Különleges szakmai szövetség jött létre 2024. június 7-én. A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot. E közösség fontosságát Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora részletezték.

Amint az a Balatont átszelő Szent Miklós hajó fedélzetén tartott rendezvényen is elhangzott, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szerepe túlmutat a hagyományos egyetemi feladatkörökön - írta az intézmény cikke. Oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenysége mellett kiemelten fontos, hogy aktív résztvevője és alakítója legyen a hazai és nemzetközi agrárium kapcsolati hálójának. A vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében hatékonyan kívánja szolgálni a gazdaság és a munkaerőpiac igényeit, valamint a térségek dinamikus fejlődését.

Csányi Sándor a precíziós gazdálkodás terjedésének fontosságáról is beszélt
Csányi Sándor a precíziós gazdálkodás terjedésének fontosságáról is beszélt

Csányi Sándor köszöntőjében az egyetem kulcsterületeit érintően elmondta, hogy „mi képviseljük az élvonalat.” Hozzátette, hogy már nem csak itthon, de külföldről is „egyre több pozitív visszajelzést és elismerést kapunk. A jövőben is úgy szeretnénk tevékenykedni, hogy miközben folytatjuk a tudományos és kutatómunkákat, jelentős segítséget is szeretnénk nyújtani a gazdálkodóknak.” 

Az egyetem céljai között kiemelte, hogy kutatásai és oktatási tevékenysége révén elősegítse, javítsa a magyar élelmiszergazdaság versenyképességét, hatékonyságát és válságtűrőségét, valamint a jövedelmezőségét.

Az agrárdigitalizáció szerepe növekszik, a terjedése gyorsul

„Nagyon fontosnak tartom a precíziós gazdálkodás minél gyorsabb elterjedését, amiben szintén élen akarunk járni” – mondta Csányi Sándor, hozzáfűzve, hogy olyan oktatást kívánnak biztosítani a jövő szakembereinek, mely tudással a legkorszerűbb eszközökkel és technológiákkal is hatékonyan tudjanak érvényesülni. Véleménye szerint a MATE jó úton jár és bízik abban, hogy a most megalakult klub tagjai számára – hagyományteremtő módon – évről évre újabb és újabb eredményekről fognak tudni beszámolni a jövőben.

Dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem létrejöttének célkitűzéseit felidézve emlékeztetett arra, hogy minden addigi hagyománnyal szemben indultak el. „Olyan formabontó integráció mellett döntöttünk, ami azonnal határozott irányokat és változásokat szabott meg, amiket a piac, a társadalmi élet, az ágazati szervezetek és a nemzetközi trendek vártak és várnak el tőlünk a mai napig” – mondta. 

Mint részletezte, a felsőoktatás és a piaci igények rendkívül messze kerültek egymástól, amik azonnali és drasztikus beavatkozásokat követeltek meg a 2021-ben útjára indított MATE-től. Ezen kihívásokra felelve „minden egyes szakterületen stabil, erős kapcsolatokat kezdtünk kiépíteni a meghatározó gazdasági szereplőkkel. Pontosan azért, hogy megrendelőként szálljanak be a képzésbe, hogy tapasztalataikkal és igényeikkel segítsék a képzéseink alakítását.”

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora szólt a MATE 2030 elnevezésű cselekvési tervről is, amely az évtized végéig előirányozza mindazokat az elérendő célokat, amelyeknek köszönhetően a MATE már a világ 200 legjobb agrár-felsőoktatási intézménye közé került. 

„A legnagyobb agrárfókuszú egyetem vagyunk Közép-Európában, de a legerősebbek is szeretnénk lenni. E munkában számítunk azokra a gazdasági szereplőkre, akikkel az eddigieknél is szorosabb együttműködésre léphetünk” – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba.

A MATE 100 Klub keretében az egyetem hat kiemelt területen kínál különböző együttműködési lehetőségeket, bízva azok hosszútávú sikereiben, egyúttal hozzájárulva a magyar agrárium eredményes és fenntartható fejlődéséhez. Ezen területekről tartottak tájékoztató előadásokat a MATE vezetői a megjelentek számára.

Nagy László, a Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság vezetője a vállalatok és az egyetemek közös munkájának innovációs térben betöltött szerepéről beszélt, felmutatva azokat a területeket a témában, ahol a MATE együttműködésre invitálja a gazdasági szereplőket. Békési Dávid, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője a nemzetközi együttműködési lehetőségekről és azok a versenyképességben betöltött szerepéről tartott előadást. Dr. Tóth Krisztina, a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ vezetője azon képzési formákról beszélt, amelyek a piaci igényeknek megfelelően innovatív szakmai ismeretekkel, munkaköri kompetenciafejlesztéssel, gyakorlatorientált oktatási módszerekkel és a résztvevők igényeihez igazodó időbeosztással segítik a jelentkezőket.

A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot
A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot - A képen a Jövő Vezetői Program vezetője, Dr. Szabó Katalin

Céges partnereivel együttműködve a MATE a tehetséges hallgatók támogatására vállalati ösztöndíjakat alapít. Az új ösztöndíjak segítik a vállalatokat abban, hogy még a munkaerőpiacra lépés előtt megismerjék a hallgatókat, ezáltal előkészítve a saját munkaerő-utánpótlásukat - többek között erről beszélt előadásában Balogh Barbara, a Hallgatói Szolgáltatások Központ vezetője.

A Jövő Vezetői Programról, ami a változó környezeti és társadalmi kihívásokra választ adva, a magyar agrárium új vezetői generációjának kinevelését tűzte ki célul - Dr. Szabó Katalin, a program vezetője adott részletes tájékoztatást.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás