Egyértelmű a kertészetigép-beszerzésekre és az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok kedvező hatása, és a hitelfeltételek is kedvezők, így tovább bővült a mezőgazdasági gépek hazai piaca az év első felében. Az agrárgépforgalom a korábbi kétévi csökkenés után tavaly indult növekedésnek. Az ágazati szakértők úgy vélik, hogy a folyamat jövőre is kitarthat. Több tényező együttes hatása szabta meg a mezőgazdasági gépek piacának lendületét. Az elmúlt év jó volt, jövedelem keletkezett a mezőgazdaságban, vannak saját források is a korszerűsítésre – mondta el az idei első fél évben mért 10 százalékos növekedés okait a Világgazdaságnak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elnöke, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője.
Az agrárgépforgalom növekedése tovább folytatódott az idén, és jövőre is ezt várják tőle a szakértők - a képen a Claas AXION 900-as erőgép – fotó: Axiál
A témáról a Világgazdaság írt cikket, ezt az anyagot szemléztük. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése alapján a mezőgazdasági gépberuházások értékének 58 százalékát az erőgépek, 42 százalékát pedig az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, míg a gabonakombájnok 16 százalékos részt képviseltek. A kerekes traktorok eladása júniusig 8 százalékkal nőtt, a gabonakombájnoké viszont 25 százalékkal lett kevesebb az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Legnagyobb számban a gazdaságok a talajművelő gépeket vásárolták. Az első fél évben eladott 2531 ilyen gép mennyisége közel 6 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakáét. A munkagépek közül 1,5-szeresre emelkedtek a bálázók és a gyümölcs- és szőlőápolás gépeinek eladásai. Talajlazítókból 65, tárcsás talajművelőkből pedig 22 százalékkal több fogyott. ????
23,6 milliárd forint volt az alkatrészforgalom
A mezőgazdasági alkatrészek beszerzése az egy évvel korábbi szinthez hasonlóan alakult, az alkatrészforgalom 23,6 milliárd forint volt. Az AKI adatai alapján a magyar mezőgéppiac koncentráltságát jelzi, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 76 százalékát 15 cég adta a 2018. január–júniusi időszakban, az érték egy éve 74 százalék volt - írta a Világgazdaság.
???? Harsányi Zsolt szerint a precíziós mezőgazdaság eszközei nagyon keresettek, a számítógéppel vezérelhető vető- és permetezőgépeket, valamint a műtrágyaszórókat egyre több gazdaságban használják. Mint a tulajdonos-ügyvezető elmondta, sok gazdálkodó felismerte, hogy a munkaerőhiány következtében és a hatékonyságnövelés érdekében is érdemes az ilyen eszközökbe beruházniuk.
Ha pedig a mezőgépek magyar múltjára kíváncsi, itt olvashatja el, hogy milyen különleges kvartett mutatta be a magyar traktortörténelem dicső emlékeit.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás