Németországban, a hannoveri SYSTEMS & COMPONENTS kiállításon 2023. november 12. és 18. között  a kiállítók számos új technológiát mutatnak be az ágazat állapotfelügyeletére, de ez még csak a kezdet. A „digitális iker” koncepciót alkalmazva a vállalatok olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek új szintre emelik a prediktív, megelőző karbantartást. A karbantartás ideális időpontjának megtalálása ugyanis komoly kihívást jelent a mobil munkagépek üzemeltetői számára. Hogyan lehet kiküszöbölni a nem tervezett leállásokat, és maximalizálni az üzemidőt a gépeknél?

Az Agrárágazat oldalán a DLG cikke alapján írták meg, hogy az alkalmazás és a funkció tekintetében fennálló különbségektől függetlenül minden gépben egy dolog közös: a teljesítőképességük határait feszegetik, és a hatékonyság és az üzembiztonság legmagasabb követelményeinek kell megfelelniük. A váratlan mechanikai, hidraulikai, elektromos vagy elektronikus rendszerhibák következményei költségesnek bizonyulhatnak. Nem a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak reagálunk, és a hiba bekövetkezése után javításokat végzünk. A gépgyártók emellett úgy látják, a megelőző karbantartás ideális eszköz a szerviz- és karbantartási költségek csökkentésére, különösen a garanciális időszak alatt.

Hannoverben sok fontos újdonságot láthatnak a SYSTEMS & COMPONENTS programelem látogatói, többek között egy olyan megoldást, melyben megelőzi a javítást a gépek által előre jelzett, prediktív karbantartás - Fotó: Magro.hu, CSZS, Baja, illusztráció

Intelligens érzékelők a gépi adatgyűjtéshez

A cikk szerint az Agritechnica kiállítással párhuzamosan megrendezett SYSTEMS & COMPONENTS szakkiállításon a technológiai partnerek a digitalizáció és a mobil munkagépek automatizálásának jelenlegi és jövőbeli alkalmazásait igyekeznek megvitatni az ügyfelekkel. Az „állapotfigyelés” és a „prediktív karbantartás” ma már gyakran használt kifejezések ebben az összefüggésben. 

Az egyik érdekes eset például a hajtásláncra és arra a kérdésre vonatkozik, hogy egy hajtótengely miért mutatja a kopás jeleit. Vajon ez csak normális kopás, vagy a meghajtó tengely rosszul van beállítva, esetleg más módon túlzott igénybevételnek van kitéve, ami idő előtti kopáshoz vezet?

Az off-road gépek működésének ilyen mélyreható megismeréséhez, a műszaki hibák felderítéséhez, mielőtt azok bekövetkeznének, pontos adatokra, valamint az adott összefüggések részletes megértésére van szükség - írták. A kulcspontokon a terhelést mérő intelligens érzékelők biztosítják a szükséges adatokat, és a mobil gépek ma már több érzékelővel és vezérlőegységgel vannak felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a mérési kapacitás még soha nem volt ilyen nagy. A javítás optimális időpontját azonban csak az érzékelők és a valós idejű adatelemzés intelligens kombinálásával lehet meghatározni, algoritmusok segítségével, amelyek az aktuális és a múltbeli adatok alapján előre jelzik, hogy mikor és milyen kár fog bekövetkezni.

https://www.youtube.com/watch?v=sVHVOTAQ3Og&t=1s

A hajtóműtengely a hajtásláncban

A hannoveri SYSTEMS & COMPONENTS kiállításon bemutatásra váró új fejlesztések javítják és egyszerűsítik a hajtásláncok állapotfelügyeletét. Ezek a fejlesztések különösen ígéretesek a mezőgazdasági gépek megbízhatósága szempontjából, ami fontos, ha figyelembe vesszük a viszonylag rövid betakarítási időszakokat – például a gabonafélék esetében évente körülbelül 8 hetet. Ebben az időszakban a kombájnok és traktorok meghibásodás nélkül kell hogy működjenek, hogy a teljes mezőgazdasági folyamatláncban ne alakuljanak ki szűk keresztmetszetek. Az intelligens érzékelők lehetővé teszik a gépvezérlés optimális alkalmazkodását a talajviszonyokhoz vagy a betakarított terményhez, valamint az optimális terhelési ponton való működést - közölték.

A Walterscheid Powertrain Group karbantartási megoldásai például intelligens érzékelőket integrálnak közvetlenül a kritikus hajtástengely-alkatrészekbe, amelyek valós időben továbbítják a rendszer paramétereit, például a nyomatékot, a fordulatszámot, a kitérési szöget és a hőmérsékletet működés közben. Ezek az adatok információt szolgáltatnak a hajtótengely terheléséről, így segítik a kopás korai felismerését. A vezető a fülkében kiolvashatja az ilyen intelligens hajtótengelyről származó információkat, mivel ha a fedélzeti számítógép a normálistól való eltérést észlel, akkor riaszt, és diagnosztikai információkat jelenít meg.

Az Agritechnica kiállításon sok érdekes és hasznos fejlesztés mutatkozik be idén novemberben

A gépek távfelügyelete

Az alkatrészek meghibásodása esetén vagy egy ellenőrzést követően a szükséges cserealkatrészek gyorsan és egyszerűen azonosíthatók és megrendelhetők, így lehetővé válik a gép zavartalan működése. A Zeppelin vállalat egy újonnan kifejlesztett flottakezelő platformmal, a „Como”-val mutatja be, hogyan működik mindez a gyakorlatban. 

Egy kód közvetlen kiválasztásával a felhasználó megtekintheti az építőgép adatait, a sorozatszámmal, az üzemórákkal és a tervezett ellenőrzés dátumával. A „Como” emellett képes megjeleníteni a flotta minden gépének térképét, így a szükséges cserealkatrészekkel és szerszámokkal felszerelt technikus gyorsan megtalálhatja a hibás gépet, és újra üzembe helyezheti - írták.

A digitális ikertestvér használata

A Hannoverben bemutatott technológia lehetséges alkalmazásai messze túlmutatnak a proaktív karbantartási stratégián. A „digitális iker” a gép működésének digitális ábrázolásával az alkatrészek életciklusát helyezi a középpontba. Egy részletes modell valós időben fogadja a valós gép érzékelőinek adatait, és a szerviztechnikusok sérülés esetén a digitális iker segítségével elemezhetik az adatokat, és pontosabban lokalizálhatják a meghibásodás okát - fogalmaztak.

A koncepció azt is lehetővé teszi, hogy új szervizüzleti modellek prototípusai szimulációban készüljenek. Például a valós terhelési ciklusra vonatkozó információk összegyűjthetők, majd felhasználhatók a tervezőmérnökök és fejlesztők támogatására a valós terhelésekkel megbirkózó új hajtástengelyek vagy kormányrendszerek tervezésében. Míg a múltban a fizikai prototípusok nélkülözhetetlenek voltak, a jövőben a hajtáslánc modellezése segít a kritikus területek és a fejlesztés alatt álló termékek optimalizálási lehetőségeinek azonosításában. Különböző technológiai szolgáltatók jelenleg ilyen hajtásláncmodelleket fejlesztenek, amelyek új szintre emelik a prediktív karbantartást. A SYSTEMS & COMPONENTS rendezvény 2023. november 12. és 18. között bemutatja, mit hoz a jövő  - írta a szakcikk.

Megosztás

További híreink

Csütörtök magasságában egy hurrikán hatásait Magyarországon is érezzük majd

2024.10.08.

Szerdán érheti el a Kirk nevű hurrikánból továbbfejlődött ciklon Franciaország partjait. A hidegfrontja ráadásul csütörtökről péntekre virradóra hazánkba is beköszönhet.

Gazdatüntetés volt Újvidéken, Szabadkán a rendőrség intézte el, hogy ne legyen újabb

2024.10.08.

A Szerbia magyarok által sűrűn lakott északi részén, a Vajdaságban található Újvidéken tüntettek szeptember végén az elégedetlen mezőgazdasági termelők

Jelentős eltérések az EU búzaterméseiben: Franciaország és Németország erős csökkenést mutat

2024.10.07.

Az USDA előrejelzése szerint a 2024/2025-ös globális búzatermés várhatóan 797 millió tonna lesz, míg a felhasználás 805 millió tonnára tehető. Az Európai Unióban a búzatermés 10%-kal csökkenhet idén az előző évhez képest, különösen Franciaország és Németország rossz eredménye miatt.

Roppant veszélyes, hogy a világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény és 5 állatfaj biztosítja

2024.10.07.

A világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény és 5 állatfaj biztosítja, így a klímaváltozás sebezhetővé teszi az élelmiszerellátást. A világon 12, Magyarországon 4 növényfajról van szó a termőterületeket tekintve. Az elmúlt száz évben használt növényfajták 75 százaléka kikerült a termesztésből.

Magyar kukoricaárak az egekben: 31%-os áremelkedés a tavalyi évhez képest

2024.10.07.

A 2024/2025-ös gazdasági évben a globális kukoricatermés várhatóan elmarad az előző évi szinttől, míg a kereslet enyhén növekedhet. Az Európai Unióban a meleg és száraz időjárás negatívan befolyásolta a terméshozamokat idén, különösen Délkelet-Európában és Közép-Európában.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás