A szójabab ára fokozatosan emelkedett az utóbbi időben, de március végére ez a fajta ármozgás megtorpant. Közben a hiányos készletek miatt a repce ára tovább emelkedett, míg a hazai napraforgópiacon komoly árcsökkenés jöhet az új terméssel.

Megtorpant a szójabab legközelebbi lejáratra szóló árának március eleje óta tartó emelkedése a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT). Március végén 335 dollár/tonna áron jegyezték a terményt. A dél-amerikai betakarítás hatására bővülő kínálat miatt azonban további árcsökkenésre lehet számítani a szójabab esetében. Az USA agrárminisztériuma (USDA) szerint a 2015 őszén betakarított 107 millió tonnából még 41,7 millió tonna vár értékesítésre a tárolókban. Érdekesség, hogy egy évvel korábban 36,1 millió tonnás készlettel rendelkezett ugyan ebben az időszakban az USA. Az előrejelzések szerint az év végére az export és a felhasználás miatt 11,5 millió tonnára apadhat a készlet, ami a tavalyihoz képest dupla mennyiségű tartalékot jelentene.

Amerikában komoly szójakészletek halmozódtak fel
 

Repcemagból továbbra is hiány van Európában, ami az árakon is meglátszik. A legközelebbi lejáratra szóló jegyzése a párizsi árutőzsdén 370 euró/tonnára emelkedett március végére. Az európai készlethiány a globális repcemag-kibocsátásra is hatással lesz, várhatóan 2 százalékkal lehet kevesebb idén, mint tavaly. Az uniós hiányt várhatóan még az ausztrál, az orosz és az indiai kibocsátás erősödése sem tudja ellensúlyozni. A párizsi árutőzsdére továbbra is jellemző, hogy a tavalyi termés olcsóbban köthető le, mint az új termés. A kettő között március végén 10 euró árkülönbség volt. Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 104 ezer forint/tonnára emelkedett a termény augusztusi lejáratra szóló ára. Eközben a fizikai piacon 110 ezer forint/tonna áron adták-vették a terményt szállítási költség nélkül.

Európában továbbra is repcehiányról lehet beszélni
 

Az előzetes adatok szerint idén az Európai Unióban nem várható változás a napraforgó termőterületében, továbbra is 4,2 millió hektáron vethetik a növényt a gazdák. A korai becslés a 2015-ös hozamnál valamivel jobbat vár, 2 tonna/hektár hozam mellett 8,3 millió millió tonnás termés várható. Ez 6 százalékkal lehet több, mint 2015-ben volt. Az egyik legnagyonbb európai napraforgó termeswztő ország, Ukrajna 11 millió tonnás termést valószínűsít az idei gazdasági évre, termőterülete a tavalyi 5-5,3 millió hektár körül marad idén is. Oroszország az emelkedő kereslet hatására 1,2 százalékos termésnövekedéssel számol, mintegy 9,2 millió tonna napraforgó kerülhet a tárolóikba.

Itthon, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 117 ezer forint/tonnára mérséklődött a napraforgó legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. Közben a magyar fizikai piacon 116 ezer forint/tonna áron cserélt gazdát a termény tonnánként március második felében. Értekesség, hogy az ótermés ára 12-13 százalékkal haladja meg jelenleg az új termés árát az értéktőzsdén. Amennyiben valóban ennyivel alacsonyabb lesz a termény ára, a fizikai piacon is komoly árcsökkenés jöhet.

Forrás: AKI

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás