Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyveztő igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.

Milyen eredményekkel zárult a búza idei szezonja?

Az őszi búza termésmennyisége megfelelő volt idén, de a minőségi mutatók, mint a fehérje, hektolitersúly, sikér és a sütőipari tulajdonságok nem hozták a várt eredményeket. A tavaly őszi csapadékhiány és az utána következő hirtelen esőzések negatívan befolyásolták a minőséget. Ez mind a lágy-, mind a durumbúzára igaz. A gazdák számára nehéz lesz teljesíteni a szerződéses paramétereket, ezért fontos lenne, hogy a mennyiségi szemlélet helyett a minőségre helyezzék a hangsúlyt.

Párkányi Gábor a Mertcontrol ügyvezetője

A 14%-os fehérjetartalmú búza tonnája jelenleg 30 ezer forinttal többet ér, mint az alacsonyabb fehérjetartalmú búzáé, ami jelentős többletbevételt jelenthetne a gazdák számára.

Mit jelent ez konkrétan az eredményekben?

Az idei évben átlagosan 5%-kal csökkent a magyar búza fehérjetartalma, így most 12% körüli az átlag, ami az eddigi 12,5%-os szint alá esett. 15-20 évvel ezelőtt, ha egy gazdának nem volt 13%-os fehérjetartalmú búzája, azt nem tekintették megfelelőnek. Az elmúlt években a mennyiségi szemlélet kapott nagyobb hangsúlyt, de most a piac újra fizetne a jobb minőségért.

Az alveográfos W érték is jelentősen csökkent, amely a búzaliszt rugalmasságát és erősségét mutatja. Normál esetben az országos átlag 250 felett lenne, idén azonban 200 körüli értéket tapasztalunk, ami 20%-os romlást jelent. Ez különösen nehéz helyzetbe hozza a malmokat , akiknek nehezebb lesz megfelelő minőségű búzát találniuk.

aflatoxinos kukorica
Száradó félben lévő kukorica

Mi a helyzet a kukorica minőségével?

Az idei évben a kukorica aflatoxin fertőzöttsége növekedett. Bár az adatok még nem véglegesek, a minták 35-37%-a 5 ppb feletti toxintartalmat mutat, 17-18%-a pedig 20 ppb felettit, ami a tavalyinál rosszabb eredmény. Az ország több régiója is érintett, különösen Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Csongrád vármegyékben, de Pest és Jász-Nagykun-Szolnok déli részei, valamint Baranya és Dél-Somogy, illetve Békés és a Dél-Hajdúság is fertőzött területek.

Mit lehet tenni magas aflatoxin fertőzöttség esetén?

Magas fertőzöttség esetén különösen fontos, hogy a gombaspórák a szántóföldön maradhatnak, ami a következő szezonban is fertőzésveszélyt jelenthet. A megfelelő vetésforgó és a rezisztens fajták vagy hibridek kiválasztása segíthet csökkenteni ezt a kockázatot. A növényvédelmi technológiák alkalmazása szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a termény erős maradjon, és ellenálljon a kártevőknek, amelyek előkészíthetik a terepet a gombák számára. Ezen túl műtrágyázással is lehet segíteni a nővény állapotát, ami a betegségekkel szembeni védekezésében is számít.

A tárolás során is fontos figyelni az állagmegóvásra: a szellőztetés, a termény mozgatása és szárítása mind segíthet megelőzni a további romlást. Az aflatoxin-koncentráció csökkentésére jelenleg az ózonkezelés és a szeparátorok használata a leghatékonyabb módszer.

A gazdák mérik a toxintartalmat?

Sokan használnak fluoreszcens (UV) detektorokat, és egyre több helyen találhatók toxinmérők. Az immunanalitikai módszerek, mint az ELISA vagy a HPLC, laboratóriumi körülmények között végezhetők el, de ezekhez csak néhány takarmánygyárnak van hozzáférése. Az ELISA allergén alapon mér, a HPLC vagy az MSMS pedig molekulatömeg alapján. Szerencsére a gazdák egyre gyakrabban kérnek laboratóriumi méréseket, hogy pontosan ismerjék a terményük jellemzőit.

Fontos, hogy minden tételből reprezentatív mintavétel történjen, és több laboratóriumi mérés is készüljön, mert a toxinok eloszlása rendkívül egyenetlen lehet.

raktár gázosítása

Mi újdonság a Mertcontrolnál?

Cégünk bővült, mely során új telephely került átadásra Fóton. Laboratóriumunk alapterülete megsokszorozódott, a legmodernebb és egyben legprecízebb gépekkel dolgoznak kollégáink. Az akkreditációs folyamat még zajlik, és a hivatalos átadóra tavasszal kerül sor. Az új helyszín lehetővé teszi, hogy a jövőben még magasabb színvonalon szolgáljuk ki a gazdálkodókat.

(x)

Megosztás

További híreink

Több meglepetést hozott a Tokaji borvidék időjárása ősszel

2024.10.28.

A második dekád időjárása meglehetősen mozgalmasan alakult, aminek során a jelentős csapadékhullást és évszakváltó lehűlést kiváltó Borisz viharciklon játszotta a főszerepet a Tokaji borvidéken.

Partner

Toxinos kukorica és alacsony fehérjetartalmú búza – mit hoz a jövő?

2024.10.28.

Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyvezető igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.

Új tisztítási technológia segít az állattenyésztésben, Hannoverben mutatják be

2024.10.28.

Az Exon Dual és az Exon Mini eszközök könnyű, állítható és kényelmes csőváza, illetve a hozzá tartozó hevederek a tisztítólándzsa terhelését egyenletesen osztják el a vállakon.

A foszfor emészthetőségének értékelése sertésekben

2024.10.27.

Az ásványi foszforforrások emészthetősége kritikus fontosságú az optimális, költséghatékony és környezetbarát takarmányozás biztosítása érdekében. A foszfor (P) alapvető fontosságú az állati takarmányozásban, támogatja a csontképződést, az energia-anyagcserét és a sejtek szerkezetét.

A malacok segítése az elválasztás után

2024.10.27.

A sertéstenyésztők számára létfontosságú, hogy a malacok közvetlenül az elválasztás után jól fejlődjenek. Ha az elválasztott malacok azonnal jól vannak, az kevesebb hasmenéshez, a későbbi életkorban is jó egészségi állapothoz és végül a vágóhídon nagyobb egyenletességhez vezet. A multienzim-komplex segíthet a malacoknak megtalálni az egyensúlyt az elválasztás utáni alapvető fontosságú hetekben.

Új precíziós öntözőrendszert mutatott be a német világcég

2024.10.27.

A Reinke Manufacturing, az öntözőrendszerek globális gyártója, bejelentette az E3, a precíziós középcsapos rendszerek új sorozatának bevezetését. Az E3 rendszert úgy tervezték, hogy javítsa a vízgazdálkodást és a vízelosztást a különböző szántóföldi körülmények között, növelve ezzel az öntözés hatékonyságát.

Partnerhírek
Partner

Toxinos kukorica és alacsony fehérjetartalmú búza – mit hoz a jövő?

2024.10.28.

Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyvezető igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.

Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 97 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás