” az egész osztályát elviheti egy-egy agrár szakmai napra, melynek keretében azok a diákok is betekintést nyerhetnek az agrárszakmák világába, akik a pályaorientációs programokon nem vesznek részt. A visszajelzések alapján a tanulók 95%-a szívesen vett részt a programhéten, ami segíti őket a későbbi pályaválasztásban. Áltagosan a gyerekek 70%-a mondta azt, hogy a „Szakmakóstoló” héten megismert szakma szerepelni fog a továbbtanulási tervei között - írták.

Megosztás

További híreink

Sertéséleteket menthet a jó vakcinateljesítmény-ellenőrző rendszer

2024.09.14.

Az elmúlt években az ázsiai sertéstartás jelentős kihívásokkal szembesült számos kritikus betegség megjelenése és terjedése miatt. Nevezetesen a 2-es típusú sertéscircovírus (PCV2), amely súlyos gazdasági veszteségeket okozott a 2000-es évek elején, és az afrikai sertéspestis (ASF), amely a 2018-as kínai járvány óta pusztította az ágazatot, továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Növekedés és beltartalom: a LED-fényreceptek jótékony hatása

2024.09.14.

A korszerű üvegházakban és beltéri növénytermesztő létesítményekben egyre elterjedtebb a LED-ek használata. Ez a technológia számos beállítási lehetőséget kínál, azonban ezek teljes körű kihasználásához sok vizsgálat szükséges.

Sokkal drágábban készül a jövőben a Lego: a környezetkímélés érdekében más alapanyagokból gyártják majd

2024.09.14.

A Lego cég bejelentette, hogy 2032-re teljesen lecserélik az ikonikus építőkockák gyártásához használt, fosszilis alapú műanyagokat drágább, megújuló és újrahasznosított műanyagokra

Nincs menekvés, ma, szombaton 7 vármegyére adtak ki figyelmeztetést özönvíz és szélvihar miatt

2024.09.14.

Szombat délutántól a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 mm-t.

A haszonbérlet szabályairól írt fontos tudnivalókat a MAGOSZ főtitkára

2024.09.14.

A magyar termőföldek több mint 50 százalékát haszonbérlet útján művelik, ezért kiemelten fontos a haszonbérlet szabályainak pontos ismerete.

Új szabályok az importált gyümölcsökkel kapcsolatos vízhasználatról

2024.09.13.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az év elején új szabályokat írt elő a betakarítás előtti mezőgazdasági víz felhasználására vonatkozóan, az Egyesült Államokba exportált friss termékek esetében.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás