Országszerte még január végén is látni az utcákra kitett karácsonyfákat. De a szeretet ünnepének egyik szimbóluma januárban további szerepeket tölt be: fenyőfák hamarosan tüzelőanyagként vagy talajtakaróként hasznosulnak. Ám a meleget biztosításán kívül néhány egykori karácsonyfa másképp kezdi az új évet. A kölcsönözhető cserepes fenyők földlabdástul visszatérnek a kertészetekbe. Anyagunkból kiderül, hogy élnek tovább az ünnep után a karácsonyfák. A karácsonyi ünnepi végét a többségnek január 7-e, a Vízkereszt napja jelentette. Ekkor kerültek le a díszek a legtöbb karácsonyfáról. A fák sorsa ezután igen változatos, az esetek többségében azonban fontos szerep jut nekik ezután is. A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük.
Ezek a 13. kerületi karácsonyfák így várják a sorsukat, tüzelőanyag lesz belőlük
Budapesten a fenyőfákat a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. munkatársai gyűjtik be, Körülbelül 1,5 hónap alatt mintegy 500 ezer fa elszállításáról gondoskodnak. A lakosságnak 2 lehetőségük van a fák kihelyezésére: kitehetik azokat a szeméttárolók mellé, illetve elvihetik a főváros 250 gyűjtőpontjának egyikébe is. A fák mindkét esetben tüzelőanyagként végzik a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban. A magas gyantatartalmú fenyők elégetése több 10 ezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési gőzt és villamos áramot. Pécsen a begyűjtött fenyőfákat ugyancsak a város hőerőművében égetik el, ami mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez járul hozzá. Az elmúlt években ugyanakkor azt is látni, hogy egyre többen visznek haza az ünnepekre élő fenyőfát. Például az Oázis Kertészetben az ott vásárolt cserepes fenyő visszavihető, a fa árának fele pedig levásárolható. Boross Dávid ügyvezető szerint, bő 20 éve indították a kezdeményezést, elsősorban környezettudatossági okokból.
???? Kezdetben pár tucat cserepes fenyőt adtunk el, manapság azonban már több ezret -  mondta a cégvezető. Az 1 méter körüli fák a legnépszerűbbek a vásárlók körében. Az ilyen méretű fáknak ugyanis 25-30 kilogrammos földlabdájuk van, a vevők ezeket még viszonylag könnyen haza tudják vinni. Boross Dávid hozzátette, hogy ezeknek a fáknak Budapesten a 70-80 százalékát, vidéken pedig a 20-30 százalékát viszik vissza a vásárlók, ami jól mutatja  az ültetésre alkalmas lakóhelyek arányát. ????
A karácsonyi szolgálatot teljesítő fenyőfák az ültetésnél is segítenek
Szegeden a nagyjából 30 tonnányi kidobott fenyőfát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a város komposztáló üzemébe szállítják, ahol mulcsot készítenek belőlük. Ezt aztán például köztereken és parkokban, ösvényeknél, illetve virágágyásoknál hasznosítják. Továbbá több helyen hagyomány, hogy a fákat összegyűjtik, felaprítják, majd pedig rászorulóknak vagy közintézményeknek juttatják el tüzelőanyagként.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás