A Magro.hu augusztusi körkérdésében az állattenyésztés területén tevékenykedő cégekhez fordult. Arról kértük ki a véleményüket, hogy szerintük milyen trendek figyelhetők meg a takarmányozásban a takarmánykiegészítők terén, és azt kérdeztük tőlük, a témához kapcsolódóan melyik terméküket vagy technológiájukat emelnék ki a portfóliójukból, illetve, hogy az miért érdemel kiemelt figyelmet.

Czompó Krisztián, takarmányértékesítési és innovációs igazgató (Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.):

A genetikai előrehaladás és a termelés intenzitásának növekedése a takarmánykiegészítők piacának bővülését eredményezte. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a gazdasági környezet változásainak erősen kitett piacról beszélünk, hiszen az élőállatok és állati termékek felvásárlási árának zuhanásakor a termelők a takarmányozási költségek csökkentésére irányuló törekvéseiket az egyes kiegészítő termékek elhagyásával kezdik. Ezen a piacon stabilan és hosszú távon fennmaradni csak magas hozzáadott értékkel rendelkező, speciális termékekkel lehetséges.

Czompó Krisztián, Bonafarm

Ezen a területen kiemelkedik a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. nagy genetikai potenciállal rendelkező, a kocák számára fejlesztett Parto-Plusz nevű tranzíciós kiegészítője. A termék egyszerre nyújt segítséget a genetikai előrehaladásból következő kihívások leküzdésében és az esetleges takarmányozást érintő technológiai hiányosságok áthidalásában a fialás körüli kritikus időszakban.

Parto-Plusz

Parto-Plusz logo

A Parto-Plusz speciális összetétele (magas energiatartalmú alapanyagok, különböző fermentációs idővel rendelkező rostforrások, probiotikumok, biológiailag hatékony D-vitamin forrás) támogatja a kocák fialási folyamatát, etetésével csökkenthető a fialás hossza és növelhető az élve született malacok száma, vitalitása. A termék használatának létjogosultságát továbbá az a tény is indokolja, hogy a hazai telepeken az infrastruktúra gyakran nem teszi lehetővé a modern kocatakarmányozási koncepció szerint javasolt tranzíciós (átmeneti) takarmány etetését. Szükség van tehát egy olyan egyszerűen adagolható kiegészítő termék alkalmazására, amely zökkenőmentes átmenetet biztosít a vemhesség és a szoptatás élettani igényeinek kielégítésében.


Antalfi Gergely, értékesítési vezető (Sano-Modern Takarmányozás Kft.):

A kisgazdaságok esetében nincs változás az elmúlt 10-15 évhez képest. Jellemzően ők a gyakorlatban jobban használható, adagolásban könnyebb, árban alacsony-közepes árfekvésű takarmánykiegészítőket preferálják.

Antalfi Gergely, Sano

A nagyüzemek viszont, melyek a pontos keveréshez, a pontos kiosztáshoz megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek, és a legfejlettebb genetikai értékű állománnyal termelnek, előtérbe helyezik a minőségi és gazdasági szempontokat egyaránt. Ebben a szegmensben nem ritka a minimális bekeverhetőségű, jól hasznosuló, a környezetvédelmi szempontokat, a hatékony emésztést és felszívódást támogató, illetve biztosító kiegészítők használata.

A Sano mindig hatóanyag-komplexekben gondolkodik, mert a gondosan kiválasztott, megfelelő arányban alkalmazott ható- és tápanyagok egymás hatásait erősítik, így a hatékonyabb állati-termék előállításon keresztül a gazdaságok is jobb naturáliákra, ezen keresztül pedig magasabb profitra tehetnek szert.

Ezek a kiegészítők bármennyire is korszerű termékek, csakis a partnerüzem szakemberei és a Sano szaktanácsadó együttműködésében képesek az állatok egészségén keresztül azok magas termelési paramétereit is megőrizni, azaz a gazdaság jövedelemtermelő-képességét támogatni.

Fentiek teljesülésével a fogyasztó is magasabb minőséget kap(hat) a pénzéért.

A témához kapcsolódóan a Sanolac Startino nevű borjú-tejpótlónkat említeném. Ez egy csúcsminőségű, 50% soványtejport tartalmazó termék, mely 100%-ban tej eredetű, egytől-egyig kiemelkedő minőségű komponensekből tevődik össze, így itatása esetén a magas emészthetőség alapnak számít.

Sanolac Startino

Ennélfogva a magas szárazanyag-felvétel, a kiemelkedő tömeggyarapodás és a borjú egészsége mind az elérhető előnyök közé sorolható.


Kürthy-Molnár Zoltán, marketingvezető (TIMAC AGRO Hungária Kft.):

Az elmúlt években tapasztalható aszályos időjárás miatt jelentősen korábbra tolódott a tejelő szarvasmarha telepek legnagyobb tömegtakarmány-bázisát adó silókukorica betakarítása.

 
 

Kürthy-Molnár Zoltán, Timac Agro

Míg 15 évvel ezelőtt a betakarítás szeptemberben kezdődött, idén már augusztus közepére szinte mindenhol befejezték a silózást. Ilyen körülmények között, illetve a silókukorica takarmányozási jelentőségét figyelembe véve, nagy hangsúlyt kell fektetni annak veszteségmentes tartósítására.

A TIMAC AGRO immár 12 éve forgalmazza Magyarországon a SILAPRILIS PRO tartósító készítményt, melynek baktériumszáma és összetétele a gyors pH-csökkentés és ideális tejsav-ecetsav arány beállítása mellett, megakadályozza a penészgombák fejlődését, így óvja a takarmány minőségét egész évben. 

 

Idei évben ennek különös jelentősége van, hiszen a betakarítási körülmények semmiképpen sem mondhatók optimálisnak. Pár nap leforgása alatt is sok nedvességet veszít a kukorica, így még megfelelő taposás mellett is kockázatos a tartósítás. A SILAPRILIS PRO használatával megakadályozható a káros utóerjedési folyamat, és a bontást követő minőségromlás.

Silapiris pro

 


Fülöp Péter, kereskedelmi igazgató (UBM Feed Zrt.):

Fülöp Péter, UBM

A gabonafélék ára a hazai piacon emelkedést mutat, tekintettel arra, hogy Magyarországot (illetve, a Kárpát-medencét (Románia és Szerbia területének egy részét)) jelentős aszály sújtja. Ugyanakkor, a világ és Európa termésvárakozásai kifejezetten jónak mondhatóak, a nemzetközi piacokon az árak stagnáló, enyhén csökkenő trendeket mutatnak.

A fehérjehordozók, elsősorban a szójadara árai is mérséklődtek valamelyest a várhatóan jó USA termésvárakozás okán.

Itt inkább a 2025. év hordoz magában bizonytalanságot és áremelkedést, a 2025. január 1-től bevezetendő EUDR rendelkezések okán, ami kötelezővé teszi a kb. táblatörzskönyv szintű nyilvántartást a betakarított szójababok, illetve, az abból készült szójadarák vonatkozásában, amennyiben ezeket a termékeket az EU-ba importáljuk.

Az aminosavak piacán jelentős (cca. 25-30 %) emelkedést hozott az elmúlt pár hónap. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezeken a szinteken ezen termékek ára stabilizálódik a következő hónapokban.

A témához kapcsolódóan a B 300 márkanéven futó broiler tápsorunkat emelném ki, amely hosszú évek óta piacvezető, nemcsak az értékesített mennyiségek okán, hanem a termékkel elérhető termelési eredmények miatt is. Az UBM termékfejlesztésének középpontjában a partnereink által a termékeinkkel és szaktanácsadásunkkal elérhető fedezet maximalizálása áll, ami a kimagasló termelési eredmények mellett, a nyereséges termelés alapját képezi.

UBM brojler

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A bibliai 8. csapást élték át újra Bács-Kiskunban

2024.09.12.

A nyár folyamán több alkalommal érkeztek jelentések a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből, az olaszsáska elszaporodásával és az általa okozott jelentős károkkal kapcsolatban. Az elmúlt két év meleg időjárása kedvezett a sáskák szaporodásának, és várhatóan a következő évben tovább növekszik majd a faj népessége.

Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez

2024.09.12.

A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.

Óvatosabb, kivárásra kényszerített gazdák - gépértékesítés számokban

2024.09.12.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024 I. félévében, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Az AKI statisztikai felmérése 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Partnerhírek
Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás