Közösen fejleszt ki megoldást egy német vállalat és a Hohenheim egyetem a muslica ellen. Lépre csalnák és áramütéssel pusztítanák el az apró rovarokat.

Megoldás kell a muslica ellen

Alaposan megkeseríti a gyümölcs- és szőlőtermesztők életét a pettyes szárnyú muslica. Ráadásul egyelőre nem ismernek környezetkímélő védekezési módszert a megfékezésére. Egy német egyetem és egy cég ezen szeretne változtatni - írta a Magyar mezőgazdaság weboldala.

A málnakárok miatt is fontos az új fejlesztés muslica ellen - Fotó: Pixabay, Reisefreiheit_eu

A jelenleg használható növényvédő szerek vagy nem eléggé hatékonyak, vagy nem szelektívek. Ez utóbbi miatt pedig számos más rovar is áldozatul esik nekik, és csökken az ültetvényen az élővilág sokfélesége, Ebből egyenesen következik az is, hogy a gyümölcsfák jóval kitettebbek lesznek az újabb károsítóknak. Szót kell ejteni még a szermaradványokról is: Németországban ezt annyira komolyan veszik, hogy még a jogszabály által megengedett határértéken belüli mennyiségeket sem igazán tolerálja a közvélemény.

A környezetvédelmi projekteket támogató alapítvány, a Deutsche Bundesstiftung Umwelt szakmai, illetve anyagi (300 ezer eurós) hozzájárulásával az aacheni 3win Maschienenbau cég és a Hohenheim Egyetem összefogott, hogy meggyérítse a muslicák számát.

A kutatók ígérete szerint áttörést hoz az új csapda

Olyan csapdát fejlesztenek, amelyik fény és illatanyagok használatával egy helyre csalogatja a repülő rovarokat, és rövid áramütéssel pusztítja el a muslicákat.

Egyébként ma is léteznek pettyes szárnyú muslicát fogó csapdák. De azok csak előrejelzésre és rajzás-megfigyelésre szolgálnak. Ezek nem gyérítik olyan mértékben az állományt, hogy annak érdemi jelentősége lenne növényvédelmi szempontból. Ugyanis ha tömeges mennyiségben szeretnének vele fellépni a muslicák ellen, az irreálisan drága lenne. Ezért is van szükség egy új fegyverre a muslicák ellen.

Mekkora a muslica-gond?

A probléma nagyságát nem szabad alábecsülni. A néhány éve betelepült pettyes szárnyú muslica (Drosophila suzukii) nemcsak rettentő szapora, de a tápnövényköre is rendkívül széles. Így mára Európa legveszélyesebb gyümölcskártevői között tartják számon. Ha az ültetvényben megtelepszik, és az érett gyümölcsbe lerakja a tojásait, akár teljes terméskiesést is okozhat vele.

Németországban először 2014-ben okozott óriási kárt. Termesztőkörzetenként több millió euróra becsülték a neki tulajdonítható bevételkiesést. Azóta pedig kis túlzással az is elmondható, hogy „ő diktálja a termesztéstechnológiát”. A gyümölcstermesztők kénytelenek ugyanis hozzá alkalmazkodni. Dél-Európában például miatta álltak le szinte teljesen az őszi málna termesztésével.

A magyar málna kártevőiről itt írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás