Számos lakossági panasz érkezik a Balaton környékéről a tájegységi fővadászhoz és a vadásztársaságokhoz. Ezek feltúrt kertekről, kiborogatott kukákról, a belterületeken észlelt vadállatokról, közülük is legfőképp a vaddisznók jelenlétéről szólnak. Ezért a tájegységi fővadász és az Újkúti Vadásztársaság elnöke az érintett Balaton-parti települések vezetőivel egyeztetett, ennek eredményeként belterületi vadtereléseket hajtottak végre.

A Veol.hu írta meg, hogy a vadterelés az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség, az érintett vadásztársaság és a lakosság együttműködésével valósult meg. A település belterületén a korábbi zártkerti részeken, az elhanyagolt, bozótos, búvóhelynek alkalmas területekről csatárláncban, kutyás hajtók segítségével terelték vissza a vadat a közeli erdőkbe. Az összehangolt akcióval az volt az egyik célunk, hogy megértessük, közös felelősségünk és feladatunk, hogy a vad az erdőben megtalálja a megfelelő életfeltételeket - mondta el a lapnak Surányi Péter, a Balaton-felvidéki tájegység fővadásza.

Vaddisznók portyáznak a Balaton-környéki településeken - képünk illusztráció

Beszoknak a városi búvóhelyekre a vaddisznók

A vad szabadon mozog. Oda megy, ahol az életfeltételeit megtalálja. Ezek közül a legfontosabb a táplálék és a búvóhely. Persze nem lehet minden erdőt bekeríteni, és ez nem is lehet cél. Hiába terelik vissza a vadat az erdőbe, ha nem szüntetik meg a településeken a bozótost, ahol búvóhelyet lel. Oda pedig előbb-utóbb visszatalál, vagy egy társa költözik be oda - írta a cikk. A vadért az erdőben a vadászatra jogosult felel. Nem egyértelmű azonban, hogy mi a helyzet a vad lakott területeken történő károkozásával. Ezek nem csak belterületeket, hanem szőlőhegyeket és lakott külterületeket is érintenek. Egyrészt nem lehet megmondani, hogy a vad honnan, melyik vadászterületről érkezett. Továbbá vizsgálni kell azt is, hogy megtalálta-e a belterületen az élőhelyi feltételeit, van-e búvóhelye, nappali tartózkodási helye, tápláléka. Védekeztek-e ellene kerítéssel vagy más módon – mesélte László Péter, az Újkúti Vadásztársaság elnöke.

Élőhely lett a települések belterülete is

Az elmúlt másfél évtizedben olyan élőhelyi változások történtek, amelyek lehetővé tették, hogy a vad az erdőn kívül is jó élőhelyet találjon magának. Olyan bozótosok alakultak ki felhagyott szőlőkből, gyümölcsösökből, ahol a vad nappali búvóhelyet, táplálékot és vizet talál. A vaddisznó nagyon jól alkalmazkodik. Gyorsan felismeri, hogy az adott helyen nem zavarják, sőt, hozzászokik az emberek jelenlétéhez. Ezekben az esetekben már nem erdőből kivált, hanem belterületeken élő vadról kell beszélni. Jelentős részük már a település környéki bozótosban vagy éppen a belterületi részén született és nőtt fel. Megtapasztalta és megszokta, hogy emberek, autók és kutyák vannak körülötte – mondta Surányi Péter.

Tehát ezeken nem lehet vadászni, csak külön megkért eseti engedéllyel. Nem szeretnénk ilyen engedélyeket kérni, mert veszélyes és mert sok emberben keltene ellenérzéseket. Sokan azt várják, ha valahol felbukkan egy vad, akkor azonnal menjünk és lőjük agyon, a lakosság másik része pedig szeretné megakadályozni ezt. Előfordul, hogy kihívnak minket egy feltúrt udvarhoz, aztán kiderül, hogy a második szomszéd a kert végében etetőhelyet alakított ki, mert szeretné megmutatni a csodálatos vadvilágot az unokáinak – mesélte László Péter.

El kell tüntetni a nappali búvóhelyeket

Az önkormányzatoknak el kell érniük, hogy a nappali búvóhelynek alkalmas területeket a tulajdonosaik kitakarítsák. A lakosság feladata, hogy ne etesse a vadat se közvetve, se közvetlenül. Össze kellene szedni a lehullott gyümölcsöt, a mandulát, ha pedig valaki komposztálót használ, az zárt legyen. Táplálékforrás az öntözött gyep is, mert abban felszaporodnak a puhatestűek. Ebben az esetben el kell gondolkodni az ingatlan bekerítésén. Amennyiben pedig valaki a kerítés mellett dönt, akkor olyat építsen, amely nemcsak határolja, hanem védi is az ingatlant. Mi azokkal sosem találkozunk, akiknek jó kerítésük van. Kárt ott okoz a disznó, ahová bejut. Fontos, hogy bár a lakosság nagyon fél a vaddisznótól, de a statisztikáink szerint még soha nem volt sérüléssel végződő vaddisznótámadás. Előfordul, hogy az ember felé fut a vaddisznó, de ennek az a célja, hogy elijessze őt. Ezt megélni félelmetes lehet, de ha teheti, a vaddisznó inkább elmenekül – mondta László Péter. A teljes anyagot itt lehet elolvasni.

Megosztás

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás