A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége közös sajtóreggelin tájékoztatott a két szervezet között már meglévő, és a 2019-ben újonnan bevezetésre kerülő együttműködésekről, amelyek legfontosabb része a nemzedékváltást támogató programcsomag. Idén ősszel indulhat az "Apró léptekkel" és az „Így neveld az álmaidat" program. A NAK-on belül 2 éve külön kamarai osztályt is létrehoztak Fiatal gazda és innovációs osztály néven, amelynek az a Weisz Miklós az elnöke, aki a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnöke is egyben. E szervezet egyik legfontosabb célja a fiatal gazdák érdekeinek képviselete és megjelenítése. Érdekképviseleti szervezetként részese a szakmai döntéselőkészítési folyamatoknak és egyeztetéseknek. További célja, hogy segítsen abban, hogy a falusi, de nem mezőgazdasági termelést végző fiatalok ne hagyják el településüket. Ezáltal a helyben maradó fiatalok erősíthetik a helyi közösséget, részt vállalhatnak a falvak életéből.
Győrffy Balázs, a NAK (balra) és Weisz Miklós, az AGRYA elnöke a két szervezet közös programjairól és 2019-es terveiről egy budapesti sajtóreggelin
A két szervezet együttműködésének legfontosabb része a nemzedékváltást támogató programcsomag.
Magyarországon ugyanis Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint az egyéni gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, és csupán 6 százalékuk 35 év alatti. Egy 2012-es kutatás szerint a fiatal gazdák a földhöz jutást, a bürokráciát, a jogszabályok változását, a támogatások elnyerési valószínűségét, a hitelhez jutást, az időjárási szélsőségeket, a terményár-ingadozást és a szakképzési rendszer hiányosságait tekintették tevékenységük legfontosabb nehezítő körülményeinek. Ezeket a problémákat a kormányzat, illetve a kamara is felismerte, így több intézkedés és javaslat is született a helyzet megváltoztatására.
Elkél a segítség a fiatal gazdáknak
Ilyen a Fiatal gazdálkodók induló támogatása, a Vidékfejlesztési Program beruházási jogcímeinél elérhető többlet támogatásai, a területalapú kiegészítő támogatás (2015-2020), az időjárási szélsőségek egy részét csökkentő jégkármérséklő-rendszer kiépítése és üzemeltetése, valamint a Földet a gazdáknak program, amiben a földtulajdont szerző 30 ezer magyar termelő 40 százaléka 40 év alatti fiatal gazda volt. Győrffy Balázs szerint talán ezeknek is köszönhető, hogy a fiatalok optimistának tűnnek, amit az is bizonyít, hogy a fiatal gazdák 93 százaléka tervezi a gazdasága bővítését.
Fontos és kezelendő kérdés az agráröröklés
Felismertük azt, hogy ahhoz, hogy a fiatalabb gazdálkodóknak legyen jövőképe, meg kell szüntetni az öröklés miatti birtokaprózódást is. Ugyanis csak egy olyan önálló gazdaság lehet versenyképes, ami biztosítja egy család fenntartását és foglalkoztatását. Újra kell gondolni a gazdaságátadás ösztönzésének eszközeit is, és megfelelő finanszírozási konstrukciókat kell kidolgozni a fiatal gazdálkodnak. Az agrár- és élelmiszer-gazdaság csak úgy marad működőképes, ha megújul. Ehhez hozzá tartozik a nemzedékváltás is - mondta Győrffy Balázs az agráröröklés témájáról.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Me9xy2FViAs[/embedyt]
Interaktív, tényszerű, gyakorlatias rendezvények jönnek
Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnöke elmondta, hogy a szakmai anyaguk 4, egymástól független, de témájában minden esetben a nemzedékváltást támogató ötlet megvalósítására tett javaslatot a 2 szervezet együttműködésében. A négy program közül kettő már 2018 őszétől elindult: az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok Program és a Fiatal Gazda Klubok Program, amelyek a fiatal gazdák közvetlen információs támogatását és a hálózatosodást segítik. Hasonló a célja a további két programnak is, amelyek az „Apró léptekkel” és az „Így neveld az álmaidat” címet kapták. Ezekben új szolgáltatással bővül majd a fiatalokat célzó szolgáltatások köre.
A NAK és az AGRYA együttműködése segítség a fiatal gazdáknak: interaktív, szakmai és gyakorlatias témájú rendezvények és programjaik lesznek 2019-ben
Fiatal Gazda Klubok 2019
2019. január-februárban egy újabb helyszínnel, Tolna megye, Szekszárddal kiegészülve, már 6 helyszínen tart interaktív szakmai rendezvényeket az AGRYA. A kiemelt témák az alábbiak lesznek:
  • Növényvédelem és vetőmag: drónok alkalmazása a növényvédelemben, technológiai megoldások, legjobb termesztési gyakorlatok bemutatása, a fajtakísérletek eredményei.
  • Adózási témák: gázolaj támogatás igénylése, támogatások elszámolása, adózása
  • Kutak bejelentése, öntözés – gyakorlati tippek az engedélyezéshez
  • Digitális adatok alkalmazása a gazdálkodásban
  • Egyszerűsített foglalkoztatás változásai
  • Fiatal Gazda pályázat nyerteseinek tájékoztató
Az események időpontja, részletes programja és a helyszínek erre a hivatkozásra kattintva érhetőek el.
Vállalkozói készségfejlesztő program fiataloknak 2019 ősztől
Az AGRYA partnereivel 2016-ban indította el az „Így neveld az álmaidat” Programot. A kísérleti program vállalkozás indítását tervező fiatalok vállalkozói készségeinek fejlesztését célozza. Különlegessége, hogy az információátadás egy szimulált vállalkozói környezethez, az otthon végzett kertészkedéshez kapcsolódik. A program eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiataloknál alapvető vállalkozói ismeretek is hiányoznak, függetlenül attól, hogy melyik ágazatban tevékenykednek. A speciális módszertan élményszerűvé teszi a tudás, képességek megszerzését és egyben erősíti az együttműködési készséget is a résztvevők között. A program már módszertana miatt is szervesen kapcsolódik az agráriumhoz. Így a most letisztuló, gyakorlati tapasztalatokkal megerősített módszertan közvetlenül alkalmazható lehet fiatal gazdák, vagy a mezőgazdasági vállalkozás indítását tervező fiatalok személyes fejlesztésére.
„Apró léptekkel” Program lesz idén ősztől
Az AGRYA 2016 tavaszán indította el kísérleti projektként az „Apró léptekkel” Programot. A kezdeményezés mögött az a felismerés áll, hogy egyre népszerűbb a fiatalok között az otthon végzett jellemzően kertészeti tevékenység. Érzékelhető az igény arra, hogy a lelkesedés mellé tudást is kapjanak azok, akik érdeklődnek a kis léptékű mezőgazdasági termelés iránt. A program elsősorban azoknak érdekes, akik a megtermelt javak saját felhasználáson túli egy részét értékesíteni szeretnék. A program két pillérre épül. Egyrészről a szakmai alapismeretek, másrészről a piacra jutást segítő információk átadása van az elméleti nem-formális képzés fókuszában. Ez kiegészül kertészeti gyakorlattal, amelyet egy erre célra kialakított oktató-bemutató kertben kapnak meg a résztvevők. A NAK-AGRYA együttműködés része az „Apró léptekkel” Program szélesebb, közös kiajánlása, megszervezése a fiatal, jellemzően őstermelői kategóriába tartozó tagok között.

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás