A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 2015. január 1-én hatályba lépett módosítása lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak illetékességi területükön bármely adótárgyra vonatkozón olyan települési adó kivetését, amelyet törvény nem tilt, továbbá, amelyre nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A gyakorlatban a települési önkormányzatok elsődlegesen a termőföldet sújtották települési adóval, amely a Htv. 51/P § (3) bekezdése szerinti új települési adó kivetésére vonatkozó moratórium lejártával fokozottá vált. A földadó kivetésének tiltását szeretnék elérni ősztől.

Az Adózóna számolt be arról, hogy 2023. május 19-én Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Nagy István agrárminiszter és Jakab István, a MAGOSZ elnöke képviselői minőségben benyújtotta a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló T/4064. számú törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.  A termőföldet sújtó földadó gyakorlati alkalmazásának felszámolása érdekében a Htv.-ben is kimondásra kerül, hogy a helyi önkormányzat települési adó kivetésére irányuló joga nem terjed ki a föld megadóztatására - írták.

Fellépnek a települési földadó ellen: a törvényjavaslat benyújtóinak álláspontja szerint nem indokolt a termőföldként nyilvántartott földrészletek adóztatása - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőtúr

A törvényjavaslat benyújtóinak álláspontja szerint nem indokolt a termőföldként nyilvántartott földrészletek adóztatása. Ezért a törvényjavaslat azt fogalmazza meg, hogy szűnjön meg a települési adóbevezetés joga a termőföldre, a termőföld-tulajdonra vagy a termőföldön fennálló vagyoni értékű jogra.

A változtatás 2023. szeptember 1-jén lépne hatályba a javaslat szerint. A törvényjavaslat itt érhető el.

Megnéztük a javaslat részleteit a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról

1. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) A települési önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket törvény nem tilt. A települési önkormányzat települési adót – a termőföld, a termőföld tulajdonjoga, a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog kivételével – bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá – e minőségére tekintettel – vállalkozó [52. § 26. pont].”

Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a módosító javaslat egyik benyújtója beszél az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, mellette, mögötte Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter. A településen ​hektáronként tízezer forintos adót kell fizetniük 2023. januártól a négy hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak, ami országos tiltakozásokat váltott ki - Fotó, Magro.hu, CSZS

A gyakorlatban a települési önkormányzatok elsődlegesen a termőföldet sújtották települési adóval, amely a Htv. 51/P. § (3) bekezdése szerinti új települési adó kivetésére vonatkozó moratórium lejártával fokozottá vált. A termőföldet sújtó földadó gyakorlati alkalmazásának felszámolása érdekében a Htv.-ben is kimondásra kerül, hogy a helyi önkormányzat települési adó kivetésére irányuló joga nem terjed ki a föld megadóztatására. Részletes indokolás 1. § Álláspontunk szerint nem indokolt a termőföldként nyilvántartott földrészletek adóztatása. Ezért a törvényjavaslat azt fogalmazza meg, hogy szűnjön meg a települési adóbevezetés joga a termőföldre, a termőföld-tulajdonra vagy a termőföldön fennálló vagyoni értékű jogra.

A helyzet Hódmezővásárhelyen

​Arról itt írtunk korábban, hogy Hódmezővásárhelyen idén januártól hektáronként 10 ezer forintos adót kell fizetniük a négy hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak. Az önkormányzat becslése szerint 80 millió forint folyhatna be a földadóból, amelyet az év első felében rezsitámogatásra, az év második felében a nyugdíjasokra fordítottak volna.

Márki-Zay Péter polgármester korábban a Szegeder.hu-nak azt nyilatkozta, hogy álságosnak tartja a Hódmezővásárhellyel szembeni kritikát, mivel az országban 90 másik település vezette már be a földadót. Szerinte az országban a hódmezővásárhelyi az egyetlen olyan földadó, amelyet kizárólag a szegények, a rezsiárak miatt nélkülözők megsegítésére, és a nyugdíjasok támogatására vezettek be – írták.

Megosztás

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás