Az aszály idén még nem érintette negatívan a Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziójának forgalmát, de jövőre már kisebb visszaesés valószínűsíthető a kombájnadapterek iránti keresletben. A cég mindenesetre előre menekül és új fejlesztésekkel és modellekkel várja ügyfeleit 2023-ban. Mindezekről Nagy-György Tamás marketing ügyintézővel és Szabó Zoltán területi képviselővel beszélgettünk.

Tavaly teljesen átszervezték a kereskedelmi részlegüket. Hogyan sikerült a váltás?

A szerkezeti változásokat jól fogadták az ügyfeleink, most már egyértelműen az új csapathoz kötik a márkát és a termékeket is. Mindezért azonban sokat tettünk, számos rendezvényen vettünk részt és interjúk is készültek velünk, hogy a változásról szóló információk elérjék a gazdálkodókat. Egyértelműen felosztottuk egymás között az exportpiacokat, kialakítottuk a marketingstratégiát. Most már két szezon van mögöttünk és egy-két kivételtől eltekintve, szinte minden a terveink szerint alakult, legalábbis, ami a forgalmat illeti.

Nagy-György Tamás marketing ügyintéző és Szabó Zoltán területi képviselő

Mivel nem számoltak?

Mivel Ukrajna az egyik fő exportpiacunk, a háború kitörésével idén mindent újra kellett terveznünk. Ha rendeződik az ottani helyzet, újra a helyi gazdálkodók rendelkezésére állunk majd, mert az újjáépítésben biztosan szükség lesz új gépekre. Továbbra is tartjuk a kapcsolatot az ottani partnereinkkel, és alkatrészt is biztosítunk a korábban tőlünk vásárolt gépekhez.

Emellett továbbfejlesztettük a meglévő exportpiacainkat és újakra is beléptünk, például a Balkánon, Bosznia-Hercegovinába, de Görögország irányába is próbálunk nyitni és vannak még további terveink.

Az értékesítés - a nehézségek ellenére - a tervek szerint alakult, jó üzleti évet zárunk. Itt érdemes kihangsúlyozni, hogy ugyan a gazda csak az adaptert látja, de amíg a megrendelt gép megérkezik hozzá, addig nagyon kemény munka folyik a háttérben. A beszerzéstől kezdve, a műszaki kollegákon és mérnökökön át, valódi csapatmunka eredménye egy-egy eladás. A komplett OROS Divízió azon dolgozik, hogy időben megkapják a megrendelők a gépeket. Ennek a csapatmunkának az eredménye, hogy elértük céljainkat.

Voltak-ellátási problémáik?

Szerencsére, a lehetőségeinkhez képest jól kezeltük a helyzetet, nem voltak jelentős csúszásaink.

Az idei év az aszályról szólt a mezőgazdaságban. Milyen hatást gyakorolt ez a cég életére?

2021 végén a tervezéskor nem számoltunk ilyen jellegű problémákkal. Az aszály két idősíkon gyakorolt hatást a cég eredményére. Ha a gazdálkodó már tavasszal látta, hogy nagyon rossz lesz a termése, elhalasztotta az idei gépbeszerzését. A terméskiesés viszont a jövő évre is hatást gyakorol, mivel kisebbek lettek a bevételek, így a beruházási kedv csökkent, a gazdák egy jó része jellemzően a termésből finanszírozza a beszerzéseit. Kedvezőtlen változások álltak be a finanszírozás körülményeiben is, a növekvő infláció és kamatok óvatosabbá tették a gazdákat.

Mindenesetre, idén még nem éreztük a visszaesést az eladási számainkban, sőt exportban még növekedtünk is. Jövőre viszont valószínűbb a forgalomcsökkenés. Aki eddig X évente felújította a gépparkját, most el fog rajta gondolkodni. A lezárult szezonban sokszor az inputanyagok költsége sem térült meg a növénytermesztésben.

Kukorica- vagy napraforgó-adapterekből adtak el többet?

A kukoricavonalunk erősebb, de napraforgóadapterből is többet adtunk el, mint egy évvel korábban. Az OROS CORNADO a húzótermékünk. A kukoricaadaptereknek van a legnagyobb hagyománya a cégnél, ezzel a termékkel van a legnagyobb tapasztalatunk, több mint 50 éve gyártjuk. Sok gazdának volt vagy jelenleg is van ilyen gépe.

Milyen trendek figyelhetők meg most a kombájnok piacán?

Ugyan szívesebben vennének a gazdák több kisebb kombájnt, de a munkaerőhiány és kevés a gépkezelő miatt inkább egyre nagyobb, erősebb kombájnokat vásárolnak, és ezekhez egyre nagyobb asztalokat. Továbbra is van még kereslet a hatsoros adapterek iránt, de egyre inkább elmozdulunk a nyolc- és tizenkétsorosak irányába a legtöbb piacon.

Egyértelműen kijelenthető, hogy szinte mindenki a csukható vázas változatokat keresi. Régebben a hatsoros, de néha még a nyolcsoros is fixvázas volt. A váltás oka, hogy a csukható asztalos modellek sokkal biztonságosabban közlekednek a közutakon és nagyon könnyű ezeket használni, a fülkéből egy gombnyomásra nyithatók-csukhatók. Hosszú távon ez a változat lesz a domináns. A fixvázasokat viszont gyakran már trailerrel viszik egy-egy helyszínre.

Milyen terveik vannak 2023-ra?

A kukoricaadapterek mellett igyekszünk a napraforgóadapterek területén is erősíteni a piaci pozíciónkat. A csukható változatból most már kapható lesz a 70 cm-es sortávú is. Eddig csak a 76 cm-es volt elérhető a belföldi piacon. Az új változattal az exportpiacokra is szeretnénk kilépni jövőre.

Elkészült tovább a csukható vázasból a szárzúzós kivitel is, amit már sikerrel tesztelünk több gazdánál.

Igyekszünk a sorfüggetlen vonal irányában is fejlődni, abból is készült egy szárzúzó nélküli adapter.

Magán a napraforgó adaptereken is fejlesztettünk, Az újaknál a hajtásátvitel már zárt, gondozásmentes rendszerben történik csakúgy, mint a CORNADO esetében. Ebből is végeztünk teszteket és ez is jól vizsgázott. A jövő évi AGROmashEXPO-n jó eséllyel be tudunk majd mutatni ezekből az újdonságokból néhányat.

Úgy hallottuk az idei év az oktatás jegyében zajlott. Hallhatnánk erről részleteket?

Az idei év elején pár partnerünknek oktatást szerveztük a gépek beüzemeléséről. Azt gondoltuk, hogy mindez pár hét alatt lezajlik, de olyan jó volt a fogadtatása, hogy végül két hónapig tartott és szinte az összes partnerünk részt vett rajta. A hét minden napján naponta egy kereskedő szervizesei, mérnökei kaptak oktatást, nemcsak itthonról, de az exportpiacainkról is. Sokkal nagyobb volt az érdeklődés, mint számítottunk rá. Az oktatás célja az volt, hogy a kereskedők be tudják üzemelni azt az asztalt, amit eladnak. A tréningekről egy oktató videó is készült, amik megtekinthetők a YouTube-csatornánkon magyar nyelven, angol felirattal.

A másik oktatással kapcsolatos idei élményünk a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával való együttműködésünk. Ennek keretében olyan marketing mesterszakos hallgatókkal találkoztunk, akiknek az egyik kurzusuk témája a nemzetközi piacra lépés volt. Örömmel segítettünk a gyakorlat megvalósításában. Az OROS betakarító adaptereinek Román piacbővítését tervezhették meg. Számunkra is tanulságos volt!

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás