Hirdetés
Új szabályok az importált gyümölcsökkel kapcsolatos vízhasználatról
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az év elején új szabályokat írt elő a betakarítás előtti mezőgazdasági víz felhasználására vonatkozóan, az Egyesült Államokba exportált friss termékek esetében.
Az új intézkedéseket, amelyek célja, hogy azonosítsák azokat a körülményeket, amelyek ismert vagy ésszerűen előrelátható veszélyeket okoznak a termékekkel vagy az élelmiszerekkel érintkező felületeken, a Mississippi Állami Egyetem professzora, Juan Silva részletezte a 8. Jalisco Avocado Kongresszuson, amelyet Mexikóban tartottak.
Az élelmiszer-tudományi szakértő kifejtette: a szabályozás konkrétan azt kívánja meghatározni, hogy a betakarítás előtti mezőgazdasági vizekhez kapcsolódó kockázatok minimalizálása érdekében korrekciós vagy enyhítő intézkedéseket kell-e végrehajtani, és milyen időn belül.
Hirdetés
Az avokádó esetében a biztonsági kihívásokat a peszticidmaradványok és az olyan kórokozók jelentik, mint a szalmonella, amelyet bizonyos esetekben az importált termékekben is találtak.
Silva azonban azt mondta: „Szerencsére az avokádóknál a növényvédőszer-maradékok aránya nagyon-nagyon alacsony.”
Kiemelte a Listeria monocytogenes, a listeriózist okozó kórokozó baktérium kockázatát is, amely szinte mindig a csomagoláshoz vagy a már feldolgozott termékekhez, például a guacamolhoz kapcsolódik. Mint mondta, ez a kórokozó okozta a legtöbb termékelutasítást az avokádó esetében, ezért behozatali figyelmeztetés van érvényben.
„A listeria tekintetében a környezetszennyezés, valamint a csomagoló- vagy feldolgozóüzemekben való szennyeződés a fő ok” – mondta Silva.
Betakarítás előtti víz
Silva első dolga az volt, hogy meghatározza, mi a mezőgazdasági felhasználású víz, amely szerinte „az a víz, amely a termék betakarítható részét érinti. Például a rendelet szerint az öntözővíz a legtöbb esetben nem mezőgazdasági víz.
Silva elmondta a jelenlévőknek, hogy az FDA-rendelet célja az, hogy „értékeljék a vízrendszert a forrástól a felhasználási pontig, hogy azonosítsák az elosztórendszerben rejlő lehetséges veszélyeket, majd cselekedjenek”.
Ellenőrzést évente!
A gyártóknak évente ellenőrizniük kell elosztási rendszerüket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a forrás tiszta-e, és meg kell tenniük a korrekciós intézkedéseket.
Ezen túlmenően értékelést kell végezniük, amely a teljes vízrendszer elemzésére törekszik, hogy tartalmazza az adott vízrendszer azonnali és hosszú távú szennyezésének lehetőségeit.
„Először is meg kell vizsgálnunk a vízrendszer összetevőit, és értékelnünk kell azokat, mind az állatok hatását, mind a módosítások hatását, vagy a szomszédaink hatását" - mondta Silva, hozzátéve, hogy „ha van ilyen, ill. több lehetőség van a szennyeződésre az általunk végzett különböző tevékenységekben, akkor intézkedéseket kell hoznunk.”
Szennyezési tényezők
Egy vízrendszerben többféle szennyező forrás lehet, beleértve az állatállományt, a vadon élő állatokat és még a madarakat is.
Silva azt a példát hozta fel, hogy ha egy gyümölcsültetvény egy termelő tehénfarmhoz vagy csirkeólhoz kapcsolódik, ezek közvetlen érintkezés útján vagy a levegővel szennyezhetik a terméket.
„Már vannak olyan FDA-esetek, amelyekben az állatok termőföldek közelében való jelenléte szennyezte a betakarított gyümölcstermékeket" – mondta.
Az ültetvény közelében lévő szeptikus tartály is jelentős szennyeződési forrás lehet.
A közös vízforrások újabb kihívást jelentenek, mivel ezek nincsenek a gazdálkodó teljes ellenőrzése alatt, ezért Silva alternatívák keresését javasolta.
Elmondta ugyanakkor, hogy „nagyon kevés olyan eset van, amikor nem kell értékelést végezni, például ha kommunális vizet, ivóvizet használnak”.
Mi a teendő a szennyezett vízzel?
A vízelemzés szennyezettséget mutathat ki, ha például egy elhullott állat van a forrásban, vagy ha árvíz sújtja a forrást, vagy ha pozitív eredményt találnak bármely kórokozóra.
Ebben az esetben Silva jelezte, hogy a rendelet szerint „fel kell függeszteni a vízhasználatot, és korrekciós intézkedéseket kell tenniük, ami lehet alternatív forrás keresése vagy a víz tisztítása”.
A korrekciós intézkedések megtétele után a vízrendszert újra meg kell vizsgálni: meg kell bizonyosodni rólal, hogy a korrekciós intézkedések működnek.
„Az Egyesült Államoknak olyan területein, ahol magas a kórokozók előfordulása, a termelők 10 nappal a betakarítás megkezdése előtt elkezdik kezelni a vizet, hogy megakadályozzák a járványok kitörését” – mondta.
Konkrétan az új szabályozás kötelezi a gyümölcstermesztőket – a fent említett feltételek mellett – a megfelelő vízelemzések elvégzésére évente.
Nyilvánvaló szennyezési kockázatok esetén megelőző intézkedéseket kell hozni a szennyeződés kockázatának minimalizálása érdekében, és ha a terepi tesztek kórokozóira pozitív eredményt adnak, a vízforrások nem használhatók mindaddig, amíg a szennyező forrásokat ki nem javítják, és az új tesztek negatív eredményeket nem mutatnak.
(Forrás: freshfruitportal.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO
Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.
Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.
Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 2.900 hirdetés 72 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés