Nem áll le, sőt, januártól újult erővel halad tovább a földprogram. Az újabb kör a földek feldarabolásával, a hitellehetőségek bővítésével, valamint a kereskedelmi bankok bevonásával kezdődik. Az új rendelkezések fő célja nem más, mint a kisebb szereplők bevonása a földprogramba.

Az eredeti tervekkel szemben nem zárul le az állami földek eladásának programja 2015 végeztével – ez megfelel a mezőgazdasági szereplők várakozásainak is. A november közepén indult árverések meglehetősen sűrű naptárbeosztást jelentettek az ünnepek előtt, már csak azért is, mert a szándék eredetileg az volt, hogy a teljes programot december 31-ig befejezik. A nyár végén bejelentett földeladások első árverését októberre ígérték, ám végül csak november 16-án kezdődhetett meg a licit.

Mégsem ez az egy hónapos csúszás az oka annak, hogy a program folytatódik. A programban meghirdetett földek közül ugyanis eddig nagyon sok nem kelt el, az árverési tételeknek csupán alig 60 százalékára akadt jelentkező. A nyilatkozatok szerint a Földművelésügyi Minisztérium ezt is sikerként értékeli, és bár ez így is évtizedek óta a legnagyobb mérvű földprogram, a mindeddig „bennragadt” földekkel még egyszer megpróbálkozhat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Ezúttal a kisebb gazdák is jó eséllyel indulhatnak
 

Mivel a gazdák visszajelzései szerint a legnagyobb gond az volt, hogy a területek egyike-másika meglehetősen drága, a Magyar Nemzet információi szerint az eddig el nem kelt területeket kisebb részekre bontva bocsátják újból árverésre. A lap úgy tudja, összesen mintegy 40 ezer hektárnyi kikiáltási tételt osztanak fel, egyenként 5-10 hektáros darabokra. A földek árai között – főleg az egyes országrészek szerint – ugyan lehetnek nagy különbségek, ez azonban azt jelenti, hogy az így piacra bocsátott új területek kikiáltási ára 4 és 20 millió forint között szóródhat, jelentősen az eddigi átlagárak alatt. Ezeken az árszinteken – különösen a kedvező feltételekkel igénybe vehető MFB-hitel segítségével – már többen beszálhatnak a földvásárlásba, mint eddig.

December 16-ig mintegy 165 ezer hektárnyi földet árvereztek, ebből 102 ezer hektár talált gazdára. A meghirdetett földterületek kikiáltási ára összesen 222 milliárd forint volt, az összes leütési ár 142 milliárd. A földművesek december közepéig 250 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a programban való részvételhez.

Forrás: vg.hu

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás