Vannak szarvasgombász kutyák és disznók, nemrég pedig madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgomba kereső madárra. Ezek az első olyan nem emlős fajok, amelyekről tudni lehet, hogy keresik a szarvasgombát. A fantasztikus felfedezés egy véletlennek köszönhető. A madarak szokatlan viselkedését szarvasgombát kereső kutatók fedezték fel Chilében. A tudósok figyelmét két faj, a vörösbegyű tapakúló (Scelorchilus rubecula) és a feketetorkú törökmadár (Pteroptochos tarnii) keltette fel.

Az Iflscience.com cikke alapján a Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy Chile déli részének távoli erdeiben, ahol a madarak ritkán látnak embert, és ennek megfelelően bátran is viselkednek, követni kezdték az erdőt járó kutatókat, és alaposan átvizsgálták utánuk azokat a területeket, ahol szarvasgombát keresve feltúrták a talajt és az avart. Ezt látva vetődött fel bennük a kérdés: miért is érdekli őket, hogy mit keresnek az emberek az erdő talajában?

beigazolódott, hogy Patagóniában fontos szerepet játszanak a madarak a szarvasgomba ivaros szaporodásában - a képen a vörösbegyű tapakúló (Scelorchilus rubecula)

A szarvasgomba szükséglete, hogy más fajok terjesszék a spóráit

A föld alatti életmódjuk miatt a szarvasgombák nagymértékben függnek az őket fogyasztó, spóráikat így terjesztő állatoktól, például a házisertéstől, a vaddisznótól – és ezek szerint a madaraktól is. Az ilyen állatok kulcsszerepet töltenek be, mivel sok fafaj szimbiózisban él a gombákkal a gyökérzetén keresztül, vagyis mindkét faj megosztja a másikkal az általa elért tápanyagokat, ezáltal erősítve a erdő életközösségét.

https://www.youtube.com/watch?v=E6qsUJS7bbM
Gombaevő madarak

Nagyarányú szarvasgomba fogyasztást bizonyított az ürülékvizsgálat

A kutatóknak jó oka volt tehát feltételezni, hogy a madarak a gombakeresés miatt érdeklődnek, azt viszont még nem tudták, hogy fogyasztják-e a gombát. A madarak ürülékének elemzéséből hamarosan kiderült, hogy igen: a vörösbegyű tapakúló ürülékmintáinak a 42, a feketetorkú törökmadár ürülékmintáinak a 38 százalékában találtak életképes spórákat. Ezzel beigazolódott, hogy Patagóniában fontos szerepet játszanak a madarak a szarvasgomba ivaros szaporodásában.

Megosztás

További híreink

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás