Az elmúlt időszak egyre nagyobb kihívás elé állítja a növénytermesztőket. A megdrágult inputanyagárak, a tavalyi aszály, a 2023-as évi magas termésátlagok ellenére eredménytelen gazdálkodás, a kihívásokkal teli terményértékesítés új irányt vetít a gazdák elé. A kulcsszó az alkalmazkodás, méghozzá mihamarabb. A szója termesztése aktuálisabbá vált, mint valaha, ezért arra kértünk négy szakembert hogy hozzanak fel erős érveket a szója termesztése mellett.

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője

Az „érzékeny” növényként emlegetett szója, a 2022-es, rendkívüli szélsőséges évben, hazánkban kétszer jobban* teljesített a kukoricához képest, de még a napraforgó teljesítményét is lekörözte.

A szója hazánkban és az egész Európai Unió területén is keresett növény. Ennek egyik oka, hogy mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban is lényegesen kevesebbet termelünk annál, mint amire szükségünk van. Ez még az Ukrán terméssel együtt kalkulálva is igaz.

A szója a nagy területen vetett tavaszi kultúrákhoz képest kevesebb inputanyaggal is beéri, korai fajták vetése esetén pedig a szárítási költség is megtakarítható így a szója olcsóbban termeszthető.

A Karintia Kft. által hazánkban felkarolt, N-mentes termeszthetőség elterjesztése tovább erősíti a takarékosabb szemléletet.

A termelési költség 20-25%-át kitevő szemes fehérje támogatás segítségével termeszthető. Ez 2022-ben elérte a 74.760 Ft/ha-t, az idei évben pedig várhatóan meghaladhatja a 90.000 Ft/ha összeget.

De van még néhány további érv is. Termesztése nem igényel pótlólagos gépberuházást. Kedvező utóvetemény hatás 0,5-1t kalászos többletterméssel. A munkacsúcsok optimalizálhatók termesztésével. A szója értékesítése a problémamentesebb minőség miatt is könnyebb. A 2024-től induló EU-fehérjeprogram fókuszában a szója termesztésének ösztönzése szerepel.


Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai vezetője

Megfelelő ökológiai feltételek mellett, kellő szaktudással hazánkban is érdemes szóját termeszteni, de a sikeres termesztés precíz, pontos agrotechnikát igényel. A szója a vetésszerkezetbe könnyen beiktatható, termesztéséhez speciális gépekre, eszközökre nincs szükség. A növény talajra gyakorolt hatása kedvező, gyökérzete talajszerkezet-javító hatású, gyökér- és szármaradványai növelik a talaj szervesanyag- és nitrogénkészletét. A szója gyökérgümőin Rhizobium japonicum baktériumok élnek szimbiózisban a növénnyel, hektáronként évente 40-60 kg hasznosítható nitrogénvegyülettel gazdagítva a talajt.

A BactoFil Szójaoltóval további (R. japonicum) baktériumokat kell kijuttatni a talajba vetés előtt vagy azzal egymenetben, melyek a hajszálgyökereken további nitrogénkötő gümőket képeznek, amivel biztosítanak mintegy 800-1200 kg/ha többlettermést (MSZFE saját mérés) a közepes és/vagy kései érésű fajtáknál. A többlettermés mértéke bőven fedezi a ráfordítást és többletprofitot eredményez.


Tóth Milena, a Yara Hungaria Kft. dél-dunántúli szaktanácsadója

A szója jövedelmező termesztéséhez, a termesztéstechnológia hatékonyságának növeléséhez sok tényező együttesét kell figyelembe venni. A tápanyaggazdálkodás tekintetében a Yara a következő szempontokat mérlegelését javasolja:

A termőhelyi adottságok ismerete (talajviszonyok, csapadék mennyisége, eloszlása, hőmérsékletviszonyok) és komplex értékelése kulcs a megfelelő termőterület kiválasztásához.

A talaj magas nitrogénellátottsága, vagy a túlzott nitrogénkijuttatás alacsony gümőképzést, így gyenge nitrogénkötést eredményezhet.

A szükséges nitrogénmennyiségnek 30-50 %-át a talajoldatból veszi fel, a fennmaradó igényét a vele szimbiózisban élő Bradyrhizobia japonicum nitrogén kötése fedezi. A gümők kifejlődését, aktivitását sok tényező befolyásolja – talaj, időjárás, fajta, agrotechnika- vetésváltás, talajművelés, stb.

Fontos a fenológiához kötött felvételi igény ismerete. A termésfejlődés legérzékenyebb szakasza a virágzás kezdete és maximális szemméret kialakulása között van. A mag feltöltése ebben a növekedési szakaszban jelentős vizet és tápanyagot igényel.

A talajvizsgálatra alapozott harmonikus tápanyagellátás kiemelt jelentőségű.

A hiánytünetek azonosítására, a növény tápláltsági állapotának ellenőrzésére végeztessünk levélanalízist.


Kosztya Norbert, az UBM kereskedője

A népesség és az állatpopuláció is folyamatosan növekszik a világban, különösen Ázsiában, míg Európán belül – a fenntarthatóság jegyében - egy átstrukturálódás figyelhető meg: Nyugat-Európából Kelet-Európába tolódik át az állattartás és a húselőállítás súlya. Ennek az a logikája, hogy, például, Magyarország sokkal közelebb van az alapanyaghoz, magához a táphoz, illetve a takarmány-alapanyagokhoz, míg, például, Dániában vagy Hollandiában mindent importálni kell. Látva ezeket a trendeket, az UBM éppen ezért nyitottunk a sertéshízlalás felé, és építünk egy modern telepet.

Úgy gondolom, hogy helyben szinten tudjuk tartani, sőt talán még növelni is tudjuk majd 3-5 év alatt a takarmány-alapanyag felhasználását. Ehhez pedig szójára van szükség. Viszont a jelenlegi, átlagosan, évi 150 ezer tonnás belföldi termelés még a jelenlegi igényeket sem fedezi, közel ugyanannyi importtal egészül ki. A jövőben pedig várhatóan még több szójára lesz kereslet. Mi a GMO-mentes szójababból full-fat szóját, illetve egy SoyPreme®-nek nevezett bendővédett szóját állítunk elő.

*A szója termésátlaga az 5 év átlagához képest 2022-ben 24%-al csökkent, míg a kukorica termésátlaga 52%-al, a napraforgó termésátlaga pedig 34%-al csökkent.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás