Európában elsőként nemesített és regisztrált őszi lencsefajtákat a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Két új télálló fajta, a „Pinklevi” és a „Rézi” kapott állami elismerést. Bár a lencse hagyományos vetési ideje a tavasz, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult a télálló fajták előállítására. Jönnek az ősszel vethető új lencsefajták!

A nyíregyházi kutatóintézetben nemesített Pinklevi és Rézi szeptember végén, október elején ültethető, és a növény már a vetés évében megerősödik - írta a Debreceni Egyetem weboldala.

Az ősszel vethető lencsefajták több előnyös tulajdonságot hordoznak: a betakarításuk korábban történik, mint a tavasszal vetett lencséé, elkerülik az aszályos, nyári időszakot, illetve megelőzik a nyári munkacsúcsokat.

A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb élelmiszer

A magja 22-28 százalék fehérjét tartalmaz, ami magas biológiai értékű, kiváló étrendi hatású. Azon túl, hogy fontos fehérje- és vasforrás, jelentős a mag szénhidrát-, ásványi anyag-, rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalma. Mivel a glikémiás indexe alacsony, a cukorbetegek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők is fogyaszthatják – mondta a fehérjenövény kedvező élettani hatásairól Mendlerné Drienyovszki Nóra, a Debreceni Egyetem AKIT növénynemesítő kutatója, a két új lencsefajta nemesítője.

Ezek az ősszel vethető lencsefajták előnyei

Tavasszal rendszerint elegendő víz és tápanyag áll rendelkezésre a vegetációs fázis befejezéséhez. Ezáltal az ősszel vetett lencse képes magasabbra is nőni és több hajtást fejleszt. Mivel az új fajták betakarítása korábban történik, mint a tavasszal vetett lencséé, elkerülik az aszályos, nyári időszakot, illetve megelőzik a nyári munkacsúcsokat. Termőképességük általában 0,5-1 t/ha-ral nagyobb a tavasszal vetett lencsénél, illetve kedvezőbb a termésbiztonságuk is. További előny, hogy az ősszel vetett lencse hosszabb ideig borítja a talajt, így a gyökerén élő Rhizobium-fajoknak több idő áll rendelkezésükre a levegő nitrogéntartalmának megkötésére. Az őszi lencse vegetatív fejlődése ugyanis tavasszal történik, amikor még megfelelő a vízellátottsága. Az új fajták termesztése ráadásul teljes mértékben gépesíthető – mondta Dobránszki Judit, a DE AKIT tudományos főigazgatója.

Babot és lencsét eszünk búza helyett a jövőben

Az emberiség legnagyobb ellensége jelenleg a túlnépesedés, az ebből adódó növekvő élelmiszerigény és az ennek a kielégítését megnehezítő globális felmelegedés. Ennek érdekében fontos elterjeszteni a fenntartható mezőgazdálkodás eszméjét, amelynek alapja a jövőben, Magyarországon a hüvelyes növények lehetnek. Erről bővebben ebben az anyagunkban olvashat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás