Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkjainkat.

Növendékek etetése

A tojásból történő kikelést követően a kiscsibék még nem táplálkoznak, csak 24-48 óra elteltével kezdenek ismerkedni a takarmánnyal. Addig a szikzacskójukban lévő tartalékokat élik fel. Ezt követően az első 3 hétben indítótáppal kell etetnünk jószágainkat, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és többek között fehérjében is.

Később gazdasági abrak etetésére is áttérhetünk. A növekvő fehérjeigényt szójával, növényi fehérjeforrásokkal elégíthetjük ki. Ha van lehetőségünk, kihelyezhetjük állatainkat gazdag legelőre is, ahol a fehérjeigényüket állati fehérjével is ki tudják elégíteni.

Tojó tyúkok takarmányozása

A tojó tyúkoknak az alaptakarmánya a tojótáp, de ez nem jelenti azt, hogy csak ezt kaphatnak enni, sőt! A monoton takarmányozás sem tesz jót az állatnak és a maximális tojástermelés sem feltétlenül a csak tojótápból álló takarmányozással jön létre. A baromfitartók nagy része ezért a következő módszereket alkalmazza a tojó tyúkok takarmányozása esetén:

  • nyári időszakban: 45% tojótáp+40% búza, árpa és zab+15% kukorica
  • téli időszakban: 40% tojótáp+35% búza, árpa és zab+25% kukorica

Alapszabályként elmondható minden korosztályú baromfi takarmányozásánál, hogy:

  • takarmánymész pótlásról folyamatosan kell gondoskodni,
  • az emésztés serkentése érdekében apró kavics, vagy sóder folyamatosan legyen az állatok előtt.
Szabad tartásos baromfitenyésztés

Akik a természet közeli tartás hívei, azt mondják, hogy a baromfi a takarmány java részét a legelőről, a szabadban gyűjtse össze magának. Ebben az esetben az állat ténylegesen azt fogyasztja el, amelyre a szervezetének szüksége van és annyit ehet, amennyi jól esik neki: se többet, sem kevesebbet. Természetesen a legelőn történő tartás esetén is kapnak az állatok gabonamagvakat és ipari alapanyagokból álló takarmánykiegészítőket, de a cél világos: lehetőleg kizárólag növényi alapanyagokból épüljön fel az egyedek takarmánya és legyen az antibiotikumoktól és mesterséges hozamfokozóktól mentes.

A víz is fontos

A madarak testének 70 %-a víz, és mi sem bizonyítja jobban azt, hogy a víz talán még fontosabb, mint a takarmány. Ha a baromfi a teljes vízkészletének 15 százalékát elveszíti, elpusztul. Ezzel szemben zsír- és fehérjetartalékának felét is elveszítheti, mégsem pusztul el.

Az állatok minél idősebbek, annál több vizet isznak, ezért figyelni kell a megfelelő mennyiségű ivóvíz kihelyezésére. Megfigyelhető, hogy lágyeleség etetése esetén csökken az állatok vízfelvétele, míg a takarmány ásványianyag-tartalmának növekedése vízfelvétel-emelkedést von maga után.

Nyáron a melegben növekszik a baromfik vízfelvétele, hőstressz esetén a szokásos vízmennyiség dupláját is megihatják az állatok. Épp ezért nyáron naponta többször adjunk hideg vizet állatainknak, míg télen szintén többször itassuk őket, viszont nem hideg, hanem langyos vízzel.

Kiscsibék esetében nyáron is figyelni kell arra, hogy ne legyen túl hideg az ivóvizük.

Fejléc forrása: animogen.com

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás