Egy új műhold fogja mérni a globális metánkibocsátást, de miért marad a mezőgazdaság hozzájárulása olyan megfoghatatlan?

A világ legfejlettebb metánmegfigyelő műholdja, a MethaneSat mögött álló csapat szívesen használ metaforákat a tisztításról. "Körülbelül akkora, mint egy mosógép" - így jellemezte Steven Wofsy környezetkutató a pályára állított objektumot az indítását megelőző sajtótájékoztatón. "Mint egy seprű" - így jellemezte a Föld felszínét pásztázó képességét.

A metaforák találóak. A metán egy különösen "piszkos" üvegházhatású gáz, amely a bolygó eddigi felmelegedésének mintegy 30%-át okozza. A légkörben mindössze 12 év alatt bomlik le, ami sokkal rövidebb idő, mint a CO2 esetében, ami évszázadok alatt teszi ezt - de 20 éves időtávlatban mintegy 80-szor erősebb is.

Mivel a globális metánkibocsátás 60%-a emberi tevékenységből származik, a csökkentés alapvető fontosságú a világ éghajlatváltozással kapcsolatos céljainak eléréséhez. Ugyanígy, ha nem foglalkoznak vele időben, akkor hozzájárulhat olyan veszélyes fordulópontok átlépéséhez, amelyek gyors és visszafordíthatatlan változásokhoz vezetnek világszerte.

A MethaneSat célja, hogy független metánmegfigyelési forrásként segítsen, elsősorban az olaj- és gázmezőkről kiszivárgó metánra összpontosítva - mint ahogy például a közelmúltban Kazahsztánban történt, ahol a hónapokig tartó megaszivárgás mintegy 127 000 tonna erős gáz kibocsátását eredményezte. A meglévő műholdas adatok még pontosabb mérésekkel való kiegészítésével a MethaneSat reméli, hogy a globális szivárgásokról közel átfogó képet adhat.

Az olaj- és gázipar azonban messze nem az egyetlen emberi eredetű metánkibocsátó forrás. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a mezőgazdaság a metánkibocsátás legnagyobb emberi forrása, közel 40%-os arányban. A második helyen az energia áll 37%-kal, a harmadikon pedig a hulladék.

A mezőgazdaságon belül az elárasztott rizsföldek az összes emberi eredetű kibocsátás 8%-át teszik ki, de a legnagyobb mértékben a böfögés és az állattartásból származó trágya járul hozzá a kibocsátáshoz, a szarvasmarhák a legnagyobb egyéni bűnösök. Kaliforniában a Climate Trace nevű non-profit koalíció megállapította, hogy egyetlen szarvasmarhatelep több metánt termel, mint az állam legnagyobb olaj- és gázmezői.

"Ha nem csökkentjük az élelmiszerrendszerből származó kibocsátást, nem fogjuk elérni a 1,5 Celsius-fokos célt" - foglalja össze Mario Herrero, a New York-i Cornell Egyetem fenntartható élelmiszerrendszerek professzora, aki felügyelte a 2015-ös párizsi éghajlatváltozási megállapodásban használt metánszámításokat. "Az állatállomány őrült módon növekszik, így a metán is növekszik. Csökkentenünk kell az állattartásból származó kibocsátást".

Miért nem kerül a mezőgazdaság metánja eléggé a globális figyelem középpontjába? És mit lehet tenni ennek a klímavédelmi vakfoltnak a kezelése érdekében?

A metán nyomon követése

Az olaj- és gázipari tevékenységekre való összpontosítás indoka az, hogy először a könnyen elérhető eredményeket kell kezelni. "Ha a legnagyobb hatást akarjuk elérni, és a legnagyobb változást akarjuk elérni, akkor ésszerű először az olajra és a gázra összpontosítani" - mondta Mark Brownstein, a MethaneSatot finanszírozó és a Google-lal a projektben együttműködő környezetvédelmi nonprofit szervezet, az Environmental Defense Fund (EDF) vezető alelnöke. "Kevesebb érintett szereplő van, mint a mezőgazdaságban" - mondta az újságíróknak. És "ott vannak az erőforrások is a megoldáshoz".

Ezzel szemben a mezőgazdaság metánkibocsátása nehezebben meghatározható. A légi távérzékeléses mérések, például a repülőgépekről vagy drónokról végzett mérések, képesek a metánszivárgások rögzítésére - mondja Aaron Davitt, a WattTime nonprofit szervezet távérzékeléssel foglalkozó vezető elemzője -, de ezeket a technológiákat csak korlátozott régiókban és korlátozott ideig lehet alkalmazni.

Ráadásul még az is nehézségekbe ütközhet, hogy egyáltalán tudjuk, hova irányítsuk a távérzékelőket vagy műholdakat, hogy megnézzük, teszi hozzá Sam Schiller, a Carbon Yield nevű cég vezérigazgatója, aki segít a gazdáknak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. "A világ legtöbb részén az állattartó létesítmények nyilvános adatállományaihoz nehéz hozzájutni".

Új műholdak

Segíthetnek tehát a pontosabb műholdak? "Az elmúlt öt évben a műholdak forradalmasították a metánkibocsátással kapcsolatos ismereteinket és megértésünket" - mondja Antoine Halff, a Kayrros környezetvédelmi intelligenciával foglalkozó vállalat vezető elemzője és társalapítója. "A műholdaknak köszönhetően nemcsak a "szuperkibocsátóként" ismert nagy kibocsátási eseményeket tudjuk nagy pontossággal nyomon követni, hanem a teljes kibocsátást is mérni tudjuk medence- vagy országszinten. Fontos, hogy mindezt teljesen független és ellenőrizhető módon tehetjük."

Sara Mikaloff-Fletcher, az új-zélandi National Institute of Water and Atmospheric Research biogeokémiai kutatója szerint, aki a MethaneSat mezőgazdasági kutatásait vezeti, ez a kapacitás a mezőgazdasággal kapcsolatban is csak növekedni fog. Az új műholdnak az a képessége, hogy 2 ppb (parts per billion) pontossággal képes feltérképezni a metánt, azt jelenti, hogy ez lesz az első olyan műhold, amely jól alkalmas a mezőgazdasági kibocsátások mérésére - mondja. "Ez a szám az átlagembereknek talán nem jelent sokat, de számomra ez ugyanolyan pontosságú, mint amilyet egy földi műszerrel is el tudnék érni - ami rendkívüli."

Vannak azonban még technikai korlátok. Az állattartásból származó metán tekintetében a kis állatcsoportok problémát jelentenek a műholdas megfigyelés szempontjából, csakúgy, mint az olyan helyeken lévő gazdaságok, ahol nem a mezőgazdaság az elsődleges kibocsátási forrás. "Abban sem vagyok biztos, hogy mennyire leszünk képesek a juhok mérésére, amelyeknek kisebb a kibocsátása, mint a teheneknek" - teszi hozzá Mikaloff-Fletcher. A rizstermeléssel kapcsolatban eközben a műholdak nem látnak át a felhőkön, és a közeli vizes élőhelyek megnehezíthetik az adatokat: "Ez nagyobb kihívás lesz" - mondja.

A mezőgazdaság mentesítése

A politika következtében is vannak korlátozások. A glasgow-i Cop26 éghajlat-változási csúcstalálkozón elfogadott, a kibocsátások 2030-ig történő legalább 30%-os csökkentésére vonatkozó globális metánkibocsátási kötelezettségvállalás nem tartalmaz mezőgazdasági célt. A megállapodás csak arról szól, hogy a mezőgazdasági termelőknek "ösztönzőket és partnerségeket" kell biztosítani, és nem az "összes megvalósítható csökkentésre" összpontosít, ami az energiaipar feladata - mondja Nusa Urbanic, a Changing Markets Foundation kampányszervezet vezérigazgatója.

Ez a vonakodás a mezőgazdaság kibocsátási problémájával való szembenézéstől nemzeti szinten is megfigyelhető. Az Egyesült Államokban van egy rendelkezés, amely mentesíti a mezőgazdasági termelőket a részletes kibocsátási elszámolások benyújtása alól. Az EU nemrégiben törölte a mezőgazdasági metánra vonatkozó célértéket a 2040-re vonatkozó új éghajlati céljából.

Miért a vonakodás? Halff szerint míg a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatokat "igazoltan szén-dioxid-kibocsátó gazemberként kezelik", addig a mezőgazdaság körül "más aura van", ahol a kis családi gazdaságok a nagyobb, vállalati műveletek mellett is megállják a helyüket.

Mi segítene a mezőgazdasági metán tisztításában?

Az ipar részéről vannak pozitív lépések a probléma megoldására. Marcelo Mena, Chile korábbi környezetvédelmi minisztere, jelenleg a filantróp Global Methane Hub vezérigazgatója szerint a Tejipari Metán Cselekvési Szövetség keretében a világ hat legnagyobb tejipari vállalata vállalta, hogy csökkenti kibocsátását. A húságazat azonban "nem mutatott ugyanilyen mértékű elkötelezettséget, és sokkal többet kell tennie".

Herrero hangsúlyozza, hogy a további fejlődés kulcsa a "kevesebb, de jobb" állattenyésztés. A bélrendszeri erjedésből - különösen a tehenek böfögéséből - származó metánt okozta kihívást nehéz megoldani, de az új tenyésztési és takarmányozási technikák segíthetnek.

Herrero szerint a tejelő tehenek takarmányába kevert vörös algával végzett kísérletek azt sugallják, hogy ezzel a módszerrel csökkenthető a metán mennyisége. Eközben Japánban az élelmiszerhulladék több mint 35%-át sertéstakarmányként hasznosítják újra, ami hozzájárul a körforgásosabb élelmiszer-gazdaság kialakításához - olvastuk a bbc.com-on.

Az emberi táplálkozás azonban még mindig a metáncsökkentést gátló végső vakfolt lehet. A változó piacokról szóló jelentés szerint a különböző intézkedések közül, amelyeket az EU elfogadhatna az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ajánlása szerinti 40-45%-os globális metáncsökkentés eléréséhez 2030-ig, a fogyasztók 50%-ának kevesebb húst és tejterméket kellene fogyasztania.

Megosztás

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás