Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A Magro.hu új szakértőjétől, Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértőtől megkapjuk a válaszokat.

A mezőgazdasági biztosítási piac legnagyobb problémája a bonyolultsága: önrészek, elvesztendő engedmények és korlátozásokkal megtűzdelt konstrukciók. Az eligazodás még a legdörzsöltebb ügyfeleknek is feladja a leckét. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy gondosan megkötött biztosítási szerződés esetén is meglepetést okozhat a kárrendezés. Főleg abban az esetben, ha nem megfelelő a konstrukció. Bár az már önmagában is örömteli dolog, ha egyáltalán kiderül a gazdálkodóról, hogy nem bízza a termelést a véletlenre.

Apropó, véletlen.

Ezt a fogalmat a biztosítási szakma úgy ismeri, hogy kockázat. Sok gazdálkodó azt gondolja, hogy az ő kockázattűrő képessége igen nagy. Azt viszont kevesen számolják ki, hogy ez a hozzáállás mekkora kiesést okozhat egy káresemény kapcsán. Márpedig a mezőgazdálkodás egyébként is egy kockázatos üzem és azt minden bizonnyal ki lehet jelenteni, hogy az időjárási kitettség egyre fokozódik. Ennek ellenére a mezőgazdasági területeknek pusztán 40-45%-ra kötnek növénybiztosítást - bár ez a szám éves szinten kétszámjegyű bővülést mutat. Abban biztosak lehetünk, hogy a termelők nem lettek kevésbé kockázattűrők, ellenben máshogy kezdenek gondolkodni a biztosításkötés szükségességéről. Ebből arra lehet következtetni, hogy a termelő elképzelése arról, hogy káresemény bekövetkezésének valószínűsége, illetve, hogy mennyit hajlandó fizetni a kockázatmentesítésért, kezd közeledni egymáshoz. Ami alapvetően üdvözítendő.

Komoly kárunk keletkezhet egy aszályos nyár, de akár egy 5 perces jégeső miatt is!
 

Az állam is felismerte, hogy a felelős termesztést megalapozó gondolkodást segíteni kell. Nem véletlenül valósult meg 2012-től a kétpilléres kárenyhítési rendszer, melynek

  1. pillére az éves 8 Mrd Ft-os keretből gazdálkodó kárenyhítési alap,
  2. a 2. pillér pedig egy piaci alapú biztosítás.

A kettő közötti lényegi eltérés abban van, hogy míg a kárenyhítési alapból károkat fizet az állam, addig a 2. pillér 3 Mrd-os keretét a megkötött biztosítási díjak támogatására lehet felhasználni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke legfeljebb a biztosítási díj 65%-a. Azonban a tavalyi évi kerettúllépés ismeretében bizonyos konstrukcióknál 30%-ra csökkent a támogatási szint. Ha belegondolunk, ez sem kevés.

De végiggondolta-e Ön azt, hogy mekkora kára keletkezik abból, ha csak egy rövidke 5 perces jégeső éri a területet kalászérés idején? Lehet, hogy meglepődne, hogy amit jelentéktelen eseménynek hitt, az valójában egy több száz, rosszabb esetben egy több millió forintos veszteségnek megfelelő káresemény. Ilyenkor gyorsan megtérülhet a biztosítás. Azonban ehhez érdemes figyelembe venni azt is, hogy sokszor érdemesebb a drágább konstrukciót megkötni, hogy elmondhassuk egy káresemény után: valójában olcsó biztosítást kötöttünk. De ki tudja ezt előre számszerűsíteni?

A jó hír az, hogy van már előremutató kezdeményezés ebben a témában, mely segíti az egyszerű eligazodást a növénybiztosítások bonyolult világában.

Tehát ne azt nézze, hogy mennyit spórolhat a biztosítási díjon, hanem, hogy mennyit veszíthet biztosítás nélkül!

Szerző: Surmann Árpád agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő

(x)

Figyelem: A téma kitárgyalását hamarosan folytatjuk, melyekben új megoldásokat mutatunk be. Figyelje cikkeinket, és iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre, hogy elsők között értesüljön róla!

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás