Szalmonellával fertőzött baromfitermékeket árultak az Európai Unióban a lengyelek. A szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük az ügyben, egy litván bejelentés alapján pedig kiderült, hogy Magyarországra is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nébih szakemberei szerint egy nagykereskedőn keresztül érkezett a két magyarországi vállalakozáshoz vélhetően azonos állományból származó termék, amelyben 1215 kilogramm csirkemájat szállítottak.

Hazánkba is jutott a szalmonellával fertőzött lengyel baromfitermékekből, a hatóság azonban az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkező jelzést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket - írta a Magyar Nemzet. A lap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) megtudta, hogy a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint szalmonellát mutattak ki lengyel fagyasztott csirkecombban. A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is.

Magyarországra is jött a szalmonellás lengyel csirkemájból - képünk illusztráció

A hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül az idén eddig már 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország 4 esetben volt érintett: 3 élelmiszer és 1 állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek. A Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriuma kockázatelemzésen alapuló monitoringvizsgálatokat is végez. Az elmúlt évben a Lengyelországból származó baromfitermékeket 5 alkalommal tesztelték szalmonellafertőzöttségre. A vizsgálat mind az öt esetben negatív eredménnyel zárult - írta a lap.

A szalmonellás üggyel és a fertőzéssel kapcsolatban megkerestük a Nébih sajtóosztályát, ahonnan az alábbi válaszokat kaptuk a kérdéseinkre:

Milyen státuszban van a vizsgálat?

A litván hatóság 2020. április 14-én kezdeményezett RASFF bejelentése szerint, lengyel eredetű, fagyasztott, csontnélküli csirkecombban Salmonella infantis jelenlétét mutatták ki. A lengyel hatóság szakemberei az előállító üzem ellenőrzése során megállapították, hogy egy nagykereskedőn keresztül két magyarországi vállalakozáshoz vélhetően azonos állományból származó terméket, 1215 kg csirkemájat szállítottak.

Milyen intézkedések történtek azóta, és milyenek vannak folyamatban?

Általánosságban elmondható, hogy a gyorsriasztási rendszeren érkezett bejelentéseket azonnali hatósági vizsgálat követi. Ennek során a területileg illetékes hatóság megkezdi a vizsgálatot, melyet a központi hatósági (azaz Nébih általi) vizsgálat is kiegészít. A lengyel bejelentést követően a megállapítottuk, hogy valóban két hazai vállalkozás érintett. A helyi hatóság vizsgálata szerint az egyik hazai vállalkozáshoz 1005 kg, míg a másikhoz 210 kg csirkemáj érkezett. A nagyobb mennyiséget fogadó cég egy nagykereskedő, akik 11 kereskedelmi egységnek értékesítették a hűtött csirkemájat, ami a vizsgálat idején már nem volt forgalomban. A kisebb mennyiségű csirkemáj egy létesítménybe került először, mely szintén kisebb tételekben értékesítette azt.

Szalmonella baktérium közelről

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a csirkemájat alapvetően hőkezelten fogyasztják, így – ha a termék tartalmazott is szalmonellát – rendkívül alacsony annak az esélye, hogy az emberi megbetegedést okozzon. A fogyasztók védelme érdekében a termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy fogyasztás előtt hőkezelni szükséges, ennek betartása a forgalmazó vállalkozás és a fogyasztó felelőssége.

Melyik szalmonellafajok jelenléte tiltott, és melyek megengedettek a húsokban?

Az élelmiszerek előállítása során – kiemelve most a baromfiból származó húsokat –, a folyamatokat úgy kell végrehajtani a vágástól a darabolásig, hogy kizárható, illetve minimalizálható legyen a salmonella baktériummal történő szennyeződés. Itt kiemelt jelentőséggel bír az élőállatok esetében (tenyész-, tojó-, brojlercsirke, valamint tenyész- és hízópulyka állományokban) kötelezően előírt szalmonella mentesítési program. Ennek során a vágás előtt kötelező mintát venni a gazdaságokban a Salmonella Enteritidis és Salmonella thyphimurium jelenlétének kizárására. Mivel csak ez a két salmonella fajra történik mentesítés, a többi jelenléte nem kizárható, ezért az előállítási folyamat során minimalizáni kell a keresztszennyeződés lehetőségét. Ez jó gyártási és jó higiénia gyakorlat betartását jelenti.

A Gallus gallus fajba tartozó tenyészállományokból, tojótyúkokból, brojlerekből, valamint tenyész- és hízópulyka állományokból származó friss húsból élelmiszerbiztonsági kritériumként a Salmonella Enteritidis és a Salmonella Thyphimurium jelenlétét kell kizárni. Fontos azonban, hogy az ezen állatfajok húsából előállított darálthúsokban és előkészített (előre fűszerezett, marinádozott) húsokban semmilyen salmonella nem lehet jelen!

Mit tehetnek meg a húskereskedők és a végfelhasználók a szalmonellás fertőzés elkerülése érdekében?

A húskereskedők az általuk beszerzett és eladásra kínált baromfihússal és baromfi termékekkel a legnagyobb odafigyeléssel kell, hogy bánjanak. A baromfihúst a többi hústól elkülönítetten kell tárolniuk, kerülni kell a keresztszennyeződés esélyét. A fogyasztóknak is oda kell figyelniük a háztartásukban a baromfihúsból készült termékek előkészítése során, például külön eszközöket (vágódeszka, kés) ajánlott használni, amiket forró mosogatószeres vízzel kell elmosogatni. A baromfihúsból készült ételeket fontos, hogy alaposan megfőzve vagy sütve fogyasszák!

CSZS

Megosztás

További híreink

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás