Mindenki izgatottan várja, hogy mikor ölt végre végleges formát idén az a struktúra, ami a növénybiztosítások díjtámogatását hivatott szolgálni. Az utolsó pillanatban jóváhagyott 3 milliárdos támogatási keret, az MVH-s hasznosítási kódok változtatása az utolsó pillanatban a rendszer átláthatóságának biztosan nem kedvez.

Egy dologban azonban megnyugodhatunk. Pénz van, az elosztás rendszere alapjaiban nem változik. Nem úgy viszont a forrás lehívásának feltétele és módja, ami annak köszönhető, hogy a tavalyi, zömmel Unios forrásból gazdálkodó támogatási keret az idén állami verzióra váltott. A gond az, hogy jövőre újra nehézségekkel számolhatunk ebben a kérdésben, mert a tervek szerint visszatér az EU-s rendszer. De ennyire ne menjünk előre!

Hamarosan kipróbálhatja!
 

Amit már biztosan tudunk, hogy 2015-ben nagyvállalatok nem támogathatók, tehát a gazdaság mérete nem haladhatja meg az éves 50 M EUR-s árbevétel és 250 fős foglakoztatási szintet. Ennek az információnak a birtokában és a piac növekedésének ismeretében biztosítói prognózisokat megosztva elmondhatjuk, hogy a különböző növény és kockázati csomagokban 30-40-55%-os elosztásra számíthatnak a gazdák, de nyilván meg kell várni a kötési szezon végét ahhoz, hogy pontosabb számokat mondhassunk. Tudni kell, hogy a legnagyobb védelmet nyújtó, valamennyi kockázati elemet tartalmazó „A” csomagbiztosítás támogatási szintje a legnagyobb, azonban ez csak 13 növény esetében köthető.

Mindenképpen érdemes utána számolni, hogy jobban jár-e a termelő akkor, ha egy 55%-os támogatású „A”csomagbiztosítást köt-e a növényre egy „C” típusba tartozó 30%-os támogatású jég, vihar csomag helyett, de ehhez nyilván számításokat kell végezni.

Mese a gazdáról, akinek...: http://www.youtube.com/watch?v=d2WwuS9fZWI  

Nos, azzal együtt, hogy ilyen kalkulációkat el lehet végezni kockás papíron is, azonban van egy sokkal egyszerűbb és innovatívabb módja annak, hogy ezeket az összefüggéseket bemutassuk a gazdáknak. Ez pedig az Agrisk internetes portál, ahol mindenki testre szabottan megkaphatja ezeknek a számításoknak az eredményét, illetve összehasonlításokat végezhet a különböző, növénybiztosítási termékekkel rendelkező biztosítók ajánlatai között.

Amire mindenképpen oda kell figyelni az idén, hogy a biztosítóval történő szerződéskötést követő 5 napon belül a megyei illetékes MVH kirendeltség felé postázni kell a szerződés másolatát és a kérelmet, melyet a K0205-ös nyomtatványon tehetnek meg. Ugyanis ennek hiányában biztos, hogy nem kap támogatást az, aki ezt elmulasztja. Ebben a folyamatban is segítséget fog nyújtani az Agrisk biztosítási portál.

Szerző: Surmann Árpád agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő

(x)

Figyelem: A téma kitárgyalását folytatjuk, melyekben új megoldásokat mutatunk be. Figyelje cikkeinket, és iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre, hogy elsők között értesüljön róla!

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás