A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM) szakmai tájékoztatóval segíti a termelőket, miután több ponton is módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény. A törvénymódosítások javítják a termelők pozícióját az értékesítési láncban, jogi eszközökkel erősebb védelmet biztosítanak. 

A szerződéskötésre, adatszolgáltatásra és versenyjogi szabályozásra vonatkozó elemek megfelelő keretet biztosítanak az ágazati szereplők számára az integráltabb és szervezettebb működéshez - írta a közlemény.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.
Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény

A termékpiaci törvény szabályozza a termékértékesítési megállapodásokat, vagyis a betakarítás előtti szerződéseket, a kötelezően írásba foglalt szerződéseket, a friss, illetve gyorsan romló mezőgazdasági és élelmiszeripari termék vonatkozásában előírt kötelező szerződésekre vonatkozó szabályokat, valamint a termeltetői szerződéseket – írták.

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs, sertés és baromfi ágazati szerződésekben, valamint a vállalkozási típusú szerződésekben kockázatmegosztási rendelkezéseket kell elfogadni a feleknek annak érdekében, hogy az értékláncbeli kockázatok arányosan kerüljenek megosztásra. Ezentúl bírsággal sújtható a késedelmes fizetés, valamint lehetővé válik annak a szereplőnek a foglalkozástól való eltiltása is, aki a termelőknek nem fizeti meg a termék árát.

A törvénymódosítás az önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződések bevezetésével új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot, ezzel egységesebb feltételeket, stabilabb, szabályozottabb és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt – tették hozzá.

A legtöbb módosítás 2025. január 1-től lép életbe, hogy legyen idő felkészülni a változásokra. A kiadvány a NAK honlapján érhető el – írták a közleményben.

További híreink

A fehér sertés és a feketevágás Budapesten

2024.08.21.

A hús magáncélú fogyasztásra való feldolgozása, így a disznóvágás is, engedélyköteles tevékenységnek minősült Magyarországon az 1950-es években.

A falugazdász-hálózat történetéről és hasznosságáról írt a NAK

2024.08.21.

A NAK falugazdász-hálózata országosan mintegy ezer ügyfélszolgálati ponttal működik, az idei bővítéssel 700 főre nőtt a falugazdászok létszáma.

Viharok és felmelegedés: ez várható a hét második felében

2024.08.21.

Szerdán hidegfront vonul át, így a fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Délelőtt a Dunántúlon kevesebb helyen, majd délutántól a Dunától keletre többfelé is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, elsősorban a Dunántúlon nagy területen meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 27 és 34 fok között valószínű, de helyenként a Tiszántúlon egy-két fokkal melegebb is lehet. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Köteles elszámolni táppénzt, ha utólag jelentett beteget a munkavállaló?

2024.08.21.

Köteles-e visszamenőleg elszámolni a betegszabadságot és a táppénzt, amikor a munkavállaló bejelentés nélkül újra megjelenik a munkahelyen, és viszi az orvosi igazolást?

A hőség és az aszály következtében gyorsulva szárad a vegetáció Magyarországon

2024.08.20.

Az elmúlt héten hazánkban több helyen alakultak ki záporok és zivatarok, amelyek bár területenként eltérő mennyiségű csapadékot hoztak, a vegetáció szinte mindenhol kapott valamennyi nedvességet. Az elmúlt hetek forró és aszályos időjárása miatt azonban a kukorica és a napraforgó állományok, amelyek már a kényszerérés különböző fázisaiban járnak, nem profitáltak jelentősen ebből a csapadékból. A hét elején még várhatók záporok és zivatarok, de a hét második felében száraz, meleg időre van kilátás.

Fokföldi ibolya: hogyan tarthatja virágzó formában az otthona kedvenc szobanövényét?

2024.08.20.

A fokföldi ibolya (Saintpaulia) az egyik legkedveltebb szobanövény világszerte, gyönyörű virágai és egyszerű gondozása miatt. De még ezek a bájos növények is igényelnek némi odafigyelést, hogy egészségesek maradjanak és hosszú élettartamot biztosítsanak számukra. A cikkben választ adunk a leggyakoribb kérdésekre, amelyeket a fokföldi ibolya gondozásával kapcsolatban fel szoktak tenni.

Partnerhírek
Partner

Hogyan mentették meg az AGRO.bio készítményei egy gazdát a viharkároktól

2024.08.20.

Jakab Gábor gazdálkodót egy régi káreseményen történtek vitték az AGRO.bio mikrobiológiai készítményeinek irányába. Az akkor látottak annyira meggyőzőek voltak a számára, hogy azóta is használja a Cell és BactoFil® készítményeket, sőt másokat is erre buzdít. A Magro.hu munkatársával az eddigi tapasztalatairól beszélgetett.

Partner

A malmok által is keresett őszi búzát termesztene? Ne keressen tovább, válassza az Isterra kiváló minőséget adó fajtáit!

2024.08.16.

Az Isterra kínálatában megtalálhatóak azok a fajták, melyek a nagy termések mellé kiváló minőséget is adnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több magyarországi malom is szívesen vásárolja a Basilio és a Frenetic fajtáink végtermékét.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Köckerling Ultima 600

Hitelesített telefonszám

12 500 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gregoire Besson RB 47 414 170 L100

Hitelesített telefonszám

2 490 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 67 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás