Fokozatosan emelkedik a nyerstej ára hazánkban, örülhetnek a tejtermelő gazdálkodók. Nem csak a nyerstej, de például a sajtok, a tejföl és a tartós tej is drágult a megfigyelt időszakban. A nyerstej kivitelünk azonban jelentősen csökkent... Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 91,22 forint/kilogramm volt 2017 januárjában. A zsírtartalom 0,01 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,03 százalékpontos csökkenése és az alapár 4 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 3 százalékkal emelkedett januárban a decemberihez képest, és 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása a 2016. januárinál 3 százalékkal, az előző havinál 4 százalékkal volt több.
Tovább emelkedik a tej és a tejtermékek ára
    Magyarországon a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 13 százalékkal magasabb, 102,8 forint/kilogramm volt 2017 januárjában, 2016 áprilisa óta másodszor csökkent (2 százalékkal) az előző havihoz viszonyítva, az előző év januárját viszont 39 százalékkal haladta meg. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 19 százalékkal csökkent januárban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 5 százalékkal, a feldolgozók 44 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele háromszorosa volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 21 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 20 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 12 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 11 százalékkal, a tejfölé 9 százalékkal, az adagolt vajé és a tehéntúróé egyaránt 5 százalékkal emelkedett 2017 januárjában az előző évihez képest. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú friss tej fogyasztói ára 2 százalékkal volt alacsonyabb, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú friss tejé nem változott számottevően, a trappista sajté 10 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint Magyarország szarvasmarha-állománya 2 százalékkal 838 ezer egyedre, ezen belül a teheneké 3 százalékkal 379 ezer egyedre nőtt 2016. december elsején az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szarvasmarhák és a tehenek egyaránt 60 százalékát gazdasági szervezetek, 40 százalékát egyéni gazdaságok adták. A tehénállomány növekedése miatt a nyerstej felvásárlása 1 százalékkal 1552 ezer tonnára bővült 2016- ban az előző évihez képest, a teljes zsírtartalmú nyerstej kivitele viszont az év első tizenegy hónapjában 22 százalékkal esett 2015 azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint. Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás