Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Miért érdemes a minőségre fókuszálni a mennyiség helyett illetve mellett?

Az előző 5 év átlagos búzatermését vizsgálva megállapíthatjuk, hogy bár sokan tíz tonna fölötti termésátlagokról beszélnek, a valóságban Magyarországon az 5 éves átlagtermés 5,26 tonna, tehát még az 5,3 tonnát sem éri el. Sőt, a leggyengébben teljesítő megyében 4,2 tonna terem, de az elmúlt 5 évben még a legjobban teljesítő megyék átlaga sem éri el a 7 tonnát hektáronként. Adódik a kérdés, hogy ha ennyire szerények a lehetőségeink, akkor miért a bőtermő, alacsony beltartalommal rendelkező irányt erőltetjük?

Bene Zoltán a Karintia Kft. cégvezetője
Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője

 

Példát vehetnénk Ausztriáról, ahol az ötéves átlagtermés 5,92 tonna volt,  - a magyar adatnál több mint 10%-kal magasabb – ennek  ellenére ott sokkal nagyobb arányban vetik a prémium minőséget adó fajtákat.

Miért van ez így?

Talán ők már korábban rájöttek, ha annyira csekély a termés, ha a valóság ennyire távol esik a potenciáltól, akkor az egyetlen kiút a minőségi búza termesztésében rejlik.

Mekkora részarányt képviselnek a minőségi és bőtermő fajták a hazai vetésszerkezetben?

Míg Magyarországon - a Karintia Kft. véleménye szerint - a prémium és a bőtermő arány durván 20-80%, addig Ausztriában, főleg Kelet-Ausztriában, a magyar határ közelebb eső részen, Őrvidéken fordított az arány, 80 százalékban vetik a prémium és 20%-ban a bőtermő fajtákat.

Mi biztosak vagyunk benne, hogy Magyarországon nem minden adottságok között érdemes erőltetni a bő termőképességet.

Abban az esetben, ha az üzemi átlagunk nem haladja meg a 6-7 tonnát, a prémium minőség lehet a kiút. Ekkora mennyiséget ugyanis a prémium minőséget adó fajtákkal is el lehet érni. Alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, legyen szó Keletről beáramló gabonákról, vagy az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekről.

Mi mindenhez kell alkalmazkodnunk?

A klímaváltozás 2022-ben elég markánsan megmutatta, hogy milyen szélsőségekre számíthatunk még itt, a védett Kárpát-medencében, a Pannon régióban is. Az inputanyagárak drámai növekedése pedig, bár csökkenésbe váltott, a gazdálkodók még mindig a háború előtti időszakhoz képest magasabb árakon termelnek. A harmadik tényező, amihez alkalmazkodni kell, a piaci torzulások.

Mik okozzák ezeket a piaci torzulásokat?

Elősorban az, hogy óriási mennyiségben áramlik be az Európai Unióba a keleti gabona. A 2023-24-es gazdasági évben Ukrajnából több mint 5 millió tonna áramlott be. És ez még csak az első 40 hét eredménye, mivel a 2024-es gazdasági év végső adata még nem ismert. Az EU teljes gabonaimportjának 70%-a Ukrajnából érkezett.

Milyen minőségű ez a termény?

Mennyiség jön, a minőség gyengébb. Ők az olcsó ár miatt versenyképesek és kiugró össz mennyiséget képesek előállítani, hiszen rendkívül jók az ukrán földek adottságai, még akkor is, ha a tápanyag-utánpótlás alacsonyabb mértékű. Be kell látnunk, hogy sem az ukrán, sem az orosz gabonával nem fogunk tudni mennyiségi szemlélettel versenyezni.

Ebből a szempontból jó hír, hogy július elsejétől az orosz gabona csak megváltozott körülmények között érkezhet az EU-ba, a megállapított rendkívül magas vámtételek miatt. Ám ettől még számolni kell az ukrán áruval, ami ugyan Magyarországra nem jöhet be, de az exportpiacainkat elfoglalja. Ne felejtsük el, hogy június 6-a óta az ukrán gabona továbbra is vámmentesen érkezhet be az Európai Unió területére legalább 2025. június 5-ig.

Tehát továbbra is veszélyt jelen a kereskedelmi folyamatainkra. Ukrajna a gabonatermelés tekintetében a top 10, az exportot illetően a top 5-ben található, és hétszer annyi gabonát exportálnak, mint Magyarország, pedig mi sem exportálunk keveset.

Hogyan néznek ki a konkrét számok?

2023-ban Magyarországról 2,5 millió tonna búzát exportáltunk, amiből 2,38 millió tonna, tehát 95 százalék az Európai Unióban landolt. Ennek a mennyiségnek az 54 százalékát Olaszországba, 23 százalékát pedig Ausztriába szállították. Ez a két célország az EU-ba történő export 77 százalékát teszi ki, ezért rendkívül fontos, hogy ismerjük meg ennek a két piacnak az igényeit.

Mit keresnek az olaszok?

Nyilván szeretnek olcsón alacsony minőséget vásárolni, de keresik a prémium minőséget is, amelyet jelenleg jelentős, akár 20 ezer forintos vagy még nagyobb felárral honorálnak. Ez 20 ezer forintos felár 5-6 tonnánál 100, illetve 120 ezer forint hektáronkénti többletbevételt jelent. Ahogy említettem, az alacsony minőségű áruban csak rendkívül nehezen vagyunk versenyképesek a keleti gabonákkal, prémium minőségben viszont igen, mert jellemzően onnan nem érkezik ilyen minőség. 

És mi a helyzet Ausztriával?

Ausztria egy a magyarnál lényegesen kisebb búzatermő területtel rendelkező ország, hiszen csupán 238 ezer hektár áll a búza rendelkezésére. Nem meglepő módon hozzánk képest lényegesen kevesebb, 1,6 millió tonnát állítanak elő. Viszont, ahogy már említettem, ennek a jelentős része prémium minőségű. Sőt, közel 45 ezer hektár biominősítéssel is rendelkezik. A hazánkkal határos Burgenland régióban, például, a biobúza területe az össz búza területének 32%-át teszi ki, azaz minden harmadik hektár biominősítésű, a biogazdálkodásban pedig a minőség alap és létkérdés. 

Büszkék vagyunk, hogy az ottani gazdák a mi cégcsoportunk prémium minőséget adó genetikáit előszeretettel használják.

Mit jelent a prémium minősítés, mitől prémium egy genetika?

Sokan azt gondolják, hogy ehhez elegendő a 14 százalék fölötti fehérjetartalom, 78 kg fölötti hektolitertömeg, 280 sec fölötti esésszám… ám ez egy tévhit. A fehérje mennyiségi szemléletén alapuló, megközelítés  - ami jelenleg jellemző Magyarországon – könnyen megtéveszthet minket.

A fehérje minősége jelenti a kulcsot. Itt az idő megismerkedni az alveográfos, farinográfos, (valorigráfos), továbbá extenzográfos paraméterekkel. Ezek a reológiai paraméterek  azok a fajtához kötött tulajdonságok, amelyeket az osztrák és az olasz malmok előszeretettel vizsgálnak. Az úgynevezett P, L, G, P/L vagy W-értékek a vízfelvétellel és a tésztaformázással összefüggő paraméterek.

Hogy lehet ezeknek az elvárásoknak megfelelni?

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a reológiai tulajdonságok,  fajtához kötött tulajdonságok. Amikor fajtát választunk, a hozzá tartozó reológiai „képességek”már kódoltak. Ha alkalmas fajtát választunk, megadjuk a lehetőségét annak, hogy mefeleljünk  az elvárt feltételeknek. Mi a Karintia Kft.-nél abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mivel a nemesítőink már több évtizede felismerték ezt a tendenciát, a szelekcióban a minőségre való törekvés az egyik legfontosabb kritérium a búzanemesítés során. Természetesen, a terméshozamon túl, mert a prémium minőséghez egy 6-7 tonnás termés jogosan várható el. Ha megnézzük a hazai termésátlagokat, láthatjuk, hogy van tere a fejlődésnek. Mi úgy gondoljuk, hogy ez kell legyen egy további irány.

Milyen tévhitek élnek a prémium búza termesztésével kapcsolatban a gazdák fejében?

A minőségi búza előállítása a minőségi, az arra alkalmas genetika választásával kezdődik, hiszen ezek adják a megfelelő reológiai tulajdonságokat.

Viszont nagyon fontos tudni, hogy egy alkalmas prémium genetika kiválasztásával nem feltétlenül nő a termelési költség.

Ez egy olyan tévhit, aminek a felszámolása a fejekből kihívást jelent. A modern genetikák 3,5-4 millió vetésnormával 160-190 kilogramm/hektáros vetésnormát fognak eredményezni Számos ilyen kísérletet állítunk mi is be annak érdekében, hogy a különböző térségekben lássuk az optimális normákat. A prémium minőségért továbbá nem szükséges több tápanyagot kijuttatni. A kulcs a tápanyag megfelelő mennyiségű és idejű elosztásában van, ott jelentkezik a különbség.

És mi jelenti a kihívást?

A termesztéshez kapcsolódó tudás mellett a kihívás a tárolásnál jelentkezik. Csak úgy van értelme prémium búzával foglalkozni, ha a megtermelt termést külön is tudjuk tárolni. Tévedés azt gondolni, hogy  két tétel, egy prémium és egy attól eltérő  minőség összekeverésével, több jó tétel lesz az eredmény. Pillanatokon belül lerontjuk a prémium minőséget is.

Sőt, ideális esetben, érdemes fajtánként külön tárolni a prémium minőségű búzát egészen addig, amíg a vevő azt meg nem mintázza, és meg nem méri az alap paramatéreken túl a reológiai tulajdonságokat. Ez nehézséget jelenthet, de a piaci versenyképességünk, a tonnánkénti 20 ezer forintos vagy még magasabb felár kompenzálja a plusz gondoskodást. Ha így tesszük, sikeresebben fogjuk tudni venni az akadályokat.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kétszeres bírság és szégyenlista várja azokat, akik trükköznek

2024.08.18.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyre népszerűbb, és júliusban már 350 ezer ember dolgozott ilyen formában. Ez a foglalkoztatási mód nemcsak egyszerű és kedvezményes adózási feltételekkel jár, de komoly kockázatot is rejt magában, ha a munkáltató elmulasztja bejelenteni az alkalmi munkavállalókat – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tetvek keserítik meg a ketrecben és a ketrecen kívül tartott csirkék életét is

2024.08.18.

A közelmúltban végzett kutatások cáfolják azt a korábbi értelmezést, miszerint a madártetű vagy tyúktetű ne lenne jelentős baromfikártevő. A Riverside-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a szabadon tartott madarakat sokkal nagyobb mértékben fertőzik meg a tetvek, mint a ketrecben tartott állományokat.

Jelentős almatermés-csökkenés Európában – jövőre jóval kevesebb alma kerül az asztalra

2024.08.18.

Az Alma és Körte Világszövetsége (WAPA) a 2024-es Prognosfruit konferencián Budapesten mutatta be 2024-25-ös előrejelzéseit. A szervezet az európai almatermelés 11,3%-os visszaesését prognosztizálja, míg a körte mennyisége enyhe, közel 5%-os növekedést mutat.

Egyszerű integrációt és nagy teljesítményt kínál az új navigációs rendszer

2024.08.18.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködésre lépett a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel. Az együttműködés a Harxon Smart Antennát az Agres Autopilot System rendszerébe integrálja, biztonságos és robusztus navigációs megoldást kínálva, amely képes ellenállni a mezőgazdasági környezetekben jelentkező eltérő működési követelményeknek.

Eláruljuk a trükköt: hogyan érheti el, hogy az amarillisz télen is virágozzon

2024.08.17.

Az amarillisz egy gyönyörű, könnyen gondozható növény, amely különleges helyet foglal el a szívünkben, különösen a téli hónapokban, amikor kevésbé látunk virágokat. Az interneten sokan érdeklődnek az amarillisz termesztése és gondozása iránt. Íme néhány a leggyakrabban feltett kérdések közül, amelyek segíthetnek abban, hogy te is sikeresen neveld ezt a lenyűgöző növényt!

Ezek a szobanövények nem követelőzőek – tőlük nyugodtan elmehetsz nyaralni

2024.08.17.

Mindig egy virágzó, zöld növényekkel teli otthonról álmodott? A zöldellő rétek érzetére vágyik a lakása falai között? Gondolja meg alaposan! Ha lételeme az utazás, vagy gyakran tartózkodik távol az otthonától – felelőtlenségnek gondolhatja növényekkel benépesíteni otthonát, abban bízva, hogy hazaérkezéskor valahogy még életet tud lehelni beléjük.

Partnerhírek
Partner

A malmok által is keresett őszi búzát termesztene? Ne keressen tovább, válassza az Isterra kiváló minőséget adó fajtáit!

2024.08.16.

Az Isterra kínálatában megtalálhatóak azok a fajták, melyek a nagy termések mellé kiváló minőséget is adnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több magyarországi malom is szívesen vásárolja a Basilio és a Frenetic fajtáink végtermékét.

Partner

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásának előnyei őszi vetésű kultúrákban

2024.08.12.

Mivel a kutatások is alátámasztják azt a tényt, hogy a szántóföldi talajokban elszegényedett a mikrobiális élet a különböző stresszhatások miatt (nem okszerű műtrágyázás és vegyszerezés, indokolatlan szántás, klímaváltozás káros hatásai…stb.), ezért a lebontó folyamatok is lassabban történnek meg. Számos esetben pedig a leghatékonyabb cellulózbontó, a fuzárium, mint patogén gomba terjedhet el. Ezért is szükséges támogatni mikrobiológiai készítményekkel a szár- és gyökérmaradványok lebontását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás