Miért károsak az invazív halfajok vizeinkben? A törpeharcsa számos gondot és kihívást hozott Magyarországra, a halas szakma jelentős része szerint komoly hiba volt beengedni a fajt a folyókba, tavakba és holtágakba. Szendőfi Balázs halkutató és természetfilmes szakember írt részletesebben a témában.

A Halazin anyagát szemléztük, ebben írtak a törpeharcsa tevékenységéről és az ellene való védekezésről.

A törpeharcsa számos gondot és kihívást hozott Magyarországra, a halas szakma jelentős része szerint komoly hiba volt beengedni a fajt a folyókba, tavakba és holtágakba - Fotó: Magro.hu, CSZS, Siófok
A törpeharcsa számos gondot és kihívást hozott Magyarországra, a halas szakma jelentős része szerint komoly hiba volt beengedni a fajt a folyókba, tavakba és holtágakba - Fotó: Magro.hu, CSZS, Siófok

A cikk szerint talán nincs olyan horgász, akinek nem rontotta volna el az időtöltését a törpeharcsa. Ugyan a húsa ízletes, az itthoni egyedek méretei nem nagyok. Többnyire meg sem közelíti Észak-Amerikában őshonos fajtársainak nagyságát, és a megfogásának élménye sem sok. Ami viszont hatalmas, az a falánksága és a szemtelensége. Ahova egyszer beteszi az uszonyát, onnan szinte képtelenség eltüntetni - írták.

Mérhetetlen károkat tud okozni a vizek élővilágában is. Szendőfi Balázs írása több részletet mutatott be, ezekből megtudhatjuk, valójában miért nincs helye a hazai ökoszisztémában a törpeharcsáknak.

A törpeharcsafajok (Ameiurus sp.)

A törpeharcsa kiváló példája annak, amikor már a horgászok és horgászati hasznosítók is megértik, hogy hatalmas hiba volt behozni egy másik földrészről egy idegen fajt. Az általa okozott bosszúság miatt a horgásztársadalom egy emberként gyűlöli, hiszen nagy tömegben elszaporodva megkeseríti vagy lehetetlenné teszi a horgászatot, minden csalit felvesz, minden etetést ellep - fogalmazott a szerző.

Legendák keringenek ikra- és ivadékpusztításáról is, ezeknek legtöbbje túlzó. Ugyanakkor a törpeharcsa magas fehérjeigényű hal, és a fő gond, hogy a tömegessége révén jelentős mennyiségű ikrát fogyaszthat el. Bizonyos kisebb tavakban annyira nagy számban lehet jelen, hogy a milliónyi egyed oxigénfelvétele is hiányállapotokat idézhet elő.

Igazi természetes predátora itthon már ivadékkorban is kevés van, hiszen a törpeharcsa szúrós mell- és hátúszóit kevés hal vagy madár küzdi le. 

Korábban sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert bár eredetileg a ma barna törpeharcsának (Ameiurus nebulosus) nevezett halat hústermelési céllal hozták be Észak-Amerikából, Európában kisebbre nőtt meg, és ezért a kezdetektől nehéz volt a piaci hasznosítása. Ezért is érthetetlen a nála kisebb rokon, a fekete törpeharcsa (Ameiurus melas) Olaszországon keresztül történő behozása 1980-tól. Ma már leginkább ez a faj borítja el a vizeket, korábban bekerült nagyobb, de kevésbé szapora, barnább rokonát is kiszorítva.

A védekezés és a gyérítés

A törpeharcsa elleni védekezésről több hiedelem és valótlan legenda kering, s ezek mellett természetesen léteznek kisebb-nagyobb hatékonysággal valóban működő módszerek.

Az egyik leggyakoribb és legkárosabb ötlet, hogy hozzuk utána Amerikából a természetes ragadozóit is. Ráadásul a hazai horgász- és tógazdababona egy olyan halat tart hatékony törpeharcsafogyasztónak, amely még annál is károsabb az őshonos ökoszisztémára: a pisztrángsügért (Micropterus salmoides). Ez a (helytelenül) fekete sügérnek is nevezett hal kétéltű-specialista először is a békákat, ebihalakat és gőtéket irtja ki abból a vízből, ahová bekerült. Az USA-beli és hazai vizsgálatok eredményei szerint ezután is szívesebben táplálkozik pontyfélék ivadékaival, mint törpeharcsával. Magyarországon minden kétéltű védett, a kétéltűek populációi világszerte csökkenő vagy összeomló tendenciát mutatnak, ezért is rossz választás bármilyen hazai vízbe pisztrángsügért telepíteni.

Arról is írtak, hogy egy tógazda szintén észak-amerikai pettyes harcsát (Ictalurus punctatus) óhajt a tavába telepíteni a törpeharcsák visszaszorítására. Kérdés, hogy aki ilyen módszerekben gondolkodik, őszerinte hol a folyamat vége: amikor már a tengerentúli tápláléklánc minden halfaját meghonosítottuk itthon?

Aki ragadozó hal telepítésével szeretne védekezni a törpeharcsa ellen, annak a hazai szürkeharcsa javasolható. Ő fogyasztja el az őshonos ragadozóink közül a legtöbb törpeharcsát.

A törpeharcsa gyérítésének fontosságát (a faj ökológiai károkozása mellett a horgász-közhangulatot is megértve) egyre több horgászati kezelő ismeri fel. Több horgászszövetség indít szervezett törpeharcsa-gyérítő programot, tonnákban mérhető eredményekkel.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. korábbi hivatásos halászokat szerződtet ebből a célból, akik varsás módszerrel egész szezonban fogják és hordják el a törpeharcsát. A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség célzott törpeharcsázó horgászversenyeket hirdet, ahol sok-sok mázsa hal kerül ki a vízből. A Körös-vidéki Horgászegyesületek Szövetségénél a halőrök végeznek rendkívül magas szintű és hatékony gyérítést. Itt a varsás gyérítés mellett ivadékfelhők professzionális kiemelését is végzik.

Léteznek magánvállalkozók is, akiket horgásztó-üzemeltetők fogadnak fel, és hihetetlen mennyiségű törpeharcsától szabadítják meg ezeket a vizeket.

A szerző szerint itt érhető tetten, hogy ha egy inváziós faj ennyire zavaró, akkor bizony képesek a horgászvezetők rendszerszinten, hathatósan tenni a gyérítéséért. A következő lépés az államilag finanszírozott, szervezett gyérítés lenne, amire elég régóta várunk. További javaslat, hogy a többi idegenhonos-inváziós fajt is hasonló elánnal volna érdemes gyéríteni - fogalmazott Szendőfi Balázs.

Megosztás

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás