A Kukorica Kör Egyesület – aminek a Magro.hu is tagja – 2023. évi Kukoricázz velünk! termelési versenyének keretében 23 gazda vállalkozott országszerte arra, hogy az általa folytatott kukorica termesztési technológiát bemutassa. A megmérettetés célja az, hogy megtudjuk, közülük ki termel a legjobban, a leghatékonyabban, azaz a legnagyobb profittal. Az alábbiakban az augusztusi Tolna vármegyei gazdalátogatásokon tapasztaltakból és az ott elhangzottakból osztunk meg három kukoricatermesztési technológiát.

Bakó Norbert, forgatás nélküli talajműveléssel gazdálkodik barna erőtalaján Fácánkert környékén. Jelenleg 250-270 hektáron termeszt kukoricát, ami jellemzően gabona, ritkábban kukorica után kerül elvetésre. Gabona elővetemény után mélylazítót, kukoricatarlóra tárcsát és grúbert használ. A talaj minőségének javítására baktériumtrágyát, jellemzően Bactofilt is kijuttat.

Idén április 20-án vetett Dekalb, Pioneer és Syngenta hibrideket, rosszabb minőségű földeken 62 ezres, de átlagosan 72 ezres tőszámmal. Mindig a 300-as és 400-as éréscsoportú vetőmagok közül választ. Ősszel kálisót, tavasszal pedig foszfortúlsúlyos komplexet, valamint MAS 27-et szórt ki. Utóbbi alkalmazását a sorközökben is megismételte.

Növényvédelmi szempontból a varjak és pockok, valamint az atkák okoztak nagyobb problémákat, a kukoricabogár, illetve kukoricamoly kártétele nem volt jelentős. Gyomszabályozásra Laudist használt.

Bakó Norbert
Török János

Török János Zomba környékén gazdálkodik. Kukorica előtt kukorica vagy kalászos az elővetemény. A kukoricatarlót szántja, a búzatarlót lazítóval műveli és mindkét esetben hektáronként 2 mázsa NPK 8-24-24 műtrágyát is kijuttat még az ősz folyamán. Tavasszal a simító is előkerül és a gazda valamilyen baktériumtrágyát, jellemzően Natur Forte-t is kiad 10 literes dózisban, valamint 3 mázsa karbamid is kiszórásra kerül.

A vetésre idén április utolsó napjaiban került sor. Pioneer (P9757) és Dekalb (DKC 5092) magok kerültek a földbe 78 ezres tőszámmal. A kukorica ilyenkor jellemzően Force-Amalgerol keveréket és Corn Starter műtrágyát is kap, utóbbit 1 mázsás dozirózással.

Június elején a kukoricaállományokat Calaris-Pro-Milagro gyomirtó szerekkel kezelte, majd egy héttel később hektáronként 1 mázsa MAS 27-est is kijutatott.

Pájtli József és Pájtli Péter Tamási mellett gazdálkodnak mészlepedékes csernozjom és barna erdőtalajokon. Idén 170 hektáron termesztenek kukoricát. Kukorica elővetemény esetében az októberi szántással egymenetben 1 mázsa MAS-t szórnak ki a földekre.

A tavaszi talajmunkák simítózással kezdődnek, amellyel egymenetben Natur Nova mikrobiológiai talajoltót és Indigo készítményt is kijuttatnak. Április elején kombinátorral került sor a magágykészítésre, egyúttal 180 kg, magas kéntartalmú Ensin és 3 mázsa NPK 15-15-15-ös, valamint 2 mázsa MAP műtrágya is bedolgozásra került a magágyba.

A vetés április 24-én történt, idén is, mint általában KWS és Dekalb hibridek mellett tették le a voksukat. 67-74, átlagosan 70 ezres tőszámmal dolgoznak. A vetéssel egymenetben Indigo 30 WD, Force rovarölő és Corn Starter műtrágya is kikerül.

Pájtli Péter (b) és Pájtli József (j)

Mivel a gyomnyomás minimalizálására törekednek, ezért május elején Adengo-t is használtak és még ugyanebben a hónapban titaN nitrogéngyűjtő baktériumot juttattak ki az állományba. Ezt júniusba egy kultivátorozás és ezzel együtt Stabile NS folyékony műtrágya kijuttatásával zárták.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás