Augusztus végén rendezte meg „Ipari paradicsom bemutató” című szakmai rendezvényét a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, melynek szakmai partnere a DélKerTÉSZ ipari paradicsom termelő és integrátor tagja, a Moroko-Farm Kft. volt. A helyszín a cég Csabacsűd-Páltelek határában található ipari paradicsomtáblája volt. A résztvevők az egész szakmai napot az ipari paradicsom fajták között, a növényállományban töltötték.

A FruitVeB anyagát szemléztük, eszerint Roszik Attila, a Moroko-Farm Kft. ügyvezető igazgatója számolt be az idei termesztési helyzetről. A DélKerTÉSZ közel körülbelül 310 hektár ipari paradicsom integrációját végzi, ezzel az UNIVER Product Zrt. egyik legnagyobb beszállítója. Éves szinten 26 – 27 ezer tonna alapanyaggal látja el a feldolgozót. A Moroko-Farm Kft. termesztési kísérleteiben idén 15 fajtát vizsgálnak a Békés megyei kertészetben.

Az ipari paradicsom volt a középpontban: termesztéstechnológiáról, talajkezelésről és betegségekről is beszélt a szakma - képünk illusztráció

Komoly próbatétel volt a szárazság

Az idei évi időjárás április 20-ig rendkívül aszályos, száraz volt, majd májustól júliusig csapadékosabb időszakok következtek. A palánták kiültetése elhúzódott a sok csapadék miatt. Bár a megszokott palántázási időszak április 25. és május 31. között van, a legutolsó palántákat emiatt július 1-én ültették ki. Növekedett a helyrevetések aránya, mivel a palántanevelési és kiültetési kapacitás nem tette volna lehetővé a palántázott és helyrevetett állományok megszokott háromnegyed-egynegyed arányban történő telepítését. Ezáltal az idei évben az ipari paradicsom állományok kétharmada palántás, egyharmada helyre vetett volt.

Ráadásul a májusi szokatlanul hűvös idő komoly hatással volt a növények fejlődésére és a virágok kötődésére is. A csapadékos-párás idő kedvezett a kórokozók fertőzésének és a tápanyagutánpótlást is nehéz volt megoldani. A sok eső miatt a gyomosodási problémák erősebben jelentkeztek, mint egy átlagos évben, így az ipari paradicsom táblákon a kézi kapálásra is nagyobb volt az igény.

A korai fajták jól fejlődtek

A korai érésű fajták a kedvezőtlen időjárás ellenére jó hozamokat produkálnak: 70 – 90 tonna között mozognak a mennyiségek egy hektáron. A minőség is jó, a Brix° általában 5 vagy afölött van. A később érő fajtáknál és főleg a helyre vetett állományoknál úgy tűnik, nem lesz ritka a 110-120 tonna hektáronkénti hozam sem. Roszik Attila szerint a sok csapadék ellenére műtrágyákkal és különböző biostimulátorokkal el lehetett érni, hogy a növények aránylag kis lomb mellett sok bogyót neveljenek. Néhány fajtánál a nyár végére megindult az utóhajtások fejlődése, de ezt tervezett tápanyagutánpótlással kordában lehet tartani.

Jól működött az új kultivátor

A bemutatott területek talajművelését a növények első növekedési fázisának végéig, azaz július közepéig új, Busa kultivátorral végezték. Az eszköz lényegesen jobb talajminőséget eredményezett, mint a régebben használt kultivátorok. A növényvédelem a több károsító együttes nyomása ellenére eddig jól sikerült. A Phythophthora nem jelentkezett, egyes táblák mélyebb fekvésű részein akadt némi baktériumos fertőzés. A növényvédelmi kezelésekkel egy menetben általában lombtrágyákat és szerves folyékony trágyákat is kijuttattak, melyekkel növelni tudták a növények stressztűrő képességét. A felhasznált készítmények tényleges hatását és a kezelések gazdaságosságát csak a szezon végén lehet majd kiértékelni - írta a cikk.

A vizsgált táblákon gyomirtási problémák jelentkeztek

Roszik Attila elmondta, hogy azt a különös jelenséget tapasztalták, hogy az azonos készítmények hatása az egyes vásárolt tételek esetén eltérő volt, emiatt gyártói vizsgálatok is folynak. Augusztus végéig csak harmadannyi öntözésre volt szükség, mint a tavalyi évben. Néhány táblán felhőszakadás-szerű esők okoztak kisebb károkat, de éppen ezért most jól látszik, hogy a szakszerű talaj-előkészítés, a mélylazítás és mélyszántás megtette jótékony hatását. A FruitVeB és a Moroko-Farm Kft. által szervezett ipari paradicsom bemutatón a termelők a gyakorlatban ismerkedhettek meg a legkorszerűbb technológiával, a kísérletbe állított fajtákkal, az inputanyagokkal, valamint az UNIVER Product Zrt. további terveivel. A teljes beszámolót itt lehet elolvasni.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás