A burgonya, a paradicsom és a padlizsán legveszélyesebb károsítója, a burgonyabogár ellen kötelező a védekezés. Ezeket foglaljuk most össze cikkünkben, idéntől egy új szer is használható.

A burgonya legjelentősebb kártevője a burgonyabogár. Őshazája az észak-amerikai Colorado állam volt, ahol a vadon növő Solanum rostratum növényen élt. Az ízeltlábú Amerikából került Európába, hazánkban 1947-ben dokumentálták az első példányt belőle.

Védekezzen megfelelően a burgonyabogár ellen - Fotó: Pixabay, Georg Wietschorke

Mind a lárva, mind a kifejlett bogár májustól-augusztusig károsítja a növény zöld részeit. Hazánkban a burgonyán kívül nagyobb gazdasági kárt a paradicsomban okoz. Az összefoglalót a Növénypatika.hu oldal anyag alapján közöljük.

A burgonyabogár életmódja

Évente két-három nemzedéke fejlődik ki. A bogár a talajban telel át 15-30 cm mélységben. Április – május környékén hagyja el a telelőhelyét. A nőstény 700-1000 petét rak a levelek aljára, 12-20-as csoportokban. A lárvák egy hét múlva kelnek ki. Nagyjából 20 nap alatt teljesen kifejlődnek, közben a burgonya levelét fogyasztják. Azután földbe fúrják magukat és ott bábozódnak be. Két-három hét múlva már megjelenik a második nemzedék. Kedvező időjárás mellett egy harmadik nemzedék is sikerrel ki tud fejlődni. Egy nemzedék körülbelül 6 hét alatt fejlődik ki.

A burgonyabogár ellen így védekezzen

A kelő állományban a védekezést akkor kell elvégezni, mikor a növények 20 százalékán bogár, vagy 5-10 százalékán rágásnyom van. Fejlettebb növényállományban tövenként 3-5 bogár, vagy fejlett lárva, vagy 10-15 fiatal lárva esetén kell megkezdeni a permetezést.

A burgonyabogár elleni vegyszeres védekezésre többféle készítmény áll rendelkezésre. Ugyanakkor ezek közül kevés a szabadforgalmú. A legismertebbek a következők:

  • Actara
  • Mospilan
  • Spilan
  • Apacs
  • Warrant
  • Kohinor
  • Coragen.

A hatékony védekezés érdekében használjon kombinációkat, például Mospilan + Karate (Full).

Milyen hibákat követnek el a gazdák, harcban a burgonyabogár ellen?

A NÉBIH tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy a termelők éveken keresztül ugyanazzal a rovarölő szerrel védekeznek. Illetve a védekezést nem a burgonyabogár legérzékenyebb fejlődési alakjai, a fiatal lárvák ellen időzítik, hanem a kifejlett bogarak ellen végzik el.

Többször pedig az csökkenti a rovarölő szerek hatékonyságát, ha azok kijuttatása nem az előírt adagban történik. További gond, hogy a burgonyabogár érzékenysége bizonyos hatóanyagokkal szemben mérséklődhet. Mivel a kártevő idővel alkalmazkodik a rovarölő szer hatóanyagához, a vele érintkezésbe kerülő egyedeknek csak egy része pusztul el.

Engedély kiterjesztve

Az európai uniós szabályozás következtében az elmúlt években csökkent a kártevők ellen felhasználható hatóanyagok száma. Jó néhány eredményesen használható rovarölő szert soroltak az I. és II. forgalmi kategóriába, melyeket a kiskertes termelők – megfelelő végzettség hiányában – nem vásárolhatnak meg.

Új fegyvert használhat a burgonyabogár ellen

A probléma ismeretében az engedélyező hatóság idén kiterjesztette egy spinosad hatóanyagú rovarölő szer engedélyét burgonyabogár ellen is. A készítmény kis kiszerelésben III. forgalmi kategóriájú, azaz szabad forgalmú rovarölő szernek minősül, amely a kiskertes felhasználók számára is elérhető. A Laser nevű szert a burgonyában a permetezést az L1-L2 fokozatú lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A kezelést a kelés intenzitásától függően 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás