Hirdetés
Tudta, miért fontos az agroökológia Magyarországon?
Magyarország első agroökológiai konferenciáját a Védegylet, az ESSRG és a Magyarországi Francia Intézet együttműködésében rendezték meg 2019 novemberében. A konferenciát egy műhelymunka követte, amelynek célja volt, hogy összekapcsolja a magyarországi agroökológiai kezdeményezések szereplőit, és alapot képezzen az érintettek jövőbeni együttműködéséhez. Az együttműködést felkarolva 2020-2021-ben a Védegylet szervezésével jött létre a Magyarországi Agroökológia Hálózat.
A Magyarországi Agroökológia Hálózat Egyesület oldalán foglalták össze, hogy a céljuk összekötni és megerősíteni az agroökológiával foglalkozó egyéneket és szervezeteket. Találkozási pontot kívánnak képezni a tudástermelő és tudásmegosztó közösségüknek. Hosszú távú céljuk, hogy a közös munkán és mozgalomépítésen keresztül elősegítsék a hazai agroökológiai átmenetet, az élelem-önrendelkezés megvalósítását, és együtt tegyenek azért, hogy egy társadalmi, gazdasági és természeti szempontból egyaránt fenntartható mezőgazdasági termelési, feldolgozási és elosztási rendszer jöhessen létre Magyarországon.
![](/public/agronews/an_article_inner/570/fe44d0de3bdf26c49df19c36f0cad743_1.jpeg)
A hálózati munka szervezését a 2022-ben alakult Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület végzi.
Hirdetés
Az egyesület elnöksége:
- Balogh Lili, elnök: agroökológus, gazdálkodó
- Lengyel Zoltán, elnökségi tag: gazdálkodó
- Réthy Katalin, elnökségi tag: agroökológus, gazdálkodó
- Allacherné Szépkuthy Katalin, elnökségi tag az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet képviseletében
Azt is megfogalmazták, hogy egy olyan világért dolgoznak, ahol
- a társadalmi rendszer a természet rendjéhez igazodik;
- a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szétválaszthatatlan;
- a környezeti etika az élelemtermelés, -feldolgozás és -elosztás, illetve az agrárpolitika szerves része;
- a hagyományos és akadémikus ökológiai tudás egymást segítve járulnak hozzá az élelmezési rendszer fenntarthatóvá tételéhez;
- az élelmezési rendszer a természet és az ember egészségét is szolgálja.
- a minőségi, helyi, tápláló élelem mindenki számára elérhető, társadalmi, gazdasági helyzettől és földrajzi helytől függetlenül
- az emberek élelem-, vetőmag- és termőföld-önrendelkezése sértetlen
- tudatos fogyasztói hozzáállás és szorosabb együttműködés van jelen gazda és fogyasztó között
- a megfelelő mennyiségű és minőségi élelem megtermelése és igazságos elosztása hulladékmentesen megy végbe
- a mezőgazdasági gyakorlatok a kultúrtájak újjáéledését szolgálják, harmonizálnak a természetes folyamatokkal és nem terhelik, illetve nem szennyezik a környezet
- a vidék újranépesül, vonzóvá válik, helyi közösségek alakulnak, fenntartható, emberséges, vonzó a vidéki élet
- a mezőgazdaságban dolgozók munkájukért tisztességes jövedelemben és társadalmi megbecsülésben részesülnek, munkájukat biztonságos körülmények között végzik
- a társadalom széles köreinek van beleszólása a döntéshozatali folyamatokba és megvalósul az érdekérvényesítésük - különös tekintettel azokra, akik elnyomásban élnek
Alapértékek:
- Rendszerszemlélet
- Együttműködés
- Részvételiség
- Szolidaritás
- Fenntarthatóság
- Társadalmi igazságosság
- Társadalmi sebek begyógyítása
- Minőségi emberi kapcsolatok, tiszteletteljes vitakultúra
- Generációk közötti együttműködés
- Tudás megosztása és az ahhoz való szabad hozzáférés biztosítása
- Tiszteletteljes párbeszéd
Az agroökológia témája és lényege:
Az agroökológia gyakorlatát alkalmazó mezőgazdaságban elsődleges szempont a természetes folyamatokra és kölcsönhatásokra támaszkodó termelés, amely független a külső, nem fenntartható erőforrásoktól. Ennek célja nem csupán az egészséges, vegyszermentes élelem előállítása, hanem a talaj, a víz, az élő környezet védelme is.
Merev előírások helyett a helyi környezeti, gazdasági és társadalmi körülményekhez való alkalmazkodást tartja szem előtt, és ez változatos gazdálkodási módokat eredményez. Az agroökológia elvei az egész élelmezési rendszerre is alkalmazhatók: beletartozik az élelmiszerek szállítási távolságának csökkentése, a termelés, értékesítés és a fogyasztás során keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, a helyi piacok és hagyományos étkezési szokások erősítése is - írták.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés