Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez fontos. A létesítményben jelenleg elsősorban szarvasmarhaembrió-átültetések zajlanak, de a tervek szerint a jövőben lóval, gím- és dámszarvassal, valamint egyéb kisállatokkal is dolgoznának, ami a génmegőrzés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

Az élelmiszerbiztonság, az élelmezés-egészségügy, valamint a nemzetstratégiai jelentőségű élelmiszer-ellátás szempontjából is különösen fontos a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. Az újonnan átadott állatállomáson jelenleg 6 rendkívül értékes Holstein-fríz szarvasmarha található. A legfőbb cél az, hogy ezek csúcsgenetikai képességeit továbbörökítsék, ehhez pedig egy különleges technológiát alkalmaznak a szakemberek - írta a MATE.

Holstein-fríz szarvasmarhák az új állatállomás területén, Kaposváron

Így valósul meg a fejlesztés a gyakorlatban

„Egy hormonális programot hajtunk végre, amelynek az utolsó mozzanata az embriómosás. Ezt követően pedig a laborban szelektáljuk és minősítjük az embriókat. Azokat akár azonnal át tudjuk ültetni a fogadó állatba, de lehetőség nyílik a fagyasztásra is. Így az embriókat akár később is fel tudjuk használni” – mondta Dr. Zomborszky Zoltán, az Embrió-átültető Központ vezetője.

Az új állatállomás egyik rendkívüli előnye, hogy nyugodt környezetben, biztonságosan és az állatok számára stresszmentesen lehet elvégezni a beavatkozásokat. Az így megszületett magas genetikai értékű egyedek pedig adott esetben több tejet vagy húst tudnak termelni.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora (balra), Zomborszky Zoltán, a Embrió-átültető Központ vezetője és Vörös Péter, a Kaposvári Campus főigazgatója

Ezért fontos az állatállomás fejlesztése

„A MATE számára alapvetően fontos, hogy minden területen, így az állattenyésztésben is csúcstechnológiát alkalmazzon. Az Embrió-átültető Központban zajló munka az élelmezésbiztonság, az élelmiszerellátás szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Ez hosszú távon a magyar állattenyésztés teljesítményét, versenyképességét növeli – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Elmondta, hogy az egyetem legfontosabb céljai között szerepel, hogy az intézményben zajló kutatások, eredmények beépüljenek a napi gyakorlatba, hiszen az élelmiszer-előállítás, a növényi, állati és feldolgozott termékek előállításánál ez nemzetgazdasági érdek.

A központban zajló munka arra is alkalmas, hogy tovább népszerűsítse a modern agráriumot és az agrárpályát, így a tervek szerint a jövőben középiskolás diákok is meglátogathatják majd az intézményt, biológia óra keretében - fogalmaztak a közleményben.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás