Országos konferenciának adott otthont a Galamb József nevét viselő makói agrártechnikum, a téma a jövő mezőgazdasága és az intelligens növénytermesztési technológiák oktatása volt. Az ehhez szükséges tankönyvet az intézmény vezetésével, nemzetközi együttműködésben dolgozzák ki. A tananyag célja, hogy az agrárszakképzésben részt vevő szakoktatóknak segítséget nyújtson a korszerű, digitális alapú, mesterséges intelligenciát is alkalmazó agrártechnológiák, mindenek előtt az intelligens növényházakkal kapcsolatos ismeretek oktatásában.

Új tananyagra és új módszertanra van szükség a mezőgazdasági oktatás megújításához – mondta Horváth Zoltán, a Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója azon az országos tanácskozáson, amit az intézményben tartottak. A Délmagyar írta meg, hogy a rendezvényre szerte az országból érkeztek szakoktatók. A konferencián azt a készülőben lévő tankönyvet mutatták be, amit az intézmény pályázati támogatással, egy nemzetközi együttműködést vezetve dolgoz ki. 

Országos konferenciának adott otthont a Galamb József nevét viselő makói agrártechnikum, a téma a jövő mezőgazdasága és az intelligens növénytermesztési technológiák oktatása volt. Az ehhez szükséges tankönyvet az intézmény vezetésével, nemzetközi együttműködésben dolgozzák ki - Fotó: FB

Ez az ötös alkotja az együttműködést

Ennek a határon átnyúló együttműködésnek a külföldi résztvevői a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem marosvásárhelyi kara Romániából, illetve a Pro Scientia Naturae Alapítvány Szerbiából, itthonról pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont. 

A tananyag célja az, hogy az agrárszakképzésben részt vevő szakoktatóknak segítséget nyújtson a korszerű, digitális alapú, mesterséges intelligenciát is alkalmazó agrártechnológiák, mindenek előtt az intelligens növényházakkal kapcsolatos ismeretek oktatásában. Az első eredmények egyike, hogy 2024. januárjában elindul egy képzés 50 érintett pedagógusnak négy témában – az ő visszajelzéseik alapján fogják véglegesíteni a digitális formában elérhető tankönyvet.

Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy büszke a makói intézményre, hiszen a Galamb a tudásteremtésben is aktívan részt vesz

A tudásteremtés ereje

A konferencián Horváth József, az egyebek között a helyi intézményt is üzemeltető Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója többek között arról beszélt, büszke a makói intézményre, hiszen az iskolák többnyire csak átadják diákjainak a tudást, a Galamb azonban ennél többre is vállalkozott, emellett a tudásteremtésben is aktívan részt vesz. 

 Ez azért figyelemre méltó, mert ezt a feladatot többnyire csak a felsőoktatás intézményei vállalják  – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a mezőgazdasági technológia szédületes tempóban változik, és ehhez az oktatásnak is alkalmazkodnia kell. Ehhez azonban meg kell teremteni a szellemi hátteret a szakképzésben részt vevő pedagógusoknak. A makói vezetéssel készülő tananyag ráadásul nemzetközi szinten is értékes és használható.

Farkas Sándor mezőgazdasági miniszterhelyettes a precíziós gazdálkodás, az automatizálás, a robotika, a GPS-alapú rendszerek és a drónok alkalmazásáról is beszélt

Megváltozott mezőgazdaságban dolgozunk, tanulunk és tanítunk

Farkas Sándor mezőgazdasági miniszterhelyettes megnyitójában azt mondta, ma már nem a piros traktor, a puttonyos szőlőszedő, a legelőről ballagó tehén jellemzi az agráriumot. A mezőgazdaság is felzárkózott a high tech vonalába. Az a technika, amit a magyar mezőgazdaság alkalmaz, világszínvonalú. Úgy szoktam jellemezni: mi itt már űrtechnológiát használunk  – érzékeltette a napjainkban zajló digitális modernizációt. A precíziós gazdálkodás, az automatizálás, a robotika, a GPS-alapú rendszerek és a drónok alkalmazása már a jelen. Ezek révén lehet csak növelni a termelés hatékonyságát úgy, hogy közben a teremtett világ értékeire, a környezeti terhelés csökkentésére, az erőforrások észszerű felhasználására is tekintettel lehetünk  – mondta azzal kapcsolatban, hogy miért fontosak a fejlesztések.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Elfogadható-e, ha egy hektár cseresznyeültetvény évente átlagosan 8 ezer köbméter vizet használ fel?

2024.06.29.

A Cherry Tech 2024, a chilei cseresznyetermesztés legfontosabb technikai eseménye során az egyik legtöbbet vitatott téma a víz hatékony felhasználása és kezelése volt a cseresznyetermesztésben és általában a mezőgazdaságban. A „Víz: elérhetősége, kezelése és hatékony felhasználása a cseresznyetermesztésben” című fórumon a téma öt szakértője, Carlos Tapia agronómus és cseresznye-szaktanácsadó moderálásával osztotta meg véleményét, aggályait és a jelenlegi helyzet elemzését.

A nyári liliomok misztikuma: az igazi szépségek és a név kisajátítói

2024.06.29.

A kertészkedés világában kevés virág ragadja meg a figyelmet úgy, mint a liliom. Elegáns virágai élénk árnyalataikkal és finom szirmaikkal díszei a kerteket. Azonban ebben a botanikai csodaországban gyakran felmerül a zűrzavar. Sok kertészt zavarba hoz a liliomfajok sokasága, és néha összetévesztik más virágokkal. Merüljünk el a nyári liliomok birodalmában és fedjük fel valódi kilétüket a csak nevükben azonos „imposztorok” mellett.

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

2024.06.29.

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Irányváltásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában a V4 agrárkamarái szerint

2024.06.29.

Az Európai Unió agrárpolitikájának jelentősen meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság – írták kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

Javult a magyar madárinfluenza helyzet, megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

2024.06.29.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának következményeként dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.

Fontos lenne, mégsem törődnek eleget a mezővédő erdősávokkal a gazdák

2024.06.28.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 46 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás