Rendeződni látszik a helyzet a hazai tojáspiacon. A különböző állategészségügyi nehézségek után az év végére visszaállt az eredeti szintjére a termelés, az árak pedig ezzel együtt csökkenni kezdtek. A tojás tavalyi drasztikus drágulása után az év elejét már inkább az árcsökkenés jellemezte. A mostani 30-40 forintos darabonkénti termelői ár pedig vélhetően az ünnepek közeledtével sem változik majd jelentősen. Kele Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta: a hazai tojásárakat minden esetben az európai uniós piaci helyzet alakítja, ez az elmúlt évben is így volt. Tavaly több tényező is nehezítette az uniós tojástermelők, így a magyar gazdák helyzetét is. A madárinfluenza-járvány érzékenyen érintette az ágazatot, ehhez jött még hozzá az uniós szalmonellafertőzés. Majd az év második felében kirobbant rovarirtószer-botrány okozott gondokat a termelésben. Mindezen tényezők hatására jelentősen csökkent a kínálat a hazai és az uniós piacon is, ami nagymértékű áremelkedéssel járt - írta az Agrotrend.
Lesz elég tojás a kosárban és Húsvétra is
Jócskán csökkent a tojás ára a nagybanin
Az árakra a kereslet is nagy hatással van, az év első két hónapjában általában visszafogottabb a vásárlási kedv, ez pedig a tojásfogyasztásban is megmutatkozik. A nagybani piacon például 10 forinttal esett vissza a tojás ára a karácsonyi szinthez képest - mondta Kele Attila. A húsvét közeledtével ugyanakkor megnő az igény. Ez az időszak a hazai tojástermelés szempontjából az egyik legfontosabb szezonnak számít. Az elnök szerint a magyar gazdálkodók felkészültek a 2018-as évre. Az állategészségügyi, illetve a termelési feltételek is biztosítottak ahhoz, hogy egész évben ellássák a piacot jó minőségű áruval. A legnagyobb tojástermelők mind végrehajtották a szükséges állategészségügyi intézkedéseket. Újratelepítették az állományokat, a termelés visszaállt eredeti szintjére, így az árcsökkenés uniós szinten is érzékelhető. Az elnök várakozásai szerint az árak húsvétkor is a mostani árszinten maradhatnak, bár ezen az uniós piac alakulása még változtathat, így csak enyhébb áremelkedésre lehet számítani. A múlt évi drasztikus drágulás nem vetette vissza túlzott mértékben a keresletet.
Bár a drágulás takarékosságra intette a vásárlókat, azt láttuk, hogy a háztartások nem vásároltak kevesebbet, de sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a beszerzés helyére és a tojások kiszerelésének, fajtájának kiválasztására is.
– mondta Kele Attila.
A szakember szerint ugyanakkor az év végére csendesült a helyzet, az új állományok lassan elkezdtek termelni, így tojáshiányról ma már nem lehet beszélni a közösségben. Az árak ebben az esetben is gyorsan reagáltak a változásokra. Míg tavaly decemberben nem volt ritka, hogy 60 forintos tojásárakkal találkozhattak a vásárlók a boltokban, ma már 51-53 forint közelében van a darabonkénti fogyasztói ár. Bár ezzel a szinttel némileg az uniós átlag felett vagyunk, azt is látni kell, hogy a hazai termelési költségek és a jövedelmezőség szempontjából indokolt a magasabb árszint – zárta a szövetség elnöke. Tavaly itt írtunk arról, hogy a madárinfluenza miatt kérdéses volt, hogy lesz-e elég tojás a húsvéti időszakra, ugyanis sok termelő állományát teljesen lenullázta a vírus.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás