Sok növényvédő szer hatóanyagot vonnak ki az EU-s forgalomból, ami sok esetben nehezíti meg a gazdák feladatát. A legutóbb a mankoceb újraértékeléséről volt szó, egyelőre azonban még nem dőlt el a sorsa. A kivonása nagyon érzékenyen érintené a gyümölcs- és szőlőtermesztőket. A legnagyobb, növényvédelemmel (is) foglalkozó cégek vezetői arról nyilatkoztak, hogyan érinti a gazdákat az, hogy egyre kevesebb a hatóanyag. Az is szóba került, hogy milyen hatásos alternatívák állnak a gazdák rendelkezésére az érintett növényvédő szerek helyett.

Az Agrárszektor anyaga foglalta össze, hogy az Európai Unió szabályozása szerint több, régóta ismert, és széles körben használt növényvédő szer hatóanyag esetében is elérkezett a pozitív lista felülvizsgálati határideje. Így az ezeket tartalmazó készítmények engedélyeinek megújítása vagy visszavonása is eldől. Az utóbbi években különböző környezetvédelmi és humán egészségügyi szempontok alapján sokat szigorodott az engedélyezési feltételrendszer, ezeknek a kritériumoknak pedig már sok, régebben engedélyezésre került hatóanyag nem felel meg. Emiatt sok hatóanyag várhatóan kiesik majd és teljesen visszavonják őket, aminek következményeképp sok készítmény is elveszítheti az engedélyét - írták.

A növényvédőszer-gyártók szerint több hatóanyag kivonását meg lehet oldani, és igyekeznek felkészülni a pótlásra, képünkön egy permeteződrón látható a Baranya megyei Újpetrén - Fotó: Magro.hu, CSZS

Folyamatos figyelem és újítás

Rikk István, a Corteva Agriscience magyarországi marketingvezetője arról beszélt, hogy a cégük folyamatosan figyeli a híreket arról, milyen változásokat hozhatnak a különböző növényvédő szer hatóanyagokkal kapcsolatos uniós döntések. Így mindig tájékoztatják partnereiket az őket is érintő szerkivonásokról, illetve termékkörről, illetve alternatív megoldásokat keresnek. Új hatóanyagokat fejlesztenek, valamint új termékkombinációk engedélyeztetésével pótolják a kialakult hiányokat. Szerinte az, hogy egyre kevesebb a hatóanyag, eltérően érinti a különböző növényvédelmi szegmenseket. Vannak területek, ahol az új hatóanyagokkal megoldható a probléma, más területeken viszont nagyobb kihívások elé állítja a gazdákat a növények hatékony védelme, ilyen például a rovarölő szer kivonásokban érintett növények esete. Rikk István a mankoceb hatóanyaggal kapcsolatban elmondta, ennek a gombaölő szerként való a felhasználása a tömlősgombák például a szőlő peronoszpóra ellen történt. Habár még nem dőlt el a sorsa, a Corteva már bevezetett egy teljesen új hatóanyag csoportot a fenti kórokozók ellen.

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója szerint a hatóanyagkivonások komoly kihívást okozhatnak a gazdáknak, azonban cégük igyekszik mindig a lehető legkorábban új termékeket a piacra dobni a kivonással érintett gombaölő szerek helyett annak érdekében, hogy a termelőknek legyen lehetőségük tapasztalatokat gyűjteni és zökkenőmentesen átállni. Szerinte a több hatáshelyű kontakt gombaölő szerek kivonása (mint a mankocebet tartalmazók) a szőlő-, gyümölcs szektort érinti a legérzékenyebben.

Van, ami ellen nem lesz megoldás

Kratancsik Elvira, a Bayer Crop Science engedélyezési vezetője szerint egyre nagyobb gondot okoz a gazdálkodóknak a kevesebb hatóanyag. Ugyanis azon kívül, hogy egyes károsítók ellen nincs megoldás, főleg a kis kultúrákban, fontos lenne a szerek rotációja is. Véleménye szerint különböző hatásmechanizmussal bíró készítményeket kellene alkalmazni, hogy csökkentsék a szerrrezisztencia kialakulásának kockázatát. Úgy véli, hogy a másik komoly kihívás az egyes szerek utóveteményekre gyakorolt hatása. Bizonyos kultúrákban ugyanis nagyon megcsappant a használható készítmények száma, így nagyon át kell gondolnia a gazdáknak a vetésforgót, hogy kiküszöböljék a káros hatásokat. A szakember szerint most még vannak megfelelő alternatívák a kivont szerek helyett, de ez pár év múlva már nem biztos, hogy így lesz. Amikor például betiltották a neonikotionidos csávázószerek használatát, megnőtt az rovarölő szeres állománykezelések száma, viszont ezen készítmények száma is évről-évre csökken. A szakember elképzelhetőnek tartja azt, hogy a termelőknek el kell fogadniuk: nem lesz tökéletes megoldás. Ez viszont veszélyeztetheti a bevételeiket, hiszen nagyobb terméskiesést okozhat egy-egy kártevő. Alternatív megoldások már most is vannak a piacon, nagyon sok cég dolgozik biológiai megoldásokon, de ezeknek egyelőre limitált a számuk – mondta.

Még marad növényvédőszer

Nem könnyítené meg a gazdák életét a mankoceb kivonása, lévén egy régóta használt, hatékony és olcsó hatóanyagról van szó. Azonban a növényvédőszer kínálatban ma még található olyan hatóanyag, illetve készítmény, amellyel pótolható, igaz, ezeket drágábban lehet beszerezni. Így a gazdálkodók magasabb költségekkel szembesülnek, amely a termény árakban is megjelenhet – mondta a portálnak Papp Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere. A szakember szerint a gazdák a saját bőrükön tapasztalják a hatóanyag-kivonásokat, ezen keresztül a régi, megszokott, hatékony és bevált készítmények eltűnését is. Egy kivonás után mindig próbálkoznak a pótlással, de ez nem mindig sikerül elsőre, van, hogy csak pár év „kísérletezést” követően áll be az új technológia. Ez pedig mindenképpen veszteséget és kárt jelent a gazdák részére - mondta. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás