Sorra dőltek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. 

Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet. A szélsőségesen meleg időjárás az élet számos területén hoz új kihívásokat, az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságig - írta a cég közleménye.

Az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben.
Az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben

Számok és várakozások

Ahogy a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) friss tanulmánya rámutat, az éghajlatváltozás az elkövetkező években érzékelhető inflációt hozhat.

A tudósok a legkorszerűbb klímamodellek segítségével vizsgálták meg az extrém éghajlati tényezők - a magas hőmérséklet és a szélsőséges esőzések – befolyását.

Arra jutottak, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet 2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal is megnövelheti az élelmiszer‑inflációt, az általános inflációt pedig évente 0,32-1,18 százalékponttal.

Nem csak a felmelegedés okozhat problémákat: a hőmérsékleti anomáliák kaotikus jellege rövid távú, gyorsabb áremelkedéseket vonhat maga után.

Ha hazánk jelenlegi éghajlati viszonyait nézzük, ketté lehet osztani az országot egy nyugati, nedves kontinentális éghajlati övre, és a keleti országrészben jellemző, száraz kontinentális éghajlatra. A két terület között évente több száz milliméter csapadékkülönbség figyelhető meg, ami már jelentősen befolyásolja az agrárágazat teljesítményét – mondta Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője. Mindent összevetve úgy tűnik, hogy az idei év csapadék szempontjából eddig kedvezőbben alakult, mint a 2022-es és a 2023-as év - fogalmazott.

A szakértő szerint a kihívások mellett lehetőségek is rejlenek az éghajlatváltozás hatásaiban, amelyekből stratégiai tervezéssel és alkalmazkodási intézkedésekkel előny is kovácsolható.

Más növényeket lehet majd termeszteni

A melegedő klíma lehetőséget biztosíthat új növényfajták termesztésére, amelyek korábban nem voltak életképesek egy adott régióban. Előfordulhat, hogy 10 év múlva arról beszélgetünk majd, hogy Magyarországon milyen a kivitermés, ugyanis Zala vármegyében például már kivit termesztenek – emeli ki Szabó István.

Az alkalmazkodóbb növényfajok választása mellett az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a talajvédelmi intézkedések, a precíziós mezőgazdasági eljárások alkalmazása és az öntözési beruházások is hozzájárulhatnak az agrártermelés fenntarthatóságának növeléséhez.

Mindezek megvalósítását nagyban elősegítheti, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan rengeteg forrás érkezik az agráriumba: a KAP Stratégiai Tervben gazdaságfejlesztési célokra mintegy 1.500 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre - fogalmazott Szabó István.

 

Megosztás

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás