Hollandiában tavaly novemberben az általános választások után markánsan jobboldali kormány alakult, és ez felkeltette a reményt a holland mezőgazdasági szektorban egy kedvezőbb politikai hozzáállásra. Mindazonáltal az országban továbbra is csökkenteni kell a haszonállatok számát – és ez magában foglalja a sertéseket is. Az új kormány részletesen ismertette agrárpolitikáját

A mezőgazdasági szektorban főleg azt a tényt tartották biztatónak, hogy immár a Gazda-Polgár Mozgalom (BBB) ​​is a kormánykoalíció része. Az egyik ok, amiért a BBB-nek sikerült erős támogatást szereznie, az volt, ahogyan az előző kormány az állatállomány csökkentésére törekedett, súlyos következmények terhét róva a vidékre.

Minden alkalommal, amikor egy gazdaság a családon kívül tulajdonost vált, az új engedély az eredeti szarvasmarha-kapacitás 70%-ára, az eredeti sertéskapacitás 75%-ára és az eredeti baromfitartási kapacitás 85%-ára vonatkozik (Fotó: Pixabay)

Valamivel kevésbé drasztikus megközelítés

Az új koalíció kitart amellett, hogy csökkenteni kell az állatlétszámot – annyi különbséggel, hogy valamivel kevésbé drasztikus megközelítést alkalmazott. Az új szabályzat célja az állatállomány csökkentése a gazdaságokban engedélyezett mennyiség csökkentésével. Minden alkalommal, amikor egy gazdaság a családon kívül tulajdonost vált, az új engedély az eredeti szarvasmarha-kapacitás 70%-ára, az eredeti sertéskapacitás 75%-ára és az eredeti baromfitartási kapacitás 85%-ára vonatkozik. Emellett új kivásárlási szabályokat vezetnek be.

A politika hátterében a trágya és a vízminőség európai előírása áll. Femke Wiersma, az új mezőgazdasági miniszter azt állítja, hogy nincs választási lehetősége a politikák bevezetésében. A Boerderijnek adott interjújában azt mondta: „Legszívesebben nem tettem volna ezt, de vannak megállapodások Brüsszellel, amelyeket be kell tartanom.”

Trágya és túl sok állat

A trágya tekintetében Hollandia évek óta képes teljesíteni az előírásokat, ugyanakkor több trágyát juttatott ki a földekre, mint a szomszédos országok. A kivételezett státuszra – amelyet Hollandia 2006-ban kapott meg – az „eltérés” néven ismert rendelkezés adott módot. Az ország meggyőzte Brüsszelt, hogy számos rétje nagyon gyorsan képes kezelni a nitrátokat. Ezért volt az, hogy a holland gazdálkodók ennyi éven át 230-250 kg nitrogént hordhattak ki földjükön az európai nitrátirányelvben szereplő 170 kg/ha helyett. Ennek az irányelvnek a fő célja az édesvíz minőségének védelme.

2026. január 1-jétől azonban ezt a kivételt Brüsszel már nem engedélyezi. Éppen ezért Hollandiának meg kell találnia a módját az általa termelt trágya mennyiségének csökkentésére.

Új eltérés reményében

Wiersmának az a törekvése, hogy elmenjen és beszéljen Brüsszellel, hogy megtudja, megvalósítható-e egy új eltérés. Mindazonáltal hozzáteszi: „Azokon a törekvéseinken, hogy új megállapodásokat kössünk Brüsszellel, most nem segítene, ha nem teljesítjük céljainkat. Ez a jelenlegi derogáció azonnali visszavonásához vezethetne, ami jelentősen ronthatja a helyzetet.”

Wiersma miniszter találkozik az ország gazdálkodóival, hogy csökkenteni lehessen a „mentesítéstől mentes zónák” területét, ezek természeti területekhez közeli mezőgazdasági területek voltak. Az eredeti tervek szerint 250 m széles területeket 100 m szélesre szándékoznak csökkenteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak több földjük lesz, ahol trágyát használhatnak fel.

Majd kiderül, hogy az új tervek kielégítik-e „Brüsszelt” vagy sem. Annak ellenére, hogy az előző kormány terveit túl drasztikusnak érezte a holland mezőgazdasági ipar, az ország államtanácsa szerint azonban még ezek sem elegendőek. Hogy a tanács mit mond az új tervekről, arra még várni kell.

A nitrogénkibocsátási szabályok enyhítése

Az ország sertés-, baromfi- és szarvasmarha-állományának csökkentésére irányuló terv más program, mint a nitrogénszabályok bejelentett enyhítése. A sokak által túl szigorúnak tartott tervek eltörlését üdvözölték a mezőgazdaságban.

(Forrás: pigprogress.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Tovább csökkentenék a sertések számát Hollandiában

2024.09.22.

Hollandiában tavaly novemberben az általános választások után markánsan jobboldali kormány alakult, és ez felkeltette a reményt a holland mezőgazdasági szektorban egy kedvezőbb politikai hozzáállásra. Mindazonáltal az országban továbbra is csökkenteni kell a haszonállatok számát – és ez magában foglalja a sertéseket is. Az új kormány részletesen ismertette agrárpolitikáját

A takarónövény a kert zöld páncélja – 5 érv az ültetése mellett

2024.09.22.

Amikor a legtöbben a kertjükbe ültetésre gondolnak, zöldségsorokat vagy színes virágokat képzelnek el. Van azonban egy kevésbé ismert, de erőteljes gyakorlat, amely megváltoztathatja kertjének egészségét és termelékenységét: a takarónövények ültetése. Míg hagyományosan a nagyüzemi gazdálkodásban használják, a takarónövények egyre népszerűbbek a házi kertészek körében számos figyelemre méltó előnyük miatt.

Mit tegyünk, ha elvirágzik az orchidea?

2024.09.22.

Nem, nem csinálhatunk úgy, hogy a hasunkat vakargatva egyszerűen hátra dőlünk, mondván, majd csak történik valami. Igenis sokat tehetünk az évről évre ismétlődő virágzásért! A balconygardenweb.com írása az ilyenkor megteendő lépések végrehajtásához nyújt segítséget.

Invazív kártevők és növényi betegségek – a legújabb veszélyek

2024.09.21.

Kertészként folyamatosan arra törekszünk, hogy virágzó kerteket hozzunk létre, de az invazív kártevők és növénybetegségek növekvő veszélye évről évre új kihívásokat jelent. A legújabb tanulmányok és felmérések azt mutatják, hogy ezek a betolakodók nemcsak az egyes kerteket veszélyeztetik, hanem a regionális ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget is.

A megszokottnál korábban kezdődött a burgonya betakarítása Székelyföldön 

2024.09.21.

Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában.

Partner

Versenyfutás a klímaváltozással - Növénytermesztés változó környezetben 2.0

2024.09.21.

A KITE Zrt. idén ősszel “Növénytermesztés változó környezetben 2.0” címmel hívta életre két szántóföldi bemutatóját. A vállalat rendezvényén az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó legújabb technológiák, inputanyagok, valamint a megújult John Deere T/S/X kombájncsaládok és a betakarítás gyakorlati megoldásainak bemutatását célozta meg.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás