Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda. Új, Danubius névre keresztelt fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra. A zöldség méretében közel ugyanolyan nagy és mutatós mint az import, viszont az ízében és a csípősségében nem marad el a hagyományos romániai fajtáktól.

Az Infobaragan.ro cikke alapján írta meg a Maszol portál, hogy az új fokhagyma fajtát egy Râmnicu Sârat-i gazda kérésére fejlesztették ki a buzău-i génbankban. Ez az intézet a román Mezőgazdasági minisztérium fennhatósága alatt működik.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra
Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra - képünk illusztráció

Az új fokhagyma tulajdonságai 

A Benone fokhagyma fajtát módosították, az új típust pedig Danubius névre keresztelték. A cikk szerint a megrendelő azt állítja, hogy kiváló a terméshozama, hektáronként akár 12 tonnára is tehető. Ráadásul a betakarítása is jóval egyszerűbb, mint a hagyományos fajtáké, mert ennek erős a szára, ezért mezőgazdasági gépekkel gyorsan begyűjthető. Jól alkalmazkodik az aszályos időjáráshoz is, állítólag a gazda egyáltalán nem öntözte a földet, ahol a Danubius fokhagymákat termesztette - írta a cikk.

Az első ilyen termés augusztusban kerülhet piacra, a gazda szerint kelendő lehet, mert miközben méretében közel ugyanolyan nagy és mutatós mint az import, ízében, csípősségében viszont nem marad el a hagyományos romániai fajtáktól. Ráadásul könnyen hámozható, derült ki a buzău-i sajtóbeszámolókból. Az még nem derült ki, hogy árában eltér-e majd a többi fajtától. Virtuális boltokban a fokhagyma kilója 18-20 lej, nagyjából 1400-1560 forint.

Megosztás

További híreink

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Milliónyi turista étkezte végig a nyári szezont

2024.09.06.

Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás