Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Úgy tűnik azonban, hogy a gabonaexport felgyorsult és az aratás kezdetére kiürültek a raktárak. A betakarítás 2 héttel korábban kezdődött, így június 20-án már őszi búza eredményeket láthatunk. Az időjárás szélsőségeit lassan megszokjuk, országrészenként hol a tavaszi aszály, hol a túl sok csapadék okozott gondot. Mindkét esetben számolhatunk a kalászosban terméscsökkenéssel. Ami bizakodásra adhat okot, hogy ugyan sok helyen későn, de megérkezett a csapadék április-május hónapokban, ami a szemek telítődésére és ezáltal a HL-tömegre is jótékony hatást gyakorolt. Így sok helyen a vártnál kedvezőbbek az eredmények.

Sükösdön 8,5-9 t/ha a termés, a vetett fajta Providence. Nem messze, szintén a Duna mellett, Bátmonostoron a Complice 8,6 tonnát adott, a HL 84. Sárbogárdon szintén a Providence 9 t/ha, sikér 26%. Szentgáloskér Basilio 8,1 t/ha tökéletes minőséggel. Az Alföldön, Báránd településen Cellule 8,1 t/ha, sikér 28%. Ezek csak néhány hely adatai, de nagyon jól mutatják, hogy lehetett az idén is jó búzát termelni. Remélhetőleg az árak is jóval magasabban stabilizálódnak, mint egy évvel korábban.

Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Termőképességben, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink. Erre a legjobb példa a tavalyi év GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet, amelyben 3 fajtánkat is díjazták.

GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet díjátadás 2024.
GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet díjátadás 2024.

Basilio hosszú évek óta a kísérletek élmezőnyében végez. 2023-ban is a legnagyobb termésű fajtabúza lett 8,84 t/ha eredménnyel. Alacsony, erős szárú korai fajta, különböző kísérletek egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termőhelytől függetlenül stabil malmi minőséget produkál. Alkalmazkodó képességét és stabilitását mutatja, hogy néhány év alatt az ország legnagyobb területen termesztett fajtái közé került. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

A Frenetic a tavalyi győzelme után idén is dobogós lett. korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. A termés minősége gyakran vetekszik a javító búzák minőségével. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs kíísérlet korai csoport_2023

Celebrity új, középérésű, tar kalászú búza nagyon magas terméspotenciállal. 2023-ban a magyar posztregisztrációs kísérletek győztese. Kimagasló 9,1 t/ha terméssel 117%-kal utasította maga mögé az egész mezőnyt. Kiemelkedő bokrosodás, erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. Magas HL-tömegének és 45-50 grammos ezermagtömegének köszönhetően 10-12 tonna a potenciális termőképessége.

Celebrity termése a GOSZ-VZST-NAK kísérleteiben_2023. középérésű csoport

Cellule aszályos években is kiválóan teljesít. Hosszú távú sikerének egyik titka, hogy az ország teljes területén, eltérő viszonyok között is sikeresen termeszthető. Bokrosodása, állóképessége kiváló, magas hektoliter tömege garancia a kimagasló termésre. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

Complice bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszálytűrése kiemelkedő. Korai fajta, mely magas hozammal (melynek egyik záloga a magas hektoliter tömeg) és jó betegségellenállósággal hívja fel magára a figyelmet. (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában)

Providence 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Korai vetésidővel kiváló bokrosodású. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető. Magas HL tömege és a 47-48 g-os ezermagtömege a kiváló bokrosodással együtt garancia a rekordtermésre.

Ampleur 2022-ben minősített őszi búza. Magas terméspotenciál mellett átlag feletti sárga- és barnarozsda, valamint szeptóriával szembeni tolerancia jellemzi. Gyors kezdeti fejlődésű őszi búza. A tápanyag hasznosító képessége kiváló. Az elismeréskori kísérletekben intenzív és extenzív viszonyok között is jóval átlag feletti teljesítménnyel minősítették. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

A teljes kínálatunkat, valamint a mindenre kiterjedő agrotechnikai kísérleteink eredményeit is megtekinthetik a honlapunkon. Komplett megoldásokat kínálunk az őszi kalászos termesztéshez. https://isterra-seeds.com/

Keressék kollégánkat is bizalommal!

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

2024.06.29.

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Irányváltásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában a V4 agrárkamarái szerint

2024.06.29.

Az Európai Unió agrárpolitikájának jelentősen meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság – írták kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

Javult a magyar madárinfluenza helyzet, megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

2024.06.29.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának következményeként dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.

Fontos lenne, mégsem törődnek eleget a mezővédő erdősávokkal a gazdák

2024.06.28.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

Segít a NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor, hogy ne legyen büntetés

2024.06.28.

A NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor (NAK-AKG-VK) alkalmazást az MVH regisztrációval rendelkező gazdálkodók részére, a NAK-AKG vetésszerkezeti előírások betartásának segítésére, valamint önellenőrzésére fejlesztették ki.

Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 46 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás