Ebben az évben megkezdte működését a világ legnagyobb – és legfejlettebb – tücsöktermelő üzeme, és ezzel a fenntartható fehérjetermelés új korszakát nyitotta meg többek között az állati takarmányok számára. Az Aspire vadonatúj, 150 000 négyzetméteres üzemében előállított tücskök többsége prémium kategóriás állateledel-gyártó cégek számára kerül forgalomba, egészben és fagyasztott formában.

Az egész tücsköket és a tücsökfehérjeport az állattenyésztési és akvakultúra-tápokban, valamint az emberi táplálkozásban is felhasználják. Augusztusban a koreai Lotte Confectionery lett az Aspire Food Group termékeinek kizárólagos forgalmazója az országban.

Vannak olyan tenyésztőtartályok, amelyekben a tojásokat lerakják, majd 30 000 kikelt tojást vízzel, takarmánnyal és szubsztrátummal ellátott növekedési tartályokba helyeznek (Fotó: Pixabay)

A fejlett technológiáknak köszönhetően az üzem fenntartható és nagyon hatékony – magyarázza Mohammed Ashour vezérigazgató.

„Egy függőleges automatizált raktározási és visszakeresési rendszert (ASRS) terveztünk, amely 95 000 ’konténert’ tud kezelni teljes termelés mellett” – mondja. „Vannak olyan tenyésztőtartályok, amelyekben a tojásokat lerakják, majd 30 000 kikelt tojást vízzel, takarmánnyal és szubsztrátummal ellátott növekedési tartályokba helyeznek. Az év végére elérjük a teljes termelést. Jelenleg a robotikát teszteljük.

Az üzemben több mint 90 alkalmazott dolgozik, sokan közülük az üzem működtetésére készülnek. Ilyen jellegű üzemet még soha nem építettek, olyan szintű automatizálással és érzékelőkkel, amelyeket kifejlesztettünk, hogy a tücskök egészségesek maradjanak. Egy távközlési céggel IoT-technológiát fejlesztettünk ki, és ezt összekötöttük a mesterségesintelligencia-rendszerünkkel.”

Fenntartható projekt

Hozzávalóként a rovarok több okból is nagyon fenntartható fehérje- és zsírforrásnak számítanak. Nagyon hatékony takarmányátalakítók, és a fekete katonalégy lárvái esetében képesek megenni az élelmiszerhulladékot.

A kanadai Enterra cég egy új üzemet épít az albertai Calgary közelében, ahol élelmiszer-hulladékot használ majd fel a fekete katonalégy (BSF) tenyésztésére, hogy még inkább kielégítse a piaci keresletet a kedvtelésből tartott állatok eledelének, a baromfitakarmányoknak és a vadmadarak takarmányozásának ágazatában Észak-Amerikában és Európában.

Az Aspire tücskök („házi tücskök”, amelyek nagy csoportokban nyugodtak, gyenge fényviszonyok között is jól érzik magukat, és vonzó táplálkozási profillal rendelkeznek) esetében módosított csirketakarmány-formulával, főként őrölt szójababból és kukoricából álló tápszerrel etetik őket.

A tücsökhulladékot, az úgynevezett frass-t az Aspire gazdag trágyaként és talajjavítóként értékesíti. Az Aspire termelési folyamatában keletkező összes szubsztrátumot és mellékterméket hasznosítják, így semmi sem kerül hulladéklerakóba. A tárolókban lévő szubsztrátumot, a kókuszrostot komposztálják.

Amikor az üzem 2022 végére teljes kapacitással üzemel, évente 20 000 tonna tücsköt és frászt fog termelni.

Finanszírozás, előzmények és jövő

Az üzem építését a kanadai Sustainable Development Technology Canada mintegy 769 000 euróval támogatta, emellett számos más kormányzati kölcsön és támogatás, valamint jelentős magántőke és az Aspire saját jelentős K+F befektetései is hozzájárultak. Ashour szerint a világon egyetlen más vállalat sem gyűjtött össze olyan kutatási anyagot, amely megközelítené az Aspire növekvő könyvtárát a tücsöktermelésről. Az Aspire 176 független találmánnyal és 11 szabadalommal rendelkezik. Az Aspire alapítói 2013-ban elnyerték a Hult-díjat.

2014-ben az Aspire a KNUST Egyetemmel közösen egy kísérleti üzemet épített Ghánában a pálmabogárlárvák termesztésére. Ez most egy spin-off vállalat, a Legendary Foods Africa. Az Aspire Mexikóban kezdett kutatás-fejlesztést végezni, miközben a texasi Austinban kísérleti tücsöktermesztő üzemet indított, és 2017-ben ott épített egy üzemet/kutató-fejlesztő létesítményt.

„Nagyon izgatottak vagyunk a nagyszabású, csúcstechnológiás, fenntartható fehérjetermelésünk teljes körűvé tétele miatt” - mondja Ashour. „Izgatottan várjuk, hogy olyasmit csináljunk, amit eddig még senki sem csinált.”

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás