Eredményesen védekezett hazánk az afrikai sertéspestis ellen: a betegség megjelenése óta eltelt több mint hat évben sikerült megvédeni a sertéságazatot a járványtól. A gazdák figyelme azonban továbbra sem csökkenhet, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös közleménye.

Több mint hat éve van jelen hazánkban az afrikai sertéspestis (ASP), a vírus azonban a vaddisznóállományról nem terjedt át a házisertés-állományra. Mindez az elmúlt évek során bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedéseknek köszönhető, tehát a gazdálkodók és a hatóságok közös érdeme - írta a közlemény.

A gazdák figyelme továbbra sem csökkenhet a sertéspestis ügyében, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van
A gazdák figyelme továbbra sem csökkenhet a sertéspestis ügyében, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van

A sikeres védekezés lehetőséget biztosított arra is, hogy kedvezőbb legyen egyes területek ASP kockázati besorolása, így az adott térségekben − Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben − enyhültek a kereskedelmi korlátozások is. Ennek köszönhetően bővültek a helyi gazdálkodók és élelmiszer-vállalkozások gazdasági lehetőségei.

Tovább tart az ASP-veszély 

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt. Az ASP továbbra is jelen van az ország vaddisznóállományában, ezért a járványvédelmi fegyelem továbbra is fontos. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a gazdálkodókat, hogy az afrikai sertéspestis-járvány megelőzése érdekében mindenki körültekintően figyeljen az előírásokra, és maradéktalanul tartsa be azokat. Aki ugyanis a saját állományát védi, az egész hazai sertéságazatot védi - fogalmaztak.

Továbbra is fontos, hogy sertéseket csak legális, regisztrált helyről szabad vásárolni, és állatorvosi igazolás birtokában lehet szállítani. A NAK és a Nébih azt javasolja a gazdáknak, hogy minden vásárlás előtt kérjék ki állatorvosuk tanácsát, és tartsák be az előírásokat! Ez biztosítja továbbra is a házisertés-állomány ASP mentességét, a sertéságazat rentábilitását és szabad uniós kereskedelmét - közölték.

A vadászat veszélyei

Az őszi és téli időszakban számos olyan tevékenység jellemzi a mezőgazdaságot, amelyek különösen nagy kockázattal járnak az ASP vírus behurcolásával kapcsolatban. Az egyik ilyen a társas vadászat, a vaddisznóvadászat ugyanis főként az őszi hónapokra koncentrálódik. Fontos, hogy a vaddisznóvadászat során tájékozódjunk a vadászterület kockázati besorolásáról. Fertőzött terület erdeiben, az aszfaltozott útról gépjárművel letérni csak a helyi hivatásos vadászoknak, kísérőknek szabad, mindenki másnak a területen kívül kell hagynia a gépjárművét. A vadászatot követően minden esetben gondoskodni kell az autó, a csizmák, a fegyverek és a ruházat megtisztításáról is. A vadászaton részt vevők – akár vadászok, akár hajtók – 72 óráig semmilyen körülmények között ne menjenek házi sertést tartó udvarba, tenyészetbe!

A ruházat tisztítására a túrázóknak, a kirándulóknak és a gombászóknak is figyelniük kell.

Az aratás is hoz kockázatokat

Az ősz másik fontos feladata a mezőgazdaságban a kukorica aratása. A kukorica a vaddisznók egyik kedvenc csemegéje, a magas növény pedig biztonságos takarást, búvóhelyet is jelent számukra, ezért az állatok az aratás végéig nagy számban tartózkodnak a kukoricatáblákban. A fertőzött területen nagy számban hullhatnak el a beteg vaddisznók, fertőzve a terményt. 

Ezért fontos, hogy az érintett mezőgazdasági területen learatott kukoricát – vagy bármilyen más, sertések takarmányozására szánt gabonát – a háztáji állomány védelme érdekében legalább 30 napig pihentessék a termelők, ami a szárításon, hőkezelésen átesett terményre is igaz. 

A földeken munkát végző erőgépeket nem szabad a sertéstelep közelében tárolni, a munka végeztével a sártól és szennyeződésektől megtisztítva, lemosva és vírusölő szerrel ajánlott fertőtleníteni azokat - írták.

A disznóvágásnál is figyelni kell

A vidéki életben erős közösségépítő, összetartó szerepet tölt be a disznóvágás. A hagyomány fontos, de a járványvédelmi előírásokról itt sem szabad elfeledkezni, hiszen az ASP terjedésében a háztáji disznóvágás is nagy kockázatokat rejthet. A fertőzött területen tervezett házi sertésvágást kötelező előzetesen bejelenteni a járási hivatalnál.

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatban bővebb információkat a Nébih tematikus weboldala tartalmaz.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ha jól metszünk, gyökérsarjakból, vízhajtásokból új gyümölcsfa születhet

2024.10.11.

Néhány gyümölcsfán gyakran találkozunk nagy mennyiségű gyökérsarjakkal. Ha egy fát kivágunk, még több sarj jelenhet meg körülötte. Az idős fák ifjító metszése után vízhajtások fejlődnek a vágott részek alatt. Ha ezeket nem ritkítjuk megfelelően, a fa nem fog jelentős mennyiségű termést hozni. Viszont, ha szakszerűen metsszük és ritkítjuk őket, ezek a hajtások segíthetnek új koronát kialakítani, vagy akár egy új gyümölcsfát is nevelhetünk belőlük.

Tovább tartaná a szigorú védekezést a sertéspestis miatt a Nébih és a NAK

2024.10.11.

A gazdák figyelme továbbra sem csökkenhet a sertéspestis ügyében, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van

A mogyoróormányos elleni védekezési lehetőségek

2024.10.11.

A mogyoróormányos (Curculio nucum) egy jelentős mezőgazdasági kártevő, amely különösen a mogyoró (Corylus avellana) termelésére van hatással. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb problémát okoz.

Önkéntes véradókat hívnak a Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatási programjába

2024.10.11.

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása.

Idén is tarolt az aszály, kiderültek a számok a kukorica elkeserítő terméseredményeiről

2024.10.11.

Az idei aszály különösen a kukoricát sújtotta, de más növények hozamait is negatívan befolyásolta. A termésmennyiség hektáronként csökkent a korábbi évekhez képest.

Ezüstérmes lett az EuroTier innovációs versenyén a SILOKING új mágnesfejlesztése

2024.10.11.

Ezüstéremmel tüntették ki a SILOKING új, a keverőcsigán elhelyezett állandó mágnesét az EuroTier Innovation Awardon.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás